• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 22
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gorgidanchev - специалист
Дай снимка да видим какво представлява.
filmatoplo - майстор
Днес монтирахме панелите Висман , самото снаждане на 2 панела однема 3 секунди .Бави носене,вдигане и монтаж на крепежни болтове.Утре са на ред тръбите, дано да не духа вятър -че спойките .Снимки на панелите в Висман оод или БГ терм .Vitosol-200 F
myhouse - напреднал
Здравейте, знаещи и можещи. Много хубава тема сте си спретнали в този великолепен форум. Човек може много да научи от тук :)

Имам въпрос относно изпълнението на колекторите. Задължително ли е тръбите да бъдат метални? Не може ли да се ползват тези, черните, които са за външен водопровод? Има ги в различни размери, има много фитинги за тях... Какъв е проблема за да не станат?

Мисля си и нещо по отношение на изолацията на гърба на панела. Там може да се използва една вата, която от едната си страна има отражателно фолио. Това няма ли да подобри КПД-то на системата, ако фолиото е отгоре /тоест, да се вижда м/у тръбите/

Решил съм да правя нещо подобно, няма да е скоро, но просто сондирам мнения, въпреки, че темата е пример за подробно обяснение :-D
filmatoplo - майстор
Насърчавам направи сам, турски панел струва 180 лева.
ronik - специалист
myhouse написа:
Здравейте, знаещи и можещи...Там може да се използва една вата, която от едната си страна има отражателно фолио. Това няма ли да подобри КПД-то на системата, ако фолиото е отгоре /тоест, да се вижда м/у тръбите/
Попаднал си точно където трябва, защото... "Ние знаещите, водени от неможещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарниците и сме направили толкова много с толкова малко за толкова дълго време, че вече сме се квалифицирали да вършим всичко от нищо". :lol: Сложи тръбите плътно една до друга. Системата ще стане по-мощтна за същия размер. Няма смисъл да изолираш празни пространства.
gorgidanchev - специалист
ronik правилно най мощната ще е.Що да се мъчим със скъб мед и др. =D> =D> =D>
fbr - майстор
Още по евтино излиза, като се вгради панелен радиатор ,боядисан в черно, затворен в сдвоен прозорец ,като едното стъкло се замени с някаква друга плоскост.Надхвърли очакванията ми многократно.
2v6 - майстор
myhouse написа:
Здравейте, знаещи и можещи. Много хубава тема сте си спретнали в този великолепен форум. Човек може много да научи от тук :)

Имам въпрос относно изпълнението на колекторите. Задължително ли е тръбите да бъдат метални? Не може ли да се ползват тези, черните, които са за външен водопровод? Има ги в различни размери, има много фитинги за тях... Какъв е проблема за да не станат?

Мисля си и нещо по отношение на изолацията на гърба на панела. Там може да се използва една вата, която от едната си страна има отражателно фолио. Това няма ли да подобри КПД-то на системата, ако фолиото е отгоре /тоест, да се вижда м/у тръбите/
...
Покажи една скица да разберем какво питаш!
Черните тръби за външен водопровод могат да се използват да пренасят загряната вода от колекторите до басейн примерно - не повече от 30 градуса.

Може да се ползват и за временнна система - да се нагряват директно от слънцето, но след време ще се напукат - полиетилена се разгражда от УВ лъчите.
naskov - майстор
2v6 написа:
myhouse написа:

...
Американците са го измислили отдавна. Има такива инсталации и България. Виж http://www.powermat.com/ps/index.html
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 22

Тема "Въпрос за слънчев колектор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: