Най - вълнуващия въпрос зимно време.
detronik - специалист
Благодаря popovvv!
Извинявам се, аз пропуснах да кажа че съм купил и поставям тръбите в изолация, но не е от гофрираната ами тази сивата, която е като дунапрен. Прочетох че заради паркета трябва да има изолация иначе се измятал, а и заради топлинните загуби от одаването на тръбата. Май ще използвам варо-циментова замазка.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Понеже българинът по американски почин захвърли настрана образованието... варициментова мазилка - за стени и тавани. Замазките са на под и не са с вар. Има още примери, как поради елементарна неграмотност, се ползват погрешни материали, но не е по темата.
И за да не махнете с ръка "няма значение" ще донадя, че варта дава едни свойства и отнема други, та просто е неподходяща за под.
detronik - специалист
И аз зная че мазилката е варо-циментова и е за стени и тавани, а замазката е циментова и е за под, ама в нашиа апартамент (ново строителство) замазката на пода е такава че с отвертка ако боднеш и се рони(това за долния слой). Отгоре има много тънка фина циментова замазка. Та аз си мисля че това е варова замазка(същата е като на стените), може би с повече цимент...не знам.
Та n_a ти с какво предлагаш да замажа след полагането на тръбите, щото то поамериканчването всички го правим, кой осъзнато, кой недотам, кой в липса на образование, кой в липса на отношение, но това пак не е по темата. Доколкото разбирам си за циментова замазка, явно имаш и повече информация, но би ли я споделил?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Аз тръби в под няма да сложа, та и не мога да ти препоръчам подходяща замазка.
Не съм ЗА циментова замазка, а съм против варовата.
Това, че някой се представя за професионалист и ти налага некомпетентността си (визирам цитирания от теб под), не те задължава да се държиш по същия начин.
Илиян Илиев™ - майстор
Не е задължително да има вар в замазката за да се рони. Просто някой е пестил от цимента.
detronik - специалист
Така, стана ясно, че не е добре да е варова(не знам защо и не разбрах), но явно е така, пък и няма да си вадя хляба с тази работа. Ще потърся повече информация за това каква пропорция цимент-пясък трябва да се направи за замазката, пък ако междувременно някой може да помогне с конктерна информация ще съм много благодарен :)
n_a, благодаря, че ме доведе до някакъв извод все пак!
А за пестенето на цимента, никак не бих се учудил, то в сиренето мляко няма, та нищо чудно плочи без цимент да почнат да леят :lol:
Чаро - Акълия
Бе, тя замазката може да се рони по много причини. Някои са много вода в сместа, прегаряне на материала, неправилно съотношение....(и от бетони разбирам :-D ) Подовоа замазка с вар :? -сигурно се еб...те.
Сложи тръбите в гофре заради топлинните разширения, положи ги и ги снимай за да ги знаеш къде са. Отгоре цимент+пясък като за замазка 3 или 4 към 1 в полза на пясъка. Авария с тръбите в замазката я ми я обясни как ще стане :?
detronik - специалист
Сега, значи относно изолацията, тази дето съм я взел става или не става? Или трябва да е тя, че и гофрирана тръба? Аз тук по темите четох или за едната или за другата. Тази дето съм я купил(май казах вече) е сива като дунапрен. В магазина казаха, че е с термоизолационни свойства и е много по-добре от гофрираната тръба.
Още казаха, че гофрата е за кабели, а тази за тръби.
А, също и за разширенията нямало проблеми, т.е. мека е и поема разширението.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Различни материали, различни температурни разширения. В гофрето, тръбите са си свободни и си мърдат без да им пречи замазка и без да пропукват. Дунапрененото е само термоизолация. Тези в магазина им е все едно дали ти чукат на касов апарат сирене или плочки.
ХОРа, СВИКНЕТЕ ДА СИ ЗАДАВАТЕ ВЪПРОСА "ЗАЩО". "Как" си идва после много лесно и логично.
Чаро - Акълия
Не им вярвай много-много на тия в магазините. Гофрето било само кабели :? те хората правят е такива работи фабрично.... за кабели само:?
ИзображениеИзображение

Става и с това дет си взел. По-кофти е от гледна точка на това, че ако нямаш достатъчно дебела замазка над тръбите, може да пропадне при стъпване. Ма карай не е проблем.
Ти бая си прокопал, щом ще слагаш тръбите в изолация.

Тема "Има ли нещо нередно тук, че започнах вече да копая?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: