• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Iliev Labs - специалист
Подскажи малко де! :wallbash: :prayer:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ок. Мой опит. Бойлер 80 литра. Ако го изключа сутринта, следобяд вече няма топла вода. Акумулираща печка с приблизително същия обем ....
Iliev Labs - специалист
Аз го мислех така - шамот с железни стружки и цимент. Шамота акумулира. Железните стружки предават топлината към най-отдалечените точки и обратно. Цимента да уплътни и заздрави микса. Вградени тръби и ОК. Вече зависи от обема. Имате ли някави таблици? Или поне кажете някой термин, че да зная какво да търся.
ronik - специалист
От друга страна обаче водата има много по-добра топлоемкост. Инерцията ще се увеличи с по-голямото количество вода( тон/а :) ). Верно зимата бързо си истиват бойлерите. Изолацията им не е кой знае каква.
Zurlata - специалист
Абе изолацията е евтина не се плаши от нея, слагай колкото може по дебела и това е.
Iliev Labs - специалист
Абе то най-хубаво е да цопна и една термопомпичка в това чудо. Ще стане перфектно! Но тия термопомпи си имат цена. Май за сега ще го смятам само за вода. Въпреки че с термопомпата може да имам постоянна темперетура на топлоносителя. От там икономия от конвектори, радиатори... Лятото не се пали печката, но може да си въртиш вода от герана на нощна енергия. Или да събираш студ нощем, хем тока по евтин, хем и въздуха по-хладен.

Най-сложният въпрос, който стои сега пред мен е:
Какъв материал да изпозвам за направата на горивната камера?
Огнеупорни тухли - добре, но някакси нямам доверие на термоустичивият цемент дето продават. Ако някой има опит, моля да сподели. Тия в леярните с кво работят?
Iliev Labs - специалист
ronik написа:
От друга страна обаче водата има много по-добра топлоемкост. Инерцията ще се увеличи с по-голямото количество вода( тон/а :) ). Верно зимата бързо си истиват бойлерите. Изолацията им не е кой знае каква.
Нищо чудно цистерна 10 тона да излезе по-скъпо от няколко кубика бетон, със същия капацитет на акумулация. Ще трябва да посмятаме.
Пък и обема?
ronik - специалист
Обемът... някъде във форума четох, че при охлаждането на 1 тон вода с един градус се отделя 1 киловат/час енергия. Колко е вярно не знам. Ако е вярно си смяташ колко вода ти трябва :wink:
2v6 написа:
ronik написа:
Не е ли по-добре двата топлообменника да са направо на основния комин?
Зависи от вентилатора за димните газове - ако е прекалено мощен може освен дима да засмуква и студен въздух от комина.

Ако е на основния комин той няма да тегли когато спре тока. А и трябва да е от неръждаеми тръби по които да се стича кондензата.
Защо да не тегли? Топлите газове си се движат нагоре.

п.п. Мерси на hygro за линка по-долу!
Последна промяна от ronik на пет фев 20, 2009 10:54 pm, променено общо 2 пъти.
Zurlata - специалист
Iliev Labs написа:
Абе то най-хубаво е да цопна и една термопомпичка в това чудо. Ще стане перфектно! Но тия термопомпи си имат цена. Май за сега ще го смятам само за вода. Въпреки че с термопомпата може да имам постоянна темперетура на топлоносителя. От там икономия от конвектори, радиатори... Лятото не се пали печката, но може да си въртиш вода от герана на нощна енергия. Или да събираш студ нощем, хем тока по евтин, хем и въздуха по-хладен.

Най-сложният въпрос, който стои сега пред мен е:
Какъв материал да изпозвам за направата на горивната камера?
Огнеупорни тухли - добре, но някакси нямам доверие на термоустичивият цемент дето продават. Ако някой има опит, моля да сподели. Тия в леярните с кво работят?
Цистерна аз ще я правя май от листове ламарина , 2-3 листа огъваш заваряш и си готов, няма да е скапо. Камерата от тия червените тухли от печена глина, имам 1кубик от тях още от едно времешните га ги прайха добри.
С тия термо помпи, е много хубава идеята ама цената...., другия вариант да се префасионорва някав климатик, ама пак опираме до цената....
Аз мисля да му правя вакуумен слънчев колектор да събира жегичка и да трупа в акумулатора. Във тръби от луминесцентни лампи набутвам медни тръби боядисани в черно да превличат лъчите по добре, изтеглям въздуха м-ду тръбата и стъклената тръба с компресор от хладилник вързан на обратно (прави -90 KPa вакуум лятото си правих вакуум екстрактор и водата завираше при 28 градуса! )
hygro - майстор
ronik написа:
Обемът... някъде във форума четох, че при охлаждането на 1 тон вода с един градус се отделя 1 киловат енергия.
Ватът е единица за мощност, не за енергия. Вероятно искаш да кажеш киловатчас. Виж тук:

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 9064#19064
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: