• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
2v6 - майстор
denuchi написа:
захващам се със задачата зглоби си сам. разполагам с тези елементи. имам и примерна схема за работа. който проевява интерес приемам предложения и идей.
Ако се използва само за охлаждане добре, но ми се струва, че повечето време ще работи на отопление.

За отопление е някак си неестествена - водата в противоток ще е по-добре.

Кондензатор-изпарител в режим отопление ще са наобратно.
Чаро - Акълия
Замислил си го много добре!
С какво мислиш да регулираш оборотите- честотни инвертори? Скъпичко ще дойде. Какво ще отопляваш с тая мощност?
Ще трябва и много голям дебит през кондензатора. И голяма ВОИ или буферен съд ако е по-малка. Иначе ще шуми, а ако е слаб дебита ще влоши КОП-а. Така ми се струва. Като я пуснеш ще се разбере.
Какъв контролер ще сложиш?
Компресора е скрул, нали?
Виж това за разтоварване - http://www.aermec.com/banner/default.asp?id=214 дали може да се направи ? Щото ми се струва по-евтин вариант от честотен инвертор.
БГВ мислиш ли го някъде в схемата?

Пак се замислям, какво ще топлиш. Това е много голяма мощност.
Последна промяна от Чаро на вт авг 18, 2009 9:22 pm, променено общо 1 път.
denuchi - специалист
и така. ще работи на охлаждане и на отопление постоянно когато има нужда. съгласен за противотока но но ще е голяма играчката ако започна според режима да е правя на противоток. за първо време ще има 5-6 конвектора но след време може да се включат още няколко. а и това има излишно немога да избирам по избор елементите. регулирането ще е с честотни регулатори. наистино са скъпички но разполагам с два броя под ръка според нуждите в момента. за БГВ-то имам две идей и още незнам на коя да се спра. едната да използвам горещите пари от високото на компресора, а другата водата която ще се върти из системите.
2v6 - майстор
denuchi написа:
и така. ще работи на охлаждане и на отопление постоянно когато има нужда. съгласен за противотока но но ще е голяма играчката ако започна според режима да е правя на противоток. за първо време ще има 5-6 конвектора но след време може да се включат още няколко. а и това има излишно немога да избирам по избор елементите. регулирането ще е с честотни регулатори. наистино са скъпички но разполагам с два броя под ръка според нуждите в момента. за БГВ-то имам две идей и още незнам на коя да се спра. едната да използвам горещите пари от високото на компресора, а другата водата която ще се върти из системите.
Това че имаш честотни е добре. А трифазно захранване имаш ли? Предполагам компресора е трифазен?

Какви са топлообменниците. Ако не се вижда модел дай размери и брой пластини да ги сметнем, че ми се струват малки :?:

За БГВ ще ти трябва голяма мощност - още един топлообменник поне 20 кВ.
denuchi - специалист
има трифазен ток в изобилие. единият честотен е френски малкият 2.2 кв. а другият е малко китайски но поне засега където сме слагали от тях сме нямали проблеми 7.5кв. от там където свалих топлообменниците и компресора са от една хладилна машина2 по 25кв. самоче тя беше въздух - вода. машината като марка беше DELCHI. аз лично съм доволен като работа от тях. специално тази върху нея беше паднал един палет с тухли и от кондензатора абсолютно нищо не ставаше както и от единият компресор. махнахме тази и поставихме една нова. CLIVET. тази се бракува и от там частите.
denuchi - специалист
това е по два начина от единият вариант за БГВ. другият с водата той няма нувда от коментар според мен. лесен и елементарен.топлобменника ще е около 10-15 кв. идеята е да се включва примерно нощем а когато е нужно през деня повече топла вода компресора да се пуска на 60 херца за да се затопли по бързо водата. и така.
извинявам се за картинките малко неглеже ама за мен са чернови .
2v6 - майстор
denuchi написа:
това е по два начина от единият вариант за БГВ. другият с водата той няма нувда от коментар според мен. лесен и елементарен.топлобменника ще е около 10-15 кв. идеята е да се включва примерно нощем а когато е нужно през деня повече топла вода компресора да се пуска на 60 херца за да се затопли по бързо водата. и така.
извинявам се за картинките малко неглеже ама за мен са чернови .
БГВ трябва да се загрява директно от кондензатора за да работи ефективно системата.
Първия вариант е достатъчен - когато потрябва топла вода ще има вече загрята . Въпроса е наистина да се сложи топлообменник с достатъчна повърхност за загряване на водата от 5 до 40 градуса примерно с 10 л за минута.
denuchi - специалист
започвам с ЧЕСТИТА БАБА МАРТА НА ВСИЧКИ, ВИНАГИ ЗДРАВИ ВЕСЕЛИ И УСМИХНАТИ.

в режим зима проблема няма да е много съществен, но в режим лято когато водата в бойлера е студена минавайки през топлообменкика бързо ще охлажда парите и после постъпвайки в кондензатора там ги чака вода 10-15 градуса. много ще пада кондензното налягане и ще се получи неприятна работа, ще има неефективна работа на сиситемата. много ще трябва да се свалят оборотите на помпата а незнам дали ще мога да се впиша в границите на датчика за воден поток. когато водата в бойлера се загрее проблема ще е по малък . надеждата ми е в това че серпентините на бойлерите са по ниско скорости и проблема от части да се реши.
Чаро - Акълия
Ти си обмислил всичко.
Аз мисля за охлаждане да не пускам ТП. Направо вода от сондажа в конвекторите(пробвано е и работи отлично и най-важното - евтино!! ) най-много да сложа филтри или направо топлообменник. Да не се запуши системата.
Та обмисли и тоя вариант. Ако е приложимо и при теб, мисля че няма да има проблем ТП да лятос да се ползва само за БГВ по първия вариант.

Не ми е ясно как се прави връзката м/у честотните инвертори и датчиците. В случая S4 и B1. Има някъв модул ли? Не съм толко в час...
denuchi - специалист
както споменах ще е правя за подарък. хората ми малко са скарани с техниката и затова искам да има само две копчета вкл.-изкл. и лято зима. започвам от зад напред. ще има контролер. най вероятно накой CAREL. всички датчици ще са към него както и сигналите за честотоните ще ги подава той. настройва се дадена температура. и дадено налягане и според измереното от датчика се падава сигнал 0-10волта към честотните. целта е да се подържа едно постоянно налягане на кондензация. а за температурата колото по близка до зададената толкова по ниски обороти. а дали да несе ползва сондажа за охлаждане какво да ти кажа, и затова реших да послушам " 2v6 " и ще е направя на отопление на противоток а за охлаждане каквото стане.
то първоначално идеята беше без четирипътен вентил , и според това от къде ще мине водата от сонд. и с-мата да е отопл. и охл. но реших да поставя и един 4-вентил за удобство уж.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: