• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Iliev Labs - специалист
Вкарвай направо вътре в микровълновата, ваната за електролиза. Ама си мисля, че... :? Нищо няма да направиш...
hygro - майстор
Zurla, умора нямаш :) Най-ниската резонансна честота на водната молекула е 22,235 GHz. Причината във фурните днес да се използва 2,45GHz не е толкова физична, колкото политическа - тази честота е заделена за тази цел, а и е близо до технологичния оптимум.

А ако искаме да налеем енергия в молекулата, за да я разрушим, опираме до два момента:
  1. Енергията на разделяне на молекулата е винаги една и съща.
  2. В квантовата система не съществува понятието резонанс. За резонанса е необходимо циклично преминаване на една енергия в друга, например електрическа в магнитна (трептящ кръг), потенциална в кинетична (махало). Квантовата система не допуска това явление, защото може да приема и отдава енергия само във фиксирани порции - кванти. Честотата на погълнатия или или отдаден квант излъчване е E = h . ν и е специфичен за отделните вещества и енергийни нива.
Между 22,235 GHz и т. 2 няма противоречие, ама не ме карай да забивам тук толкова надълбоко във физиката.
Iliev Labs - специалист
Абе Зурла, дай да си гориме дървата и кюмура, че и другата зима идва бързо! Пък другата зима на топло, няма да мислиш за кюмури и дърва, а за по-възвишени неща! :)
Iliev Labs - специалист
hygro написа:
... ама не ме карай да забивам тук толкова надълбоко във физиката.
Хигро, дай некви практични съвети. Не ми се става професор по физика, за да се науча как да се стопля, кат ми е студено. Знам че си изчел всичките глупости, дето написахме.
А пък, ако ви се гледа сейр, ше кача на VBOX-а, кво прайме с шурека кат се понаквасиме! :-D
Zurlata - специалист
:lol: Добре Илиев , минаваме на цепениците пак!

Хигро, все ме сваляш на земята ! таман се сетя нещо и тряс един шамар . Да де прав си по точка 1. под квато и форма да я вкарваш тая енергия все едно и също количество ти тряя да я разградиш.....
Спирам вече тука е за комина и печката тая тема!
Харалампи - специалист
Iliev Labs написа:
Абе Зурла, дай да си гориме дървата и кюмура, че и другата зима идва бързо! Пък другата зима на топло, няма да мислиш за кюмури и дърва, а за по-възвишени неща! :)
Тая тема стана по забавна от вицовете в "Отмора и шеги". Ако нямаше толкова сериозни и обосновани постове, щях да предложа да се премести там.

П.С. Проверих за парата. Наистина се впръсква в определени случаи, но само за охлаждане. Например, когато има изключена горелка, за да не прегрее, през нея се пуска пара. Също така, навремето за да се намали количеството на азотните окиси са пускали пара, но вече се използва рециркулация на димните газове.

П.П.С. Бисере ще ти купувам риза май :lol:

П.П.П.С А бе Хигро какво си завършил бе човек? :?
Iliev Labs - специалист
Харалампи написа:

Тая тема стана по забавна от вицовете в "Отмора и шеги". Ако нямаше толкова сериозни и обосновани постове, щях да предложа да се премести там.
:) Е, то и серйозните хора се смеят! По рядко и на други неща, но все пак!
Хубавото на дългата тема е, че тези който не се интересуват, губят червената нишка и не задават излишни въпроси!

Сега да ви разкажа една историйка, дето ми разказа един граничен полицай в махленското кръчме. Имали някакъв фургон и го греели с пернишка печка. Една сутрин дошъл началника, с много кюнци и кривки. Направил така че, кюнците опират първо до пода и после се връщали нагоре, и отивали навън. Казал им, че така грее повече и никой да не пипа нищо. Заповед! Видехме се в чудо, разправя тоя пич. Зор докато я разпалят. Вика - дори като беше топло не се спираше, да не угасне. Но началника решил, че много кюмур се харчи.
Издал нова заповед - печката се пали само нощем! (вече било пролет).
След много опити за ефективно разпалване, с нафта, с бензин... Опърлени вежди и фуражки... Единият намерил решение - подгрял кюнците с вестници - е воала!!! Тогава си донесли бутилка и горелка за пропан. Проблемите им свършили.
Цялата кръчма се сцепи да се смее!!! Но идеята си я бива!
Харалампи - специалист
А ми естествено, че ако кюнците опират в земята няма да теглят. Там се получава студена тапа. За това помислете в/у идеята, да се подгрее предварително целия тракт с топлообменниците и тогава да се пуска студената вода. С клапани с топлинно управление може да се нагласи логика и без електроника.
filmatoplo - майстор
Много пъти като паля за първи път котел Атмос и кумина е още студен -горивната камера се пълни с бял пушек и гаси пламъка . Загрее ли за минута две всичко се оправя .
Iliev Labs - специалист
:)
Ами давай полицейската! Загрей първо кюнеца с горелката!
( Този намек беше за феновете на кахлените печки :idea: )

П.П. Ето една идея за кахлена печка със стартер. Разпалва се огъня в спомагателната горивна камера. Като се затвори вратичката, започва да тегли през димоотвода на основната. След това се разпалва и основната. Когато изгори горивото, или свърши кислорода, спомагателната си загасва. Но за съжаление и тук всичко зависи от тягата на комина.

Прикачен файл

Кахлена печка 1.jpg
Кахлена печка 1.jpg (18.26 KиБ) Видяна 4862 пъти
Последна промяна от Iliev Labs на пет фев 27, 2009 1:49 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: