Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PCL82 - майстор
Преливника не може да се включи дирекно в канализацията. Горещата вода ще повреди ПВЦ тръбите. Ако са от старите (в пода оловни или железни, а вертикалните каменинови или чугунени) по-може ама за каменина не знам дали няма да се спука.

Според мен си трябва втори съд, където да се охлади врялата вода (например поцинкована кофа дод преливника).

От предните постове си взимам бележка като правя парното да не сложа РС над вратата на банята както щях да направя. Вряла вода по главата неща, по краката също. Трябва да може да се реагира безопасно при авария.
Не трябва да се застрашават неподготвени хора, които могат да изпаднат в паника.
filmatoplo - майстор
Паниката е едно на ръка - веднъж се прибирам и гледам жената пребледняла . Нямах още юпс и енергото спрели тока - 120 градуса и печката започнала да дрънчи - малко си е страшно. :lol:
saint056a - специалист
Благодаря за коментарите досега. Един потребител спомена от камината да захраня двата радиатора един след друг и след това в разпределителя. Дали е възможно така, да избегна завиране на водата? и с какъв диаметър да са медните тръби до първия и втория радиатор? (хола е с рамери ~6х5)

Прикачен файл

untitled_209.jpg
untitled_209.jpg (30.89 KиБ) Видяна 5221 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Не един след друг, а да ползваш трасетата на двата радиатора за захранване на колектора, а за радиаторите да отделиш с тройници.
popovvv - специалист
До Saint056,
Колега имах предвид да изпълните инсталацията както съм показал на долната схема.По този начин двата радиатора в хола ще се захранват от тръбите Ф22 мед, а през тетките и монтираните вече тръби Ф16 на двата радиатора ще се захранят колекторите.На снимката не съм поставил до камината двата спирателни крана за изключване на камината при работа на котел.
ПП. Не са показани спирателните и секретните кранове на радиаторите.
Предлагам тази схема защото предполагам, че тръбите Ф16 са изведени на местата на радиаторите и са замазани в стените, така ще се избегне разкъртването им.

Прикачен файл

untitled.jpg
untitled.jpg (21.96 KиБ) Видяна 5174 пъти
saint056a - специалист
Големи благодарности LazarGanev и особенно popovvv. Вече всичко става доста по-ясно :). А мед Ф22 тръгваща от камината достатъчно ли е или трябва по голяма? Те са положени в пода но още не са замазани отгоре така че още могат да се сменят. Гледам тръбите тръгващи от мястото на газовия котел са по големи. Апартамента е около 100-110 квадрата.
Отопляема площ ~ 82кв общо
хол ~25кв,
кухня ~25кв,
спалня ~15кв,
спалня ~12кв,
баня ~2,5кв,
баня ~2,5кв.
LazarGanev - "Велик майстор"
Мед ф22 0тговаря по вътрешен диаметър на ф25 ППР или Ал.вложка, тъй че няма страшно.
popovvv - специалист
До Saint056,
Тръби медни Ф22 са напълно достатъчни.Предполагам, че и тези тръгващи от котела са този размер.По вероятно е тези в хола които Вие сте поставили да са с по-малък диаметър.Във вашият случай тясно място ще са двете тръби Ф16, които ще доставят топлата и студената вода до колекторите.Ако белите PEX-AL тръби не са замазани в стените може да промените схемата на свързване, като от медните тръби Ф22 с тетка отклоните спусък само за радиаторите, а положените вече тръби Ф16 да свържете на тетка в пода.Отклонението за радиаторите в този случай се изпълва с Ф16 PEX-AL.
popovvv - специалист
До Saint056a,
Вижте и този вариант на свързване.При него всички тетки ще са в подовата замазка, само отклоненията до радиаторите ще се виждат.Ако обаче монтираните вече PEX-AL са замазани ще трябва да се разкъртват.

Прикачен файл

untitled.jpg
untitled.jpg (22.94 KиБ) Видяна 5090 пъти
saint056a - специалист
Здравейте, тази година пробвах моята инсталация и имам няколко въпроса. Схемата ми на свързване стана по начина по долу. Взех камина прити 13+4 КВ. и алуминиеви радиатори + 2 лири с обща мощност 11,4 КВ. Пробвах камината 2 пъти и на двата пъти след 2-3 часа започва да ми шуми водната риза, а всички радиатори с изключение на лирите и този вързан директно за камината(на снимката) в горния си край са топли(но не горещи както очаквам), а в долния са чувствително по хладни. Наясно съм, че ми трябва още един радиатор да станат общо поне 13КВ, но тази мощност на печката е при максимално натоварване, а мощноста на радиаторите са зададени при Т 60 гр. Та нормално ли е да завира така водата и защо не ми се затоплят радиаторите при условие, че камината е на прага на завиране? Всички тръби вървят по пода като апартамента е на 2 нива с разлика 50см. Камината е на горното ниво, а колектора на долното, като имам общо 2 радиатора + лира на горното и 2 радиатора + лира на долното.

Прикачен файл

untitled.jpg
untitled.jpg (20.31 KиБ) Видяна 4253 пъти

Тема "Три въпроса за локално парно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: