• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
joropet - напреднал
Да ви кажа-приключих с капиталовите разходи. Искам да си настроя котела оптимално и се надявам да получа насоки как да стане това.

Поздрави,
Жоро
LazarGanev - "Велик майстор"
Раздухай де! Взе ли Микра кондензинг + термостат?
joropet - напреднал
Къ, я мислиш ти? :lol:

Взех котела след известно доплащане в понеделник, като монтирах и термостат от марката, До момента мога да кажа само, че котела е с 30% по малък, като обем и за 24 часа изгори 6 кубика газ, което е 4 пъти по малко от рекордите на предния. Не искам да се радвам, а и навън е още топло. Чакам да застудее и ще разказвам. :)

Лазаре, кажи нещо по постинга ми относно точно изчисление на системата?

Лека вечер на всички!
Браво, честито! Радвам се за тебе:thumbs: ! Придържам се към мнението на останалите - само че вместо един си вземи за хола два конвектора по 3-4кВт (имайки предвид, че ще работят на температура под 50°С) - така или иначе имаш изводи на две места, а радиаторите оттам ги разпредели по глидери към останалите стаи. От тръбите няма загуби - отделената от тях топлина си остава в помещението. Това е. Ще чакаме да пишеш за по-нататъчното развитие на нещата. Твоят (бивш вече) проблем с големия разход при недобре подбрани уреди е много типичен и разпространен. Радвам се, че ни повярва, имаше желанието и финансовите възможности, пое риска и нагледно доказа това, за което говорех в първите си постове от темата (и дори бях обвинен, че самоцелно и подвеждащо цитирам цифри). Много хора на твое място щяха да кажат "Заеби, не става, скъпо е на газ, пускам климатиците". Много добре ще е, ако някой от модераторите направи темата важна, защото наистина е за учебник - как в едно и също жилище, без подобрение на изолация, дограма, без смяна на вида гориво и неговите цени, разходите за отопление могат да спаднат няколко пъти само с оптимизиране на избора на радиатори и газов котел, който дори е от същата марка и със същата номинална мощност! И не на последно място е задължителното добавяне на термостат с програматор от същата марка, който да управлява и оптимизира горивния процес. Това е което имах да кажа. Когато фактите говорят и Боговете мълчат!
joropet - напреднал
Много ме е яд :x ! Когато избирах радиатори бях взел оферта и за конвектор, като имах идея точно в хола да ги поставя , но в последствие се разубедих главно заради прахта, която ще циркулира.

Апартамента ми е нов, новеничък и допълнително къртене, за прокарване на ел.захранване не ми се прави. При следваща възможност ще монтирам конвектори, а и сега съм изкъсо с парите.

Поздрави!
Не се кахъри, ти най-важното го стори вече. Сега , при тези радиатори в по-топло време котелът ще работи в кондензен режим, а в по-студено време ще се налага да повишава температуратанад 55°С за да стопли стаите, с което ще излиза от кондензен режим. Всичко това се управлява от термостата без твоя намеса. Ако добавиш още ребра по нататък, нама да се налага котелът изобщо да излиза от кондензен режим, което ще води до още повече икономии.

П.П. Благодарско на модераторите, че сложиха на темата етикет "Важна". Така повече хора ще я виждат, защото тя е постоянно актуална. И дано я четат преди да направят избор на котел.
joropet - напреднал
LazarGanev написа:
Не се кахъри, ти най-важното го стори вече. Сега , при тези радиатори в по-топло време котелът ще работи в кондензен режим, а в по-студено време ще се налага да повишава температуратанад 55°С за да стопли стаите, с което ще излиза от кондензен режим. Всичко това се управлява от термостата без твоя намеса. Ако добавиш още ребра по нататък, нама да се налага котелът изобщо да излиза от кондензен режим, което ще води до още повече икономии.

П.П. Благодарско на модераторите, че сложиха на темата етикет "Важна". Така повече хора ще я виждат, защото тя е постоянно актуална. И дано я четат преди да направят избор на котел.
Привет отново,

Тук съм за да споделя малко неща и да поставя въпроси отново. :-D

Към момента котела и инсталацията работят в общи линии добре, но има неща за изкусуряване. Разхода ми падна почти двойно, като в най-студените дни е около 16 м3, но има една аномалия. При отворени термоглави на позиция 5, без да се достигне зададената температура в помещението, единия от радиаторите изключва. Как мога да го откоригирам този проблем?

Според моето скромно мнение програматора не модулира, а работи оn/off, като съдя за това, от факта че сам трябва да му задам по-висока t° на водата при студени дни. Ако греша - show me the way.

Разчитам на вашите съвети.

Поздрави,
Жоро
Как изключва радиатора, като е отворен крана? На каква температура на водата работи в момента котела? Влизаш ли в кондензен режим или тази икономия дойде само от ниската минимална мощност на котела?
2v6 - майстор
joropet написа:
...При отворени термоглави на позиция 5, без да се достигне зададената температура в помещението, единия от радиаторите изключва. Как мога да го откоригирам този проблем?

Според моето скромно мнение програматора не модулира, а работи оn/off, като съдя за това, от факта че сам трябва да му задам по-висока t° на водата при студени дни. Ако греша - show me the way.

Разчитам на вашите съвети.

Поздрави,
Жоро
Как са регулирани секретните вентили?
Какъв модел е програматора?
joropet - напреднал
Lazare, при зададена температура на програматора 22°С, единия радиатор в хола ми се изключва(термоглавата е на позиция 5)-другия си работи, темепратурата която съм задал на водата е 65°С/ 60°С. Ако под кондензен режим се има предвид конденз от сифона - да, има конденз.

2v6, радиаторите в помещението са с намален дебит, не съм сигурен, но мисля че първия(най-близкия до котела) е намален с 2 оборота, а втория съответно с един. Програматора е седмичен с лого Hermann, т.е. фабричен, ако мога така да го определя.

Поздрави,
Жоро
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: