Eййй , ша ме скъсате от смях !
Сега братя, много ми беше приятно в тоя форум но аз бях до тук с горенето на дърва , масла и такива разни.
Това дето го мислехме с Илиев, ще работи и ще има много по голяма ефективност от обикновените печки и котли - воден топлообменик и след него въздушен топлообменник и всяка зима дърва масло или въглища - все хамалогии и неекологично. Но аз го зарязвам по друг начин ще се топля - без пари!
Това вече е за друга тема но да спомена. От една седмица го мислим с баджанака, той е по железата аз съм по електрониката и софтуера, ще правим слънчеви колектори под вакуум - ако сам си го напрайш- тръби и стъкло са евтини, след това един контролер изчислява координатите на слънцето и върти колектора винаги слещу слънцето, дори и да е облачно и да няма слънце(видимо, но то си е там!) сещате ли се за ква ефективност говорим, водата ще ври ще си топля цялата къща без пари. Когато има облаци водата ще се загрява до 20 градуса примерно(пак ще имам 2-3 тона вода за термална маса да акумулира), та при 20 града га е облачно, Термопомпичка се включва и прай жегичка. В качеството на термопомпичка един климатик за 600 лева серпентината на външното тяло топната в резервоара с вода дето ще се подгрява от слънчевия колектор. Сещате ли се ако външното тяло е поставено при температури около 20-30 градуса кво топло ще духа и то с малка консумация на ел! Па след време мога да помисля да сложа парогенератор и при пряко слънце прай пара върти турбина и прай ток който го блъскам в акумулатор за да храни климатика при облачно време га водата ще е 20 градуса примерно, а парата я охлаждам със серпентина горе в къщата - отдава ми топло , кондензира във вода и пак към колектора да се пече!
Няма дърва няма вредни газове нама мъкнене хамалогия и цена на дърва , СЛЪНЦЕ бе братя без пари. Еднократно го прайш и забравяш зимата нете е*бе у вас ще си е лято!