Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pipbel - майстор
Ооо 8180, знаех си аз че рано или късно ще цъфнеш тука.... :-D

Разбира се че аз си го правих калкулатора. Да не съм топлоинжинер, че да имам...
Отне ми към 6 часа, ама excel-а си е супер приложение за такива цели.
Ако забелязваш най-горе съм копирал програмата за изчисляване на U от оня турски сайт дето го бях намерил навремето.
Искам да каза че бих се зарадвал на корекции, ако виждаш кусури някъде, специално в базата данни.
И по -важното (че не съм много запознат) - има там корекционни коефициенти някакви за подове, тавани и т.н в наредба 7. Виж цитат от нея по долу.
Dа кажеш как на практика да ги ползвам в тази таблица. :?
Има и много други там коефициенти според изложение, вентилация, инфилтрации, етажности, топлинни печалби и т.н. , ама също нямам на идея за средни стойности и как да ги инкорпорирам в програмката.

Иначе мисля че стана практична и всеки във форума може да си направи сметката като си знае неговите си параметри как и дали си заслужава да инвестира пари в едно или друго нещо, било то ТИ или вид отопление /с-ма за отопление или пък и двете.
Аз например ако имах връзки връзки в горското и вземах дървата по 20-25лв/м3 - забрави дето щях да слагам изолация на външните стени, само на пода и тавана.
Вид на ограждащ елемент i Коефициент за връзката с външния въздух Fxi
Външна стена, прозорец 1
Покрив (като системна граница) 1
Най-горна етажна плоча (таванът е неизползваем) 0,8
Стена на тавански полуетаж 0,8
Стена и плоча към неотопляемо помещение 0,5
Под и стени на отопляем и неотопляем подземен етаж, граничещи със земята; 0,6
Под над неотопляем подземен или полуподземен етаж

--------------------------------------------------------------------------------
8180 - майстор
pipbel написа:
Разбира се че аз си го правих калкулатора. Да не съм топлоинжинер, че да имам...
Отне ми към 6 часа, ама excel-а си е супер приложение за такива цели.

Е, вече не ме страх да ходя на доктор. :)
Аз доста повече си поиграх с моя в Exel, пък и по изясняване на методиката. Ако си спомняш, забих в др. посока (влага, конденз) и не съм ходил още по твоите висини.
Вид на ограждащ елемент i Коефициент за връзката с външния въздух Fxi
Външна стена, прозорец 1
Покрив (като системна граница) 1
Най-горна етажна плоча (таванът е неизползваем) 0,8
Стена на тавански полуетаж 0,8
Стена и плоча към неотопляемо помещение 0,5
Под и стени на отопляем и неотопляем подземен етаж, граничещи със земята; 0,6
Под над неотопляем подземен или полуподземен етаж

--------------------------------------------------------------------------------

С тези корекции ме хващаш неподготвен - мяркал съм ги и действително (по памет) се ползват за твоите по-комплексни цели.
Знам обаче едни други, които вероятно са ти убягнали, а имат отношение към въпросите ти:

Турският калкулатор е настроен за ВЪНШНИ СТЕНИ.
Това е отразено в стойностите за 1/Алфаi и 1/Алфае, за които е ставало дума тук:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=1804

Виж червеното в твоя (турския) файл и предполагам няма да се затрудниш. Мисля, че стойностите за тавани, подове и пр. ги имаше в Наредбата.
Ако не - ще ти ги намеря, ако искаш да се задълбочаваш.

Прикачен файл

Pipbel.jpg
Формулата е за пресмятане на външни стени
Pipbel.jpg (62.46 KиБ) Видяна 9984 пъти
pipbel - майстор
Мисля, че стойностите за тавани, подове и пр. ги имаше в Наредбата.
Ако не - ще ти ги намеря, ако искаш да се задълбочаваш.

8180, порових се из методиките там, ама много "витиевато" е написано бе, :? за тези корекциони коефициенти за подове и тавани...
Можеш ли да ми дадеш някакви средни стойности ?
Нямам време да се занимавам с тях, камо ли да правя перфектни изчисления.
Също така установих че като средни стойности загубите от вентилация на от.сезон са = или по-малки от слънчевите печалби, така че напълно игнорирам и двата фактора в таблицата си.

Допълнителни загуби и печалби (KWh/сезон)
усреднено за двуетажна къща 150m2 /800m3

Проветрение и Вентилиране - 2620
Слънце +3200
електроуреди +1800
телесна топлина +1050

Прикачен файл

TOPLO.zip
(13.92 KиБ) Свален 282 пъти
8180 - майстор
Докторе Ч*Б*М !

Май за разбични неща говорим - аз не съм се задълбочавал повече от пресмятането на U и условията за конденз. Демек за топл. загуби/печалби не съм в час.

Говоря за коефициентите 1/Алфа във формулата от калкулатора - там са заложени стойностите за външни стени. Не ми изглежда голяма разликата, но за сведение ето ги:

Ограждащ елемент * 1/Алфаi * 1/Алфае

Външни стени * 0,13 * 0,04
Външн. стени с венилирана фасада * 0,13 * 0,8
Плосък покрив над отопл. помещение * 0,13 * 0,04
Таванска плоча под неотопл. таван * 0,13 * 0,08
Подове над неотопл. сутерен * 0,17 * 0,17
Подове над открити проходи *0,17 * 0,04
Подове/стени, гричещещи с почвата * 0,17 * 0,00

С тези стойности би трябвало да се коригира формулата за клетка В6 в калкулатора - червените кръгчета по-горе. По памет, ефектът и тук не беше голям.

И по-принцип. Аз вече не прецизирам много - допускам до 10-15% неточности за приемливи. Такива наблюдавам и в спецификациите на материалите, където има данни за условията при изпитване спрямо реалните експлоатационни + търговските шмекерии.
Самите формули (методики) са някакви абстрактни приближения до действителността - т. напр. почти всички се основават на СТАЦИОНАРНИ режими, което сам знаеш е абстракция.
Често преходните режими правят белите.
Само при конденза нещата са по-критични, че са по-тесни допустимите диапазони и поразиите по-големи.
Демек, смятаме горе/долу и върху резултата 10-15% запас.
Сори, едва ли съм много полезен.
pipbel - майстор
Честит празник на всички първо !
- червените кръгчета по-горе. По памет, ефектът и тук не беше голям
Да, напълно си прав.
След като въведох твоите стойности за под и таван във формулата се получи крайна разлика за общите топлозагуби по-малка с 1.9 %, което е пренебрежимо малко. Извода е - горния калкулатор може да се ползва успешно и за U на под и таван, не само за стени.
Мерси - това ме интересуваше. :wink:

Получената обща стойност за тотални топлозагуби е 8300 кWh / от.сезон.
За 220 м3 или 85м2 отопляема площ/обем (с включени коридори) при зададена средна Т вътре 21.8 С - това прави 37.7 кWh /м3 отопляема площ или 97.6 кWh /м2 .
Полученото отговаря на статистическите данни за коректно ТИ-на къща и мисля че калкулатора ми РАБОТИ. Най-много 5-10 % грешка да му дам, не повече. :!:
Понеже съм далеко от тая област - ми е кеф че си го "направих сам" :cool:
8180 - майстор
=D>
Я, си намисли едно по-прецизно заглавие и раздел, да я турим като "важна" (предложение).
pipbel - майстор
Eми да, модераторите да решат къде....
А калкулаторчето може да се дава като линк на всякакви нови спамаджии тука дето искат да им се преразказва целия форум наготово без да четат(хич не са малко)
Да си смятат сами (дал съм достатъчно база данни) и да си правят сметката. :-D

Ето последната версия

Прикачен файл

TOPLO.zip
(14.39 KиБ) Свален 738 пъти
valio2007 - специалист
Опитах се да доразвия файла, но получих пасивна къща без много чудеса. Може би греша някъде, но според доста статии които четох и са проверени поне от два източника сметките са това. Съобразени са и с наредба 7, но все пак резултатите са притеснителни, така че сигурно греша.

Прикачен файл

TOPLO-new.rar
(9.67 KиБ) Свален 359 пъти
valio2007 - специалист
По-нова версия с добавени функции и отстранени грешки.

Прикачен файл

TOPLO-new.rar
(13.13 KиБ) Свален 518 пъти
Последна промяна от valio2007 на нед апр 12, 2009 2:34 pm, променено общо 2 пъти.
pipbel - майстор
valio дай го като zip файл аче нещо не мога да го отворя като rar :?

Тема "Eнергийно ефективна къща & Oтопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: