Здравейте. Имаме около 30 литра вино ,което с мъжа ми прецакахме понеже 1.не знаехме как точно се прави,понеже ни е за пръв път и 2. това което точно знаехме явно не е било това ,което трябва да направим Вкрайна сметка злополучното вино стана ужасно кисело и за да не го хвърлим смятам да го използвам за направата на оцет.. Някой знае ли точно какво трябва да направя Моля споделете опита си с мен,не ми се иска всичко да е било напразно... Благодаря предварително.
Ами зависи какъв е консерванта - ако е някой стил "направи си сам" ще се развали на топло естествено.
Ако е калиев ди... не помня какво беше - това което замести сернистата киселина на пазара - и на топло да стои не се разваля.
А по принцип хубав оцет се прави от хубаво грозде, не от вкисващо се вино .
И този ще стане, но няма да е толкова силен както би трябвало да бъде ако е правен от грозде.
Сега купваш 1 бутилка от магазина оцет (зависи колко литра е виното ти де) - ако е до 5 л. - стигат 700 мл. оцет и сипваш вътре. Да стои на топло. Отворено - отвора запуши с марля - на 3-4 пласта.
Ако намериш и оцетна гъба да сложиш - още по-бързо ще довкисне.
За запазването - щом се вкисне както трябва - затвори в бутилки и на хладно място. Той ще си получава утайка, но това означава че няма консерванти и не е правен по химичен път. Прецеждаш колкото ти трябва и ползваш. Ако искаш дори остави 1 шише такова с утайка, за да завъдиш гъба - но тя става за 2-3 години пък.