• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zurlata - специалист
:lol:
Eййй , ша ме скъсате от смях !

Сега братя, много ми беше приятно в тоя форум но аз бях до тук с горенето на дърва , масла и такива разни.
Това дето го мислехме с Илиев, ще работи и ще има много по голяма ефективност от обикновените печки и котли - воден топлообменик и след него въздушен топлообменник и всяка зима дърва масло или въглища - все хамалогии и неекологично. Но аз го зарязвам по друг начин ще се топля - без пари!

Това вече е за друга тема но да спомена. От една седмица го мислим с баджанака, той е по железата аз съм по електрониката и софтуера, ще правим слънчеви колектори под вакуум - ако сам си го напрайш- тръби и стъкло са евтини, след това един контролер изчислява координатите на слънцето и върти колектора винаги слещу слънцето, дори и да е облачно и да няма слънце(видимо, но то си е там!) сещате ли се за ква ефективност говорим, водата ще ври ще си топля цялата къща без пари. Когато има облаци водата ще се загрява до 20 градуса примерно(пак ще имам 2-3 тона вода за термална маса да акумулира), та при 20 града га е облачно, Термопомпичка се включва и прай жегичка. В качеството на термопомпичка един климатик за 600 лева серпентината на външното тяло топната в резервоара с вода дето ще се подгрява от слънчевия колектор. Сещате ли се ако външното тяло е поставено при температури около 20-30 градуса кво топло ще духа и то с малка консумация на ел! Па след време мога да помисля да сложа парогенератор и при пряко слънце прай пара върти турбина и прай ток който го блъскам в акумулатор за да храни климатика при облачно време га водата ще е 20 градуса примерно, а парата я охлаждам със серпентина горе в къщата - отдава ми топло , кондензира във вода и пак към колектора да се пече!
Няма дърва няма вредни газове нама мъкнене хамалогия и цена на дърва , СЛЪНЦЕ бе братя без пари. Еднократно го прайш и забравяш зимата нете е*бе у вас ще си е лято! :ug:
ronik - специалист
Чакам другата тема с интерес. :) А! Тя вече е тук. :-D
Последна промяна от ronik на съб фев 28, 2009 8:09 pm, променено общо 1 път.
Zurlata - специалист
Именно , или нов комин както викаш , или си караш по старому - неефективно и си траеш , плащаш на бирници за дърва въглища или на енергото.
bobykafe - специалист
Брееййй, накъде я избихте...
Зурлата- удари една сонда 400 метра надолу- там ще е поне 100 градуса- тогава пък и зима и лято ще имаш жега :) Пък може и петрол да извадиш, знае ли се :?
А сега малко сериозно- моята идея е последният топлообменник, отнемащ температурата от газовете да се постави на края на комина- така пак имаш височината топъл въздух, който ти прави тяга, хем топлиш въздуха на по- далечните от котела (камината, горелката, ядрения реактор) помещения :!:

Не съм специалист и сигурно си има причина да не се прави така, но не я знам :wink:
Zurlata - специалист
Може да ти се струва невероятно или фантазия ама вече го подхванахме фанал съм да пиша софтуера за управлението а баджанака ще нарязва зъбни колела някви за задвижването има едно хале с металорежещи машини не ги знам коя за кво е .
А за комина ако имаш топлообменици ти тряя принудителна тяга - турбина , вентилатор... но вече го дъвкахме това :-D
Аз го загърбвам вече, няма да се топля с дърва и с пари и няма да го правя това дето го мислех. Но пък докато мислех да го правя и го обсъждахме тука беше полезно доста неща научих, човек се учи докат е жив !
Iliev Labs - специалист
Ееех, Зурлич!
Биеш се като вода у брег! :)
Ако hygro не те "шамароса" на време, ще мръзнеш и другата зима!

Топлоакумолатора е центъра на системата.
Нищо не пречи и кюмбе да му боднеш, и слънчице да му вкараш.
Последна промяна от Iliev Labs на пон мар 02, 2009 3:03 am, променено общо 1 път.
Zurlata - специалист
rulom написа:
ZURLA, на два пъти почвам да ти отговарям, ама все няма толкова време :-D Та в твоя дух на мисли :-D и идеи :wink: да ти помогна малко.На първо време за да реализираш идеята си ще трябва целия покрив да е опасан с панели за да си грееш парното, и съответно целия покрив да е на някаква задвижка за да може да следи Слънцето* :-D .Механично е възможно :wink: , а софтуерно...барабар с координатите на Слънцето*....ще трябва да измислиш и нещо за зуум към Слънцето* :wink:
За "термопомпичката", парогенератора и парата пък изобщо няма да споменавам :-D
=================
легенда:
*-Слънцето-звездата в центъра на нашата система е нещо към което само НАСА засега може да се приближи и следи :-D

Брат, пак критики веднага, а се сетя нещо и някой ме дърпа за крачолите. :-D

не е за тука ама , кво му е сложното да сметнеш координатите на Слънцето всичко е математика от 7-8 клас, времето (колко е часа в момента) ти носи информация за хоризонталния ъгъл на отклонение а той е еднакъв за точно зададена географска ширина. А вертикалния ъгъл като знаеш кое време на годината сме цепиш на 360 градуса , земята е наклонена спрямо еклиптиката на 23,5 градуса и разни там синуси ъгли и намираш колко е - окръжности, ъгли,
и триъгълници разни сметки. С дотатъчна за нашата цел точност може да се определи
Zurlata - специалист
Абе Илиев , по принцип може да му се пусне и една печица ама...
И на мен ми беше криво че ще се отказвам щото го мислих олкова време ама....
Мисли за слънцето и чети каква енергия ти дава на 1 м2, кво пречи пак да си я наблъскаш в топлообменик 10- 20 тона :-D
И аз имам двор 1 декар, беше градина ама лятото ще има взривове ще се копа за новата инсталация! Зеленчуци и нам мен ми не трябват!
Zurlata - специалист
Ааа, хилите се значи на чужд гръб а! :lol: :stock1:

Абе стига с тоя покрив бе, имам двор идеално осветен от слънцето, на земята ще е. А и говорите така, ама ако дойдите в на баджанака цеха да видите кво става, преди 16 години започна от една стая да прави сапуни, после малко по малко всяка машина котел преси изтесквачки и един тон глупости за производството си ги прави сам, няма нищо купено на готово, сега цеха е на площ 3 декара вече и мисли още да го разширява. Та като видите нещо такова направено собственоръчно няма да сте такива песимисти !
Значи той мисли да захранва цеха поне с 70-80% от слънцето, а е сериозен човек, и си има бизнес де се вика, няма се хване с глупости ако е толкова тъпа идеята!

Ай стига че много глупости изписахме! :)
Takezo Sensey - модератор
Т'ва специално за ZURLATA и компания ... :-D

Е им тука и един линк :

http://www.klimatik.eu/solar.html

.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията: