• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
emil_v r - майстор
Е -тия са готови. няма къща без панел . Няма въртящи , климата е почти същият , има-нема 1-2 градуса разлика в елевацията към слънцето .
Вакуумните не са вакуумни .
Снимка.0099 е голям сборен панел , изходните тръби бяха Ф110 :)
сянката под него също се използва за летен театър/кино/вино.

Прикачен файл

DSC05980.JPG
DSC05980.JPG (101.62 KиБ) Видяна 5253 пъти

Прикачен файл

PICT0099.JPG
PICT0099.JPG (97.39 KиБ) Видяна 5253 пъти

Прикачен файл

PICT0100.JPG
PICT0100.JPG (73.4 KиБ) Видяна 5253 пъти
pipbel - майстор
А пък за нашата географска ширина оптималния ъгъл на соларните панели е около 32-33 градуса (на годишна база).
Има обаче значителни вариации по месеци.

Month Optimal
inclination (deg.)
Jan 63
Feb 54
Mar 41
Apr 26
May 14
Jun 9
Jul 13
Aug 23
Sep 39
Oct 53
Nov 60
Dec 64
Year 33

Прикачен файл

optangimage42_36_43_N_23_21_45_E  SOFIA.png
optangimage42_36_43_N_23_21_45_E SOFIA.png (2.95 KиБ) Видяна 5219 пъти

Прикачен файл

optangimage43_12_59_N_27_54_59_E VARNA.png
optangimage43_12_59_N_27_54_59_E VARNA.png (2.97 KиБ) Видяна 5219 пъти
emil_v r - майстор
Кой ще ми каже пръв, защо турските с/ми са с два съда един над друг ?

Това хората го ползват там без да му мислят , продават ги на всяка железария + мн. ефтино .
От хиляди панела там не видях нито един въртящ . :roll:
Zurlata - специалист
Е ти пък ся не им се върти на хората!

Е тва е сега, включиха се много народ в темата, става интересно!
romanpm - майстор
Zurlata:Па след време мога да помисля да сложа парогенератор и при пряко слънце прай пара върти турбина и прай ток който го блъскам в акумулатор за да храни климатика :shock: Ако я имаш и комшийската земя която сигурно ще трябва да е колкото Сахара може и да стигнем тинейджърски мечти :lol: Пращай тогава в отражател в космоса излишната енергия с лазерче белким се облажим и ние :-D
Zurlata - специалист
Добре бе, почвам да права лазера , ти качи отражателите горе :-D
Абе бъзикайте се вие ще видим кой ще се смее последен, все едно ви говоря за некви свръхестествени неща, то и на баба ти да и беше казал някой че га остарее ще има екран на който ще подскачат образи щеше да та анатемоса !
ronik - специалист
Аз съм бос в тази област но имам въпрос. Какво покритие е най-подходящо за колекторите, за да абсорбират макс слънчева радиация? В частност, при облачно време, пак ли същото покритие е най-подходящо за невидимата радиация или има друго по-подходящо за нея?
vladtod - специалист
Тъкмо източих/под ритъма на Scorpions/ един 100 лт. бойлер подгрят на 60гр. от днешния слънчев ден,и си мислях за тази тема щото я прочетох преди дa вляза да се къпя ,и няма как да не споделя ,че с двете слънчеви с-ми сега плащаме по 50-60 лв. вода за сметка на тока който варира м/у 30- 40 лв :lol: Сори за спама ,но е факт :!:
Zurlata - специалист
За да уловим енергията на макс, трябва да постигнем ефекта на абсолютно черно тяло - поглъща всичко и нищо не отразява. Ако се боядиса дори черно, боята(лака) имат някъв процент гланц и пак ще отразяват известно количество лъчи. Затова си мисля да не е с бои, а нещо химически да се действа на повърхноста з да постигаме ефекта на черното тяло.
2v6 - майстор
Zurlata написа:
е със синуси и да има няква малка разлика в ъгъла не е чак толкова голяма болка.
Ами посочи линкове към тия програми в нета де :-D , що се държите все така, загатне се нещо и айде чао. а аз се трепя да пиша и обяснявам :evil: не мога ли да ви.......
За да не си губиш времето:
1. От насочване файда няма. pipbel го е написал - 25% увеличение. Това е доказано теоретично и практически. Ако може да си направиш евтин панел само 25% по-голям ще постигнеш същия резултат като с насочен. Ако абсорберите са цилиндрични означава че насочването ще го има дори без движение :idea:

2. На сайта от другия форум има формулите за изчисляване на положението на слънцето.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: