• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dimitrov - напреднал
здравейте, невероятен сайт,за първи път пиша тук във форума.
моля дайте мнения по темата ми- става въпрос за около 50м2 - предимства и недостатъци и на двете конструкции и не на последно място приблизителните цени на изпълнение - прочетох темата за гредите, та за това се зачудих /до сега въобще не се бях замислял за гредоред/
поздрави
velsi - Почетен майстор
Аз живея в стара къща гредоред и ще ти кажа какви са минусите. На практика никаква шумоизолация. Буквално чуваш говора на хората на първия етаж, когато ти си на втория. Да не говорим за музика. При ходене подът вибрира и няма начин това да се премахне. Не мога да направя точна съпоставка в ценово отношение между железобетонна плоча и гредоред, но като се има предвид цената на качествения дървен материал не мисля, че е много по-евтино решение.
Тани - модератор
И с шума може да се пребориш с вата и сух под , но и аз бих ти препоръчал плоча. После пак може сух под и вата да и сложиш , но ще премахнеш всички недостатъци! Виж за стените може да се замислиш за сухо строителство!
Стефан - майстор
Моят съвет също е железобетонна плоча. Върху нея можеш да си направиш каквото си искаш - само не сух под! Просто няма смисъл от него. По-добре си направи сух таван и с повече вата.
PIP - майстор
Аз съм/бях голям привърженик на градореда, но се оказва, че няма да е много по-евтино от плоча. Ако става дума за ниско строителство, разбирай градореда е под на подтаванско си заслужава, поне при мен. Аз исках да правя изцяло градоред, но по новите разпоредби, въпреки че е възможно ще излезе много скъпо. При изработката на конструктивният план се тества със софтуер за земетръс, при което ако е градоред докато се влезе в норми се добавя и добавя бетон и желязо в допълнителни земетръсни шайби, които в крайна сметка ще глътнат повече от една плоча. Много зависи от конкретния случай.
dimitrov - напреднал
благодаря за отговорите - плоча ще е :yawinkle:
stenmark - специалист
dimitrov написа:
здравейте, невероятен сайт,за първи път пиша тук във форума.
моля дайте мнения по темата ми- става въпрос за около 50м2 - предимства и недостатъци и на двете конструкции и не на последно място приблизителните цени на изпълнение - прочетох темата за гредите, та за това се зачудих /до сега въобще не се бях замислял за гредоред/
поздрави
Защо си мислиш,че плочата е подобра от гредореда?Доколкото разбирам става въпрос за един етаж/50кв./Не е вярно,че гредореда е колкото плочата!!!! това е абсурд,ако има плоча конструкцията на сградата е друга,просто трябва нещо да я носи.
XEON - помощник
dimitrov написа:
благодаря за отговорите - плоча ще е :yawinkle:
Сигурно вече си направил плочата ,въпреки това , вярвам ще ми позволиш и аз да си кажа мнението. При едноетажни сгради следната конструкция е изключително подходяща по отношение на цената и визуалният ефект: Вурху ст. бет. колони се изливат ст. бет. греди с подпорни разстояния 4 или 6 метра (3x4m=12m ;2x6m=12m- дължината та горещо валцованите греди в повечето случаи е 12m). Най-лесно е стом. греди да стъпят върху ст. бетонните- разбира се има и други начини за реализиране на връзката стоманена-ст. бет. греда. Най-накрая дървените греди се окачват под стоманените и върху тях се кове дървената ламперия на тавана.
bisermonov - специалист
Не исках да отварям нова тема та затова реших тук да попитам, кое ли ще да е по стабилно от гредоред или плоча при едно земетресение. Все пак и двете ще са проектирани до някаква степен на издръжливост, все пак плочата са хиляди тонове гредореда ще е по-лек но пак са си тонове. Но пък като се замисли на човек са му нужни 50кг. да паднат от два метра на главата му и пак да го утрепят.
BLUEPUPIL - майстор
За земетръс- важи правилото: колкото по-леко, толкова по-добре.
  • 1
  • 2

Тема "гредоред или плоча +/-" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: