• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,

Нов съм във форума така че би било редно първо да поздравя всички.Преди месец приключих с вкарването на водата в парцела.Хубавото беше че парцела ми е равен, без денивелация и водопровода минава точно пред мен.Пробих етернитовия водопровод, сложих водо-земна скоба ф80 и пуснах полиетилен тръба ф25 чрез редукция до шахтата.От там спирателен кран с пробка,водомер, обикновен спирателен кран, 2 разклонения чрез тройник - за външна чешма и за вилата.Сложих и изолация на тръбите.

Сега идва ред на септичната яма и външната тоалетна.Ще ги правя разбира се отделно.Решил съм септичната яма да е до пътя (лесен достъп на 'Спартак'-а ).Ще спазя едно 3 метра от съседите (макар да знам че няма изискване за това).Имам и идея да е беттонна рамка (само колоните,хоризонталната напречна греда на 1метър от земята) + суха зидария от камъни, формата да е трапец (например горе 3,50м/долу 3,00м), плоча със сервизен вход.

Прочетох коментарите по долу на подобни теми, но ще съм ви благодарен ако имате мнение по въпросите ми по-долу:

1. Кой месец е най-подходящ за изграждането на септичната яма и външната тоалетна? Приятел ми сподели средата-края на Юни когато подпочвените води били най ниски?

2. Какъв размер да избера за септичната яма? - 3ма човека ще сме обикновенно,ползването ще е лятото - главно петък/събота/неделя.Тъй като водата излиза на 2,5 метра си мислех да я направя 3,20ширина/3,20дължина/2,30дълбочина? - Мислите ли че е добре? Не мисля да правя за сега преливник - за това потребление май няма да трябва

3. Относно външната тоалетна? - какъв е стандартния размер ширина/дължина/дълбочина на ямата. Има ли специфика и въобще разлика в изграждането на ямата за тоалетната и септичната?Освен бетоновата плоча? - мисля плочата на тоалетната да е с сервизен отвор отзад и отвор за моноблока (ще има течаща вода). Добре ли е?

Благодаря за коментарите

Поздрави
Kondor - напреднал
Здравей! Каквото и да правиш най-добре си е лятото, а щом е навън си е за предпочетание сезона. Това което си замислил не е изобщо проста работа и ще е добре да се консултиращ с някой който го е правил, а не просто мнение на различни хора.
Дупката за тоалетната се копае като най-горния отвор е с диаметър не повече от 80-100 см. Първия метър надолу се прави с този отвор с който си почнал отгоре и след това се почва разширяването на дупката. Но не по рано от първия метър дълбочина. Ако мислиш да я правиш 4 метра дълбока, долу диаметъра трябва да е около 2 метра.
За септичната яма този линк може да ти помогне:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=128
crez - майстор
1.Септична яма. Има много писания за тях. Аз я направих така. Форма на обърната пресечена пирамида малката основа 2х2м горната 3х3м. дълбочина 2.5м. за облицовка на стените използвах стари счупени бетонни колове за ограда подредени така: два кола на срущуположните страни два на другите страни лежащи върху тях в краищата,така че се получават празни места между тях,късите колове ги допълвах с парчета от тях. Накрая бетонна плоча с ревизионен отвор.
2.Дворна тоалетна.По същия начин но с по малки размери и ревизиония отвор извън тоалетната. Върху б.плоча градиш помещението с р-ри 1.5х1м.Н=2.5м при вратата и 2.2м при задната стена и едноскатен покрив, отвора за т.чиния на 0.4м от задната стена и врата отваряща се навън за пестене на място.Това е,ще се радвам ако съм помогнал с нещо.
Здравейте,

Благодаря за отговорите.Явно по рано от средата/края на Юни не е добре да почвам.Иначе не е ли много дълбока ямата за тоалетната - 4 метра? Имам познат който направи къща в същото село и мисля да го помоля да ми даде геоложкия доклад.

Ако водата излиза на 2,5 метра не е ли много дълбочината от 4 метра?

Поздрави,

:cool:
Kondor - напреднал
Е то ако има вода на малка дълбочина не е много подходящо мястото. Пък 4 метра не са много ако се мисли в перспектива ;)
Здравейте,

Май ще е най-добре да погледна първо геоложкия доклад

Поздрави,

Здравей Yasho751,

За отживелица не знам - по някой път историята е доказвала че новото не е по-добро от изоставеното старо. Но както и да е - няма смисъл да влизаме в спор по тази точка.
Относно скъпо - тук си мисля че това което предлагаш е 'в пъти' по скъпо - ако си набавил камъка, багера ти е 200-250лв за двете (яма+тоалетна) и на един помощник да му давам по 30лв на ден - да ми дойде макс на 1000-1200лв. При твойто съоръжение за еднофамилна почва от 3000-3500лв. Та едно 2500лв разлика как ти се вижда? и в кой проект?

Отделно тези инсталации винаги трябва да ги купуваш с преливници, моторчета и още куп джаджи - иначе не работят ефективно - получава се в големите жеги мирис на застояла вода и ...... Докато при попивните ями почвата е перфектния регулатор.

Поздрави,

Здравей Иво,
Дано не е късно , но по въпроса с твоята яма само имай в предвид че трябва да копаеш до камък /за да може да се просмучва водата гарантирано ! /. За дълбочината , аз нямам голям опит с копането /понеже моята я наследих готова/, но това за камъка е вярно.
Ако пък хванеш някое "ром4е" ще ти излезе не скъпо.
Успех
Domashen_maistor - специалист
ivo107 написа:
Здравей Yasho751,

За отживелица не знам - по някой път историята е доказвала че новото не е по-добро от изоставеното старо. Но както и да е - няма смисъл да влизаме в спор по тази точка.
Относно скъпо - тук си мисля че това което предлагаш е 'в пъти' по скъпо - ако си набавил камъка, багера ти е 200-250лв за двете (яма+тоалетна) и на един помощник да му давам по 30лв на ден - да ми дойде макс на 1000-1200лв. При твойто съоръжение за еднофамилна почва от 3000-3500лв. Та едно 2500лв разлика как ти се вижда? и в кой проект?

Отделно тези инсталации винаги трябва да ги купуваш с преливници, моторчета и още куп джаджи - иначе не работят ефективно - получава се в големите жеги мирис на застояла вода и ...... Докато при попивните ями почвата е перфектния регулатор.

Поздрави,

Само да ти кажа, че наистина е незаконно и РИОС са тези дето ще те глобят ако некой добронамерен комшия съобщи за това. Понеже малко или много професионално се занимавам с ОС, бих те посъветвал да платиш сега по-скъпото, за да не плащаш после същото, след като си се набутал вече с пари за попивна яма.
crez - майстор
Domashen_maistor написа:
ivo107 написа:
Здравей Yasho751,

Поздрави,

Само да ти кажа, че наистина е незаконно и РИОС са тези дето ще те глобят ако некой добронамерен комшия съобщи за това. Понеже малко или много професионално се занимавам с ОС, бих те посъветвал да платиш сега по-скъпото, за да не плащаш после същото, след като си се набутал вече с пари за попивна яма.
Все още у нас тези шахти не са забранени. Копайте си спокойно.
  • 1
  • 2

Тема "Какъв размер и кой месец за септична яма+тоалетна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: