• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
panalov - специалист
Рових из форума ,но не попаднах на информация за балюстри и за това пускам нова тема.
Въпроса ми е как да си направя калъп за балюстри и от какво че нямам никаква идея.
Имам една външна стълба и понеже разполагам с време искам да я направя с балюстри които да си ги направя сам.
Другия ми въпрос , е какъв е материала ,от който се правят-бетон със дребна фракция или мозайка.
gorgidanchev - специалист
И аз търся нещо подобно.Искам да си излея статуетки или кашпи .Как се правят самите калъпи. :?
Spokoiniq - майстор
Не знам стила на къщата ти, но като гледам как всяка по-заможна мангалска къща е накичила балкони, парапети и каквото се сетиш с тях...ужасно кичозно и циганско изглежда, помисли за едно хубаво ковано желязо например...Твоя работа, де...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Темата е голешка.
Зависи колко бройки ще лееш от 1 калъп.
При всички случаи ти трябва "оригинал"
Монтират му се разделители - това което позволява калъпа да се отвори и отлетия детайл да се извади.
После се полага/пръска отделител, за да не залепне калъпа за оригинала. Сега има "течен целофан" във флакони, фини силикони и тн. Зависи от какъв материал е оригинала и каква прецизност на отливката търсиш. след този фин силиконов слой, следва по-груб, за заякчаване. Най-отгоре вече трупаш гипс и армировка, за здравина. Да не ти провисне калъпа и да загуби форма. По принцип, може и без силиконите, но те позволяват по-голяма повторяемост.
след изсъхване и стягане, отваряш, вадиш оригинала. Оглеждаш за дефекти на повърхността и ако се налага поправяш. В това отношение гипсовият калъп е по-удобен.
Забравих в началото да спомена и леярския отвор - за пълнене на материала и за излизане на въздуха... трябва да си го предивидиш. После леяците се очукват, след отваряне на калъпа и преди добиване на окончателна якост....
Така, значи. калъпът е готов. Затваряш. кофрираш добре отвън, забъркваш материал и изливаш. След някакво технологично време (зависи с какво лееш), отваряш и ...
За балюстрите - вътре задължително армировка и хубаво помисли как ще ги монтираш - ще вържеш ли тяхната арматура за основа и перваз, да няма паднали стълби.
Материала за леене е още писане а сега ме мързи. Все пак, подскажете какво знаете, какво предполагате, ще ме облекчите. Така на чиста основа не си е работа.
milen04 - напреднал
Ако искаш балюстра то първо си я завърти на метална тръба от чист гипс. После сложи делителните линий една или две по принцип аз слагам една. След това обмазваш със силат три пъти армираш между слоевите след това правиш външния кожух от виналкид и си готов. :)
milen04 - напреднал
Ето един примерен калъп от дясно на снимката.
panalov - специалист
Порових так- таме и разбрах че е по добре да си купя една матрица
защото си е доста прецизна работа и а вместо да тъся материала , от който да я направя по добре да си я купя.
Ето два модела

Прикачен файл

69sm_balustra_[2].jpg
69sm_balustra_[2].jpg (14.07 KиБ) Видяна 15489 пъти

Прикачен файл

80sm_balustra_[1].jpg
80sm_balustra_[1].jpg (14.49 KиБ) Видяна 15489 пъти
gorgidanchev - специалист
n_a Мисля лятото в свободното време да си излея някоя статуетка от цимент.Имам барбекю до него райграсче.Та уплатнявам си времето за удоволствие.Искъм сам да си ги правя.
Гледам, че темата е стара. Някой направил ли си е вече балюстри или статуи?
  • 1
  • 2

Тема "Как да си направя калъп за балюстри" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: