• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zurlata - специалист
ibogdanov - Много добре си го измислил тоя комин, но ти можеш да си го направиш защото като гледам тепърва строиш,
при готова вече къща не става особено при мен. Аз ако бях на твоето място щях да му сложа някви електрически вратички на двете камери на кумина(горе и долу) и да си ги отварям и затварям от вътре с бутони та да не излизам вън да регулирам!

2v6 - драсни на скица твоята идея че от текста не съм сигурен дали си го представям така както имаш в предвид.
filmatoplo - майстор
ibogdanov нещо не рабрах твоята система . Значи което разбирам е от камината с помпа топлиш тополобменника - единия кръг . Оттам нататък не рабирам - другия кръг с коя вода е - от водопровода или от радиаторите . Едната серпентина е за панелите , а втората . Водата в 200 л бойлер за какво я ползваш за къпане или да циркулира в радиаторите - моля обясни ми. :?
Iliev Labs - специалист
Тази сутрин се събудих с две нови идеи.
За ламбда сондата - за да и осигуриме чист и топъл въздух.
Една тръба, която засмуква изгорелите газове от края, където са вече охладени и пречистени. Прекарваме я през горивната камера, да загрее отново газовете. Турбинка, която вкарва газовете в нея, контролирана от терморегулатор. Така на ламбда сондата и осигуряваме пречистени (механично) газове и и осигуряваме работната темперетура. До колкото разбрах, дебитът на газовете не оказват влияние върху работата и.
И втората - като вкараме веднъж горивото в горивната камера, такава каквато я проектираме със Зурлата, ще се получи лавинообразен процес.
За да не се налага после, да се чудиме какво да правиме, ако горивото е повече, отколкото може да понесе системата. Вместо да спираме притока на въздух и да опорочиме идеята,ще охлаждаме горивната камера с притока на излишен въздух. Така може да се постигне баланс в отношението горене/охлаждане, без да стигаме до компромиси с качеството на изгаряне. Още нямам идея как. Но може би с терморегулатори, малко след първите топлообменници.
АЗ също не се отказвам от идеята си.
ibogdanov ще се замисли, чак когото се нанесе да живее там. Като почне да подхвърля ЕКО брикети на три часа ( и нощем). Като забележи, че кинескопа на телевизора трупа по един милиметър много фин прах за 24часа. Иначе поздравления - това все пак си е най-интелигентния комин, за който съм чувал. :wink: Роник, това е твоят комин!
Аз продължавам да отричам комините! И зависимостта от гориво!
Зурла, ако още мислиш да гориш само дърва, може да почнеш да нанасяш размерите върху чертежа. Спокойно можеш да работиш със стомана в горивната камера. Няма да имаш никакви сажди или кой знае кви неща да кондензират.
Последна промяна от Iliev Labs на чет фев 19, 2009 2:46 am, променено общо 2 пъти.
Zurlata - специалист
Абе не мисля да гора само дърва, също и масло , олио ... но по начина с горелката първо го нагряваш много и тогава за да няма сажди и повече КПД.
А за лавино образния процес , според мен нали ти все пак виждаш колко топлина имаш термалната маса, ако е 80 града няма да палиш. Или пък ако нещо стане та прегрее, спираш турбините и той огана ще си изгасне кав е проблема, следващия път ще си го доизгориш там квото е останало.
За ламда сондата , така като го мислиш ще имаме малко загуби на жегичка :-D , тия подгрети газове ги фърляш вън!
Iliev Labs - специалист
Не бе, пак си ги бутаме при другите изгорели газове. Те не са много и няма как да объркат сметките.
Лавинообразния процес, като напълня с гуми, че изкара огин през кюнците чак!
А за батерията спокойно може да си отвориме друга тема. Все едно дали се използва цистерна с вода или квото и да е. Два топлообменника фреон/вода и един компресор е интелигентното решение. Иначе при минус 10 навън, и работна темперетура на радяторите 50градуса например, се получава така че, водата я поддържаш с 60 градуса разлика вън/вътре, без да можеш да използваш тази топлина. От три тона вода на 45градуса има още кво да се извади, преди пак да припалиш ламята! То тая камино-кумина я бех замислил, за да ми храни термопомпата. Икономично е когато се работи с по-ниски темперетурни разлики при топлобмените в цялата отоплителна система. Но обемите са по-големи. Все пак водата е ефтинка, все едно един или десет тона ползваш.
Харалампи - специалист
2v6 написа:
Настрани дима се извежда навън с вентилатор. Отдолу трябва да има кондензно гърне, свързано с канала.
Това не го разбрах. За къде е това гърне. Нима ще произвеждаш пара? Или става въпрос за нещо друго?
Iliev Labs - специалист
Зависимостта от тока я решавам генерално така:
Взимам си един бензинов двигател (щото пали лесно, и работи докато не изпаднат буталата, не е толкова капризен), втора употреба, може и от москвич за 200лв.
Закачвам му един асинхронен двигател, вързан като генератор. 4киловата е добре си мисля.
Бензин и газ като гориво (биоетанола го ползвам по друг начин :-D )
Всичката топлина отива в батерията (топлинната)
Когенератор му викат.
И мога да си работя в ОСТРОВЕН режим :-D
Не много дълго естествено, с такъв двигател, но обсадата на Ленинград ще я изкарам! Даже може да врътна некоя спекула с тока, набързо :-D
В София ви спреха топлото и се ус..хте. Ако ви спрат тока?
Уран да ми изпадне и да имаше начин, пак щеше да го ползвам най-безскруполно :-D
.
Не можело да си охлаждам комина.
Ше почвам прототипа, и качвам снимки.
Мнения против вече не ме интересуват. А вие си останете там, където сте си.

П.П. ibogdanov, не се заяждам, ама ако аз исках ребра на камината, щеше да ги имам, иначе пари немаше да видат, и щеше да са доволни, че малко бой са яли! Е затова ми се НАЛАГА да се права на майстор. Щото ако един проект може да се изпълни калпаво, мога да си го направа и аз.
Последна промяна от Iliev Labs на вт фев 17, 2009 9:42 am, променено общо 2 пъти.
ibogdanov - специалист
filmatoplo написа:
ibogdanov нещо не рабрах твоята система . Значи което разбирам е от камината с помпа топлиш тополобменника - единия кръг . Оттам нататък не рабирам - другия кръг с коя вода е - от водопровода или от радиаторите . Едната серпентина е за панелите , а втората . Водата в 200 л бойлер за какво я ползваш за къпане или да циркулира в радиаторите - моля обясни ми. :?
камината и радиаторите са затворен кръг и се захранват от инсталацията на къщата посредством автоматична пълначка. през топлообменика загрявам вода за бойлера ИЛИ от бойлера ..
Срега както е слънчево, бойлера е изтрескал поне 50-60 градуса ( от слънчевите панели) и с диференциален термометър обръщам кръга - бойлера топли камината :) това е

водата в бойлера е за къпане.. готвене и т.н
дефакто тя минава през топлообменика.
Ако не искам да ползвам топлообменика, просто изключвам помпата
на тази серпентина.
Цялата инсталация е с три диференциални термометъра и три помпи..
това е
filmatoplo - майстор
Водата в бойлера я топлиш с топлообменника и със серпентината едновременно ли .
ibogdanov - специалист
Iliev Labs написа:
...........
ibogdanov ще се замисли, чак когото се нанесе да живее там. Като почне да подхвърля ЕКО брикети на три часа ( и нощем). Като забележи, че кинескопа на телевизора трупа по един милиметър много фин прах за 24часа. Иначе поздравления - това все пак си е най-интелигентния комин, за който съм чувал. :wink: ....
от миналата зима го тествам това отопление и за сега си е ОК
особено врътката между слънце и дърва..
Аз горя брикети и дърва едновремено. Особено нощем :)
разпалвам на брикети.. и по някое време ( като ме домързи )
меткам по някоя цепеница. За праха си мнооо прав!
За дъжаление не намирам решение на този проблем. Единственото което ми хрумна и е що-годе прилично като цена е озонатор с филтър .. но не знам до колко ще е ефективен.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: