Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Takezo Sensey - модератор
BaiGrozdanе я, я кажи какъв е проблема с твоята камина и система.
Ясно е че, от камина на котел нЕма да стане .
Time2Burn - специалист
Мисълта ми беше че 10 литра вода (примерно, колкото е обема на ризата на камината) дори да ги загрееш с 5° повече (ефекта който постигаш с изолиране, пак примерно) няма да окаже почти никакво влияние на общия обем (примерно 100 литра обем на цялата система) Котлите имат доста по - големи водни ризи, които имат мегдан да "уловят" максимална температура от горивната камера и там си заслужават изолации и т.н. Една камина не може да се увие с вата и да се превърне в котел. Ползата от примерната ми формула е 5° приложени в 1/10 от общия обем на флуида в системата и се получава някъде затопляне с половин градус на водата. Този половин градус ще се отрази с 1/100 от температурата в помещението, което ще реше че ако досега при 0° навън и 20° вкъщи, след изолирането на камината ще стане 20.01° което си е наистина постижение...
EmoZ - специалист
Не знам колко ти е точно повърхността на печката, ама нека да е 2 квадрата, като я изолираш ще намалиш повърхностната температура от примерно 80 на 30, С. Коефициента на топлопредаване е около 10 W/m2K. Ако температурата в помещението, където ти се намира печката е 20, С.

И топлоотдаването към помещението от 1200, W ще стане 200 W, въпросът е дали и каква част можеш да реализираш от тази разлика като полезна топлина в отоплителната си инсталация. Според мен много малка част и въобще не си струва напъните, но ти си знаеш.

Измери повърхностната температура на печката. После залепи едно парче изолация на стената на печката си и измери повърхностната му температура, пък после аз ще ти кажа как да си сметнеш безразмерно колко ти пада мощността на топлоотдаването от печката към помещението.

Успех.
LazarGanev - "Велик майстор"
Въпросът и отговорите са интересни. Аз също не се ангажирам с цифра каква част от неизлъчената топлина ще отиде в ризата, но е сигурно, че тази, която не отиде във водата от ризата ще инкасира икономия. Ако една от целите е да не се отоплява помещението, в което е камината (например маза), то според мен си струва да се опита.

//Time2Burn, радвам се, че си тук! :thumbs:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не е толкова просто.
Реално, водната риза не може да усвои добре топлината. Ако и се увеличи площта, ако се направи риза и по димните газове ...
BaiGrozdan - специалист
Радвам се, че по темата се включиха и спецовете.Накратко казано единственият и "най-голям" проблем е, че помещението в което е печката е стая ок.14 м2 ,която ползвам и за спалня,и когато печката гори,дори и при 40-45 градуса температура на водата в стаята става около 25-26 градуса.Иначе проблем с отоплението на стаите нямам.поддържам температура около 21-23 градуса.водната риза по данни на производителя е 22л., а площта ~2 м2/по мои данни/.В системата има около 65л. вода с тази в камината.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Значи не търсиш повишаване ефективността на ризата, а основно намаляне излъчването от самата печка? Ами изолирай я. Ефектът е гарантиран.
Другият вариант е да направиш елементарен въздушен кожух и да отведеш въздуха на по-подходящо място.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не е добре печката да е в спалня - опасно е от задушаване нощем, ама всеки сам си знае...
BaiGrozdan - специалист
n_a написа:
Значи не търсиш повишаване ефективността на ризата, а основно намаляне излъчването от самата печка? Ами изолирай я. Ефектът е гарантиран.
Другият вариант е да направиш елементарен въздушен кожух и да отведеш въздуха на по-подходящо място.
Това за въздушният кожух го мислех, но се отказах.
LazarGanev написа:
Не е добре печката да е в спалня - опасно е от задушаване нощем, ама всеки сам си знае...
Това го знам.Затова не я поддържам нощем с изключение на нощи с много ниски температури.
EmoZ - специалист
BaiGrozdan написа:
Радвам се, че по темата се включиха и спецовете.Накратко казано единственият и "най-голям" проблем е, че помещението в което е печката е стая ок.14 м2 ,която ползвам и за спалня,и когато печката гори,дори и при 40-45 градуса температура на водата в стаята става около 25-26 градуса.Иначе проблем с отоплението на стаите нямам.поддържам температура около 21-23 градуса.водната риза по данни на производителя е 22л., а площта ~2 м2/по мои данни/.В системата има около 65л. вода с тази в камината.

Оххх, ти май не прочете/разбра какво съм те попитал, както и да е. Моят съвет е да си смениш завивките с по-тънки и да осигуриш по-добра вентилация на помещението, димен и СО датчик, а и да не забравя: да не пропускаш да палиш по една свещ - нещо да не тръгне накриво.

Успех.

п.п. Това в случай, че не смениш мястото на печката или мястото на спалнята.

Тема "печка "прити" 17 квт." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: