Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
sasooooooooo - "специалист"
Такъв таван си правя в момента в спалнята /но е замразен проекта до пролетта/. Та от снимката изглежда доста приятно, но за съжаление от другите ъгли не толкова. Ако застанеш на вратата и виждаш прави линии, а не лъчове, защото се отдалечават в пространството. Абе общо взето от ъгъла на снимката се вижда най-добрата преспектива.
Друго, което забелязвам, е че на снимката има разлика в нивата. Виж над касата на вратата. Стаята е малка или вратата е голяма :?
Друга чуденка е как завършва слънцето откъм прозореца? С корниз ли без ли. Моя го направих без - просто 20см преди края.
И ти ли го хареса за спалнята? :?
Takezo Sensey - модератор
alexb, потърси marto на ЛС, много е пич ще ти отговори . :idea:
group_ood - напреднал
alexb написа:
Може ли да ми дадете някои линк за направата на слънце на таван.
Преди имаше много готини снимки в форума, но сега нещо не мога да ги видя.

Предварително ви благодаря!

Прикачен файл

DSC00182.JPG
DSC00182.JPG (32.58 KиБ) Видяна 10790 пъти
БАШ МАЙСТОР - специалист
да не е нещо такова :? това е шаблона който направих и понего изрязах само ъгала това се искаше :lol: вътре е жълт маркуч

Прикачен файл

2_2.JPG
2_2.JPG (163.82 KиБ) Видяна 10561 пъти

Прикачен файл

untitled.jpg
untitled.jpg (64.44 KиБ) Видяна 10561 пъти
Последна промяна от БАШ МАЙСТОР на съб фев 28, 2009 5:17 pm, променено общо 1 път.
alexb - специалист
Да нещо подобно, но мисля самото слънце да е в средата на тавана. или пък може да е изпъкнало
evdoki - специалист
sasooooooooo написа:
Друго, което забелязвам, е че на снимката има разлика в нивата. Виж над касата на вратата. Стаята е малка или вратата е голяма :?
Друга чуденка е как завършва слънцето откъм прозореца? С корниз ли без ли. Моя го направих без - просто 20см преди края.
И ти ли го хареса за спалнята? :?
Здравей,
Аз за детска съм го харесал.
Ще видим как ще го направя
И аз се заблуждавах че има игра в нивата, но после загледах че има нещо като мини коридор пред вратата, и всъщност вратата и 1 - 1.20 м навътре в стаята.
Колко големи направи лъчите. И колко е отстоянието от тавана. Какво осветление ще слагаш?
Други напътствия има ли
Изчакай няколко дена. На светло ще снимам и ще ти кажа с точност. :wink:
Така...
Първо разчертах Слънцето на тавана. Дъгата я направих с радиус от ъгъла на стаята. Тази дъга я разделям първо на четири отсечки и после всяка една от тях на половинка. Там където са половинките ще минават лъчите. Самите лъчи започват с две събрани УД и се отварят по дължината. Първоначално разчертах отварянето както идва от към ъгъла през мярките. Обаче се оказа, че много голяма част от таван ще заемат лъчите и затова реших да ги посъбера малко. Та:
- Ширина на дъгата и началото на лъчите - 23см;
- Отваряне на лъчите - 3см на метър /23,26,29,.../;
- Височина от тавана - 12см;
Слд като захванеш УД на тавана по разчертаното /казват само с анкерни болтове, ама аз ги редувах с дюбел-пирини/ си пускаш пердетата - около 11см. Ако ти е крив тавана на места по-малко, на места повече. Пердетата преди да ги захванеш, на земята от долна страна им хващаш ЦД, а на него от другата страна лента от картона точно 3см. Ако се подава под или над ЦД, го остържи. Монтираш така направените пердета първо а най-левия лъч, после като следиш нивелацията и на най-десния лъч. Опъваш едно въженце между тях и го натягаш, докато се самонивелира, но гледаш и да не ти придърпва пердетата. Правиш и останалите пердета.
Прекарваш си кабелите както си решил по кръгове с 1,5мм2.
При мен ще е всели лъч отделно, дъгата отделно и скрито осветление маркуч. На дъгата звездички по дължината на лъчите. На лъчите от дъгата на всеки 70см - луничка. Луничките смятам да ги сложа по 25Вт, а звездичките по 10-15Вт. След като приключиш си затваряш фигурата,затваряш и борда отгоре на лъчите, шпакловаш, боядисваш и пращаш снимка в темата да се радваме :wink: .
Искам да ти кажа ,че мене шпакловането много ме мори. Засега съм на първа ръка. Има места където е много мъчно - края на дъгата и стената. Сега чакам да дойде пролетта и да я мятам.
Това е, за което се сещам, ако има нещо питай и ако съм ти написал нещо дето го знаеш - извинявай. :cool:
Успех!

Прикачен файл

осветление 002_resize.jpg
осветление 002_resize.jpg (57.98 KиБ) Видяна 10317 пъти

Прикачен файл

Слънце - (2)_resize.jpg
Слънце - (2)_resize.jpg (103.83 KиБ) Видяна 10317 пъти

Прикачен файл

Слънце - (1)_resize.jpg
Слънце - (1)_resize.jpg (87.12 KиБ) Видяна 10317 пъти

Прикачен файл

Слънце -_resize.jpg
Виж как изглежда от към вратата
Слънце -_resize.jpg (80.79 KиБ) Видяна 10317 пъти
evdoki - специалист
Здравей,
Благодаря за разясняването.
Имам няколко въпроса.
Защо трябва да се отварят в дължина лъчите?
Колко е радиуса на дъгата над вратата?
Неможах да разбера къде се монтират CD-тата, и затова качих една скица как си го представям, та ако може да ми дадеш размери и препоръки. И колко светят тези маркучи? Колкото луминисцентни лампи или... Нямам идея
Благодаря

Прикачен файл

pic.jpg
pic.jpg (102.45 KиБ) Видяна 10310 пъти
Не казвам, че трябва да отварят лъчите, просто при мен е така :razz:
Радиуса /вътрешния / на дъгата ми е 95см от ръба .
Луминисцентните лампи светят в пъти повече от маркуча. А сами ти си го виждал, ползва се за коледна украса :-D , но като осветление не го брой.
Ако ще слагаш луминисцентни, отгоре не го затваряй, за да може да се поберат там.

На снимката в синьо е УД,а в червено ЦД, дръгото е картон.

Прикачен файл

по скоро така.JPG
по скоро така.JPG (10.58 KиБ) Видяна 10297 пъти

Тема "слънце на таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: