• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
iliana - специалист
в къщи направихме камина с водна риза-затворена система. имаме ups с акумулатор и като спре тока издържа доста часове. вчера нямахме ток , и вдигна до 90 градуса. три пъти изхвърля гореща вода и си допълва нова. притесненията ми идват от това дали може от такова налягане да гръмне системата, уж ми сложили защити , ама знам ли. и ако няма и вода какво става. четох из форумите как гърмят затворените системи и доста се притесних. ами ако спре помпата, или някой клапан не работи и не може да изхвърли гореща вода. напров се чудя дали да не я променим в отворена. даже незнам дали е възможно. четох че камините не ставали за затворени системи, но нашата е 4мм.
очаквам менние от ironlady защото знам че е запозната много
Time2Burn - специалист
iliana написа:
в къщи направихме камина с водна риза-затворена система. имаме ups с акумулатор и като спре тока издържа доста часове. вчера нямахме ток , и вдигна до 90 градуса. три пъти изхвърля гореща вода и си допълва нова. притесненията ми идват от това дали може от такова налягане да гръмне системата, уж ми сложили защити , ама знам ли. и ако няма и вода какво става. четох из форумите как гърмят затворените системи и доста се притесних. ами ако спре помпата, или някой клапан не работи и не може да изхвърли гореща вода. напров се чудя дали да не я променим в отворена. даже незнам дали е възможно. четох че камините не ставали за затворени системи, но нашата е 4мм.
очаквам менние от ironlady защото знам че е запозната много
Не разбирам, защо като е спрял тока е вдигнало температурата??? Нали има ЮПС и акумулатор... Следователно не би трябвало да има разлика дали има ток или е спрял тока... Друго е ако е нямало ток сума ти време, и да се е поизхабил акумулатора. Доколкото знам Юпиеса е подсигурен за 4-6 часа без ток.. Ако нямаш по - дълго време ток, няма да слагаш дърва на печката.... Юпиеса е пригоден да изкара колкото да изкара печката с едно зареждане. Не мисля че е необходимо да преработвате системите. Аз препоръчвам затворената. Слага се баланс винтил на 2.5 бара и той ще предпази печката от взрив.. Ако няма вода в системата ще се огъне и изкриви водната риза, но няма да гръмне... Ако има още нещо което да съм пропуснал питай ironlady, въпреки че я чувам за пръв път,
Затворената система не е страшна. Във всеки топофициран блок има по една абонатна със затворена система във всеки вход. Ако имаше верочтност да гърмят затворените системи, нямаше да застрашават живота на стотици хиляди домакинства, нали? 4 милиметра водна риза е сериозна дебелина, и няма място за притеснение че системата е затворена...
iliana - специалист
благодаря за отговора
ами принципно държи ups осем часа, но този път издържа 5 и затова. казаха ни да зареждаме акумулатора 3 дни и след това да го изключим. но май трябва постоянно да го държим включен.
трябва ли всеки ден да проверявам дали работи помпата преди да запаля камината, за да проверя дали работи, или тя може да спре от нещо и по време на работа.
Time2Burn - специалист
Ами не знам как е свързана помпата, дали се включва с температурен датчик (автоматично) или ви се включва директно...
Ако е с датчик, помпата няма да работи преди да си запалила камината...
iliana - специалист
включва се на 50 градуса, но мисля че може и директно
по скоро питам дали е логично да я проверявам често
Takezo Sensey - модератор
iliana написа:
... направихме камина с водна риза-затворена система. имаме ...
Грешка !

Камините с водни ризи НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВАТ за затворени системи !
Водните ризи вградени в тях са тествани на 3 атмосфери, а е препоръчътелно да работят до 1 атмосфета.
iliana - специалист
ами тя не е купена а е правена във фирма която прави камини и котли
това какво значи че не може да издържи дълго или че е опасна
Time2Burn - специалист
Такезо, поне да беше прочел поста на жената. Камините които се продават на нашия пазар (повечето) са с водна риза от два милиметра ламарина. На госпожата е с 4 милиметра (каквато е на котлите) това означава че камината е скъпа и качествена. Тествана е минимум на 5 бара налягане. Аз лично мойта съм я тествал на 6 бара и няма никакъв проблем. Не мисля че затворената система е грешка, напротив, препоръчително е. Когато водата е под налягане, триенето на молекулата и т.н... някакви физични взаимодействия които сега не е момента да обяснявам. Мнението ти е прибързано и подвеждащо!

И още нещо: Щом казваш че е препоръчително да работят до една атмосфера, мислиш ли че в затворена система работното налягане не може да е 1 атмосфера?
Ми моето парно работи на 1.4 пък е под налягане....
Последна промяна от Time2Burn на съб фев 21, 2009 6:56 pm, променено общо 1 път.
Takezo Sensey - модератор
iliana написа:
А фирмата която я направи тествали я, и къде са резултатите от лабораторията.

...а това дали е опасна - никой не знае !
Вероятно е опасна, а и монтаж на затворена система пък съвсем.
Кое ти гарантира, че ще издържи на налягането, фирмата ли ... или това че е 4 мм.
В случая дебелината, освен че удължават живота на ризата не виждам с какво друго помага.
Щото ако става нещо ще става по заваръчния шев, дори и при 2 мм. риза.

Е вие си знаете най-добре. :)

ps.:Time2Burn Не съм капацитет по отоплението,
съгласн съм с теб на 50 %, това дето го написах не съм го измислил аз а цитирам какво пише в Упътването за експлоатация на моята камина.
А инак всеки си го прави кой като му е по-добре. :-D
Последна промяна от Takezo Sensey на съб фев 21, 2009 7:01 pm, променено общо 1 път.
Стефан - майстор
iliana написа:
В тази връзка, каква документация имаш от тоя фирма - Договор за изработка, одобрен проект, гаранция, протоколи от изпитания, гаранционна поддръжка, и т.н. ...........................................
Тук всеки коментира нещата от собствената си камбанария. Затова всеки може да пита и да чете отговорите, но САМ да си преценява. Да не се доверява сляпо.

rulom
  • 1
  • 2

Тема "За затворената система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: