• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Justy - майстор
Миии, да им спестя 30-40 метра излишен кабел :? Пък, те ще почерпят :wink:
2v6 - майстор
mitko_rupite написа:
ще ми трябват разсъждения по неговата схема -- пък явно немога да ги направя ..
немога да си обясня кой контактор КОГА е отворен и тн ....

ще ми трябва с по прости думи .... + това и други колеги се подведоха по ОЗНАЧЕНИЯ и т.н ...

- :?
По-добра от тази на johny няма да излезе.
За да ти стане ясно как да я направиш вземи контакторите (да имат нормално затворен контакт!) и дай означението на клемите. По тях свързването ще стане лесно.
2v6 - майстор
Trifun написа:
Ееее, @Justy, защо ми осакати така творението ? :shock:
Аз толкова да се трепя, а ти - с лека ръка открадна нулата на единия комшия ... :razz:
Сега кво ще прави човека без нула ? :evil:

P.S. Шегуфкам се, ей ! :-D
Да не вземем сега да се изпотрепем заради шибаната помпа ? :lol:
Justy се опита да коригира грешката в твоята схема - да не гори бушона, когато единия комшия е пъхнал "нулата" във фазата :lol:
Ама и така не става - само с фаза (или нула) помпа не работи!
mitko_rupite - специалист
Специални Благодарности колеги и най вече на Trifun

:gott:

.
Изображение

--------------------------

Дали е Верно по грното :?

Контактор 1 е със
нормално затворени КОНТАКТИ между 1 и 2 и със
нормално отворени КОНТАКТИ между 3 и 4

Контактор 2
нормално затворени 5 и 6
нормално отворени 7 и 8

Кат се Пусне фаза 1 ще се задейства КОНТАКТОР 2 и ще РАЗДЕЛИ 5 със 6 / което значава че дори и да се включва фаза 2 тя неможе да премине ..... , чак кат се спре фаза 1 преминава фаза 2 и тн /

-
Trifun - специалист
Абсолютно вярно ! :2thumbs:
Justy - майстор
Като екстра можеш да им сложиш и светлинна индикация - от оперативната фаза. Така всеки ще вижда, когато помпата е пусната от другия :wink:
Trifun - специалист
Ще виждат, ако не са късогледи :razz:
Щото помпата е далече от двете къщи, а кабела от къщите до помпата е двужилен - т.е. няма начин индикацията да бъде до ключа в къщата ...
penata - специалист
Здравейте според мен е прав този който е казал за контакторите.
Това съм го направил преди доста години като ученик и все още си работи и издържа на външните условия -с два контактора които са близо до помпата и взаимно се управляват(блокират) през нормално затворен контакт , контакторите са с 220 волтова бобина за по-просто изпълнение ( може да е смешно но съм ги сложил в 5 литрово пластмасово бидонче затворено с капака си на винт и вода няма как да влезе) на всеки ползвател има табло с ключ ,това се наложи да го правя когато на съползвателя му се скъса нулата и кръга затвори през нашия кабел който минава покрай сайванта и точно там не лежи в тръба -изолацията беше станала на сталактит ,бях там и като си помислих какво може да стане ........... тогава контакторите си бяха цифра......

ПП1 след това бяха изключватели по ниво и куп други самоделки

ПП2 не върви на един кладенец две помпи българи сме и сме икономи(чни)сти :wink:
ПП3 дано не съм обидил никой, ако има такъв да ИЗВИНЯВА
Благодаря ВИ още Веднъж ..
Не е срамно човек да пита - щото с тока шега не бива ..

-------------
Иначе на ПРАКТИКА въпроса го реших като сменихме ФАЗАТА на единия комшия и сега и двамата са на ЕДНА и СЪЩА фаза ...
Включването им го направих с КЛЮЧОВЕ / от бойлер ../
сега да Включват както и когато искат .../турих им и по 1 глим лампа - да виждат кога другия е включил - само информативно /

неисках да е с контактори -- щото района около КЛАДЕНЕЦА е доста влажен ...
Има вариант в който двете фази ще течът и ще са до контакторите --- кабелите са стари и ма опасност от Междуфазово КЪСО ....

Не ми харесва в близост до помпата да отива ГОЛЕМО напрежение около 400волта от което лесно може да стане Инцидент ,може също я маркуч да се пръсне я нещо от сорта ---- затва нека си е 220 волта ...

Въпреки Всичко задачката ми беше доста интересна и се Изкефих добре ..

Успех на всички !!!!

.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Включване на Водна Помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: