Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saint056a - специалист
Здравей popovvv.
За съжаление не може да се прокарат нови тръби в коридора(вече е сложен теракот), тръбите от камината до връзката с тръбите за радиатора в хола са купени вече и пред полагане(медни Ф24 или нещо такова) тя идеята първоначално беше отопление само на газ но впоследствие решихме да има и камина и да може да я вържем към положените вече тръби. За разширителния съд ще е в банята(там също има изведени тръби).
Относно подмяната на съдовете, ако е на газ предполагам съда ще е до котлето(на терасата), ако е на камина(банята) схема съм публикувал по горе.

ПС: Относно мощноста на камината в този случай ще е по добре да е с по малка мощност тогава за да не прегрява. Апартамента си е сравнително топъл и без отопление, надявам се така би станало?
Antonii - майстор
За разширителния съд за какво ти е да го сменяш?!
Ако го слагаш в банята гледай да не е в никакъв случай отворен тип, тъй като вече има три смъртни случая в БГ(и то за съжаление на малки деца).
Против повишаване на налягането в системата над проектното ти е предпазният вентил, а не разширителния съд. Така, че спокойно можеш да си ползваш затворен тип и да го сложиш където искаш.
А като гледам газовия котел е на терасата, той няма ли да замръзне зимата, или ще го източвате?!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Какво му става на отворения разширителен съд в банята?
Antonii - майстор
n_a написа:
Какво му става на отворения разширителен съд в банята?
На съда нищо му няма.
Просто при евентуален проблем в системата от там е възможно изливане на гореща вода(пара) в помещението със съответните последствия за хората находящи се там.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Е, за предпочитане е пред гръм на затворен съд, в затворено помещение. Предвидимо, с предотвратими последици. Въпрос само на проектиране, не и на поддръжка и експлоатация.
EmoZ - специалист
LazarGanev написа:
Сигурно има кран, който не си видял. Котелът има датчик за налягане и падне ли под 0.4бара, котелът се изключва - това е една от многото защити.

0.4 бара - 4 метра, сигурно ги има, като хидростатична височина, тая инсталация, зат'ва работи.

Успех.
popovvv - специалист
До Saint056a,
Жалко,че не може да се прокарат нови тръби до колекторите.Даже и камина с по малка мощност ще завира когато в камината гори по-буйно.Трябва да се внимава много колко силен да е огъня, което си е мъка.Може да се направи следното за да се избегне тази неприятна ситуация:С медните тръби тръгващи от камината да захраните и двата радиатора в хола, на входовете и изходите на радиаторите се навиват тетки, а на свободните отвори на тетките се завиват медните и PEX-AL тръбите.Така идващата от камината вода ще отива до колекторите по тръбите на двата радиатора и ще се гарантира нормалната работа на камината.В този случай спирателните кранове за разделяне на водите м/у камината и котела трябва да се монтират при камината.
naskov - майстор
Antonii написа:
За разширителния съд за какво ти е да го сменяш?!
Ако го слагаш в банята гледай да не е в никакъв случай отворен тип, тъй като вече има три смъртни случая в БГ(и то за съжаление на малки деца).
Против повишаване на налягането в системата над проектното ти е предпазният вентил, а не разширителния съд. Така, че спокойно можеш да си ползваш затворен тип и да го сложиш където искаш.
А като гледам газовия котел е на терасата, той няма ли да замръзне зимата, или ще го източвате?!
Кажи каква марка са отворените разширителните съдове, за които казваш, че са опасни. Тези, които аз употребявам най-често се монтират на тавана на помещението и имат преливник, който извеждам до пода с pex-al- pex тръба. Ако евентуално съда изхвърли гореща вода тя пада ниско долу и мисля, че не е опасно
Antonii - майстор
Значи това което визирам са трагични случаи от практиката през последните 5години.
Незнам точно какви са били, но най вероятно са от типа направиси сам(просто не съм ги разследвал аз).
Мисълта ми е, че ако незнаеш какво правиш и какви ще са последствията от това което правиш, по-добре не го прави.
А и начин по който ти го правиш не е много удачно, освен ако не вкараш тръбата на преливника директно в канала. Защото при евентуален пробив на серпентината на бойлера цялата гореща вода от инсталацията ще се излее през преливника на разширителния съд. :)

Тема "Три въпроса за локално парно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: