• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zurlata - специалист
Ето го тука:
http://mazeto.net/index.php?PHPSESSID=0 ... topic=89.0

Разгледайте и после пак да обсъдим лъжат ли или моем ли нещо да измислим ние тука :-D

п.п. още нещо от един тип

http://pantone.50webs.org/Michel_David/page15/index.htm
hygro - майстор
Zurlata написа:
Ето го тука:
http://mazeto.net/index.php?PHPSESSID=0 ... topic=89.0

Разгледайте и после пак да обсъдим лъжат ли или моем ли нещо да измислим ние тука :-D
Ех, Zurla... И аз обичам фолклора, ама както е казал Аристотел: "И Платон ми е мил, но истината ми е по-мила..." :)
Zurlata - специалист
Абе и азкато почнах да пръскам си мислех че енергията на разграждане е равна на енергията при образуването на молекулата вода, ама все се надявах да го излъжем някак си! А тоя пламък като става по голям по обем дали няма да грее повече или де викаш тя вътрешната енергия на системата си остава постоянна , само обема се променя :?
Zurlata - специалист
Ако водата се вкара във вид на пара вътре тогава ще е нужна по-малко енергия да се разгради отколко ще се получи приновото свързване на водорода , демек вкарваме енергия в системата. Ама тва ако имаме пара без пари, например в някой производствен процес дето имаме отпадъчна пара.
Ама не можем ли да го излъжем бре д**ба?
Харалампи - специалист
Умирам си от кеф като чета темата. Много ме кефи Борката упорит човек. И хич не го мързи да експериментира.
Боре само като тема за размисъл - вкарваш вода под формата на мъгла. Тя се разгражда на елементи след това изгаря, но остава под формата на пара. В парата има 550 kCal/кг толина на фазовия преход, която отива в комина. Една част ще кондензира в топлообменника, свързва се с СО-то и образува въглена киселина. Друга не малка част ще си отиде през комина изнасяйки топлото в атмосферата. От където и да го погледнеш все лошо. В големите пещи се използва пара за разпръскване на котелното гориво, но това са стари разработки, напоследък се използват ултразвукови горелки и/или разпръскване с въздух, като чрез тях се дозира количеството въздух за изгаряне на горивото. Нещо ми се върти, че използват пара за намаляване на вредните емисии (най-вече азотните), ама ще питам знаещите и ще пиша пак.

П.С. Както си начертал схемата забелязвам един проблем. Преди да вдигне налягане дюзата няма да е ефективна и ако крана е отворен ще ти изгаси огъня. Трябва да предвидиш блокировка по налягане за отваряне на крана за водата.

П.П.С. Тъй и тъй си правиш експерименти пробвай дали не може с вкуумния датчик на прахосмукачките да се контролира налягането в горивната камера. Струвами се че няма да е достатъчно чувствителен ама като не съм пробвал ...
2v6 - майстор
Iliev Labs написа:
2v6 написа:
Аз имах предвид газа, генериран в пиролизен котел. Моя го продадох преди години за 1000 лв и почвам да си гриза ноктите :cry:
Може да го пробвеме така, с един газоуловител (червеното, което съм добавил на схемата). Така ДВГ-то си дърпа колкото му трябва. Вече зависи от горивото, което ползваме в пеща. Като опция, подвижно. Ако гориш дървени стърготини, няма висока темперетура. Значи може и от стомана.

2v6 твоят правен ли беше? Разкажи малко повече за него. Как работеше, с какво и т.н.
Ling 25D
2v6 - майстор
Zurlata написа:
2v6 написа:
Можеш ли да сметнеш колко ще струва UPS, дето да издържа 24 часа?
Това ще зависи само от цената на акумулаторите главно защото електрониката е дето се вика без пари , ето примерни схеми:

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=7543

оная на мултивибратора с двата транзистора е най проста и може да се накара да вади синусоида на изхода, трафа ако го купуваш не е скъп другите работи ти ги слагам 10лева.
и остават акумулаторите. Ако имаме турбина 100вата, помпа 200 вата = 300 вата на 220 волта, на 12 волта от към страната на акумулаторите да речем че дърпа 360 вата заради загубите в преобразуването, тока е I = P / U = 360 / 12 = 30 Aмпера , ако сложиш акумулатор 100 Ампер/Часа ще изкара около 3 часа, ако искаш 24 часа ти трябват 24/3 = 8 акумулатора по 100 Ампер/Часа :-D
не е малко ама нали правим нестандартни неща, а и си осигуряваме по евтино топло от обикновен котел :ug:

2 дена чета и мисля едни работи и днес се правих на пироман и прайх едни проби... след малко ще кача снимки...
8*300=2400 лева за акумулатори не е евтино топло :idea:
Тези пари е по-добре да се вложат в генератор на ток с ДВГ и пиролизен газ.
Zurlata - специалист
8*300=2400 лева за акумулатори не е евтино топло ......

Е това ако ги купуваш по редовни цени, а и защо са ти 24 часа, може и по малко, а и сярна киселина е без бари, можеш и сам да си направиш един мощен акумулатор де се вика, тва са бели кахъри, дай да изхитрим горивото!

Харалампи, ако говориш на мен аз съм Бисер! Карай да върви :-D
За парата ако охладим изхода на комина до под 10 градуса хем нямаме загуби хем и тия 550 kCal/кг толина от фазовия преход ще ги уловим , ама откаде пара без пари :evil: !
За крана и дюзата си прав ама това беше идеен чертеж а не в действителност как ще е, ама май по друг начин тряя да разграждаме водата та да получим енергия от нея при изгарянето в камерата.

Днес с баджанака седим и мислим, колкото енергия вкараш за да разградиш водата толкова и получаваш след това като реагират водорода и кислорода, демек файда нема, обаче мислим си ние , нали знаете кво става като войници маршируват по мост в крачка - честотата на ударите с крак съвпада със собствената честота на моста и изпада в резонанс и е достатъчен и един вятър дето се вика и да го разруши (барабар с кировете!).
Та , ако облъчим водата с няква енергия чиито честота е блиска до собствената резонансна честота на молекулата на водата тогава няма да са необходими 286 kJ/mol за да разградиш водата а много по малко да речем 100 kJ/mol, а след това получения водород и кислород като се свържат ще дадат 286 kJ/mol демек имаме 186 kJ/mol печалба, цифрите са само примерни ама кво ще кажете за идеята
(някой да знае резонансната честота на водата? на човешката глава е 7 Hz :-D )
Iliev Labs - специалист
Zurlata написа:
някой да знае резонансната честота на водата?
Ами не знам, но май че микровълновите са настроени на нея.
Zurlata - специалист
Абе то е ясно че честотата ще е висока 10 - 100 и нагоре гигахерци а може и ренгенови лъчи незнам, ама от миикровълновата какда я чупя в нас та да изкарам онова как се казваше тератрон ли беше да го е*ба, сега нямам излишни пари да купувам нова и да я разчекна. Ама ако се облъчи с тия микро вълни ( знам че са към 2- 4 GHz и след това електролиза може и да стане нещо тряя проби!
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: