• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 22
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
myhouse - напреднал
naskov, много е готино това от линка, ама надали можем да си направим модулите по керемидите. :? Иначе системата ме ке кефи... :)

2v6, всъщност нищо по-различно от това което обсъждате в темата, не искам да правя. Просто замяна на тръбите, от метални на пластмасови... Ето нещо примерно:

Относно УВ лъчите, не бях помислил, но може да нанеса някакво покритие, което пак да е черно... И мисля, че ще издържат на повече от 30 градуса, но преди да съм проверил... :? Като се позатопли, ще направя една проверка...

Също така ми е интересно, дали ще има разликата в температурите при еднометрова и двуметрова височина на панела, измерена в горния край на тръбата...

Прикачен файл

Untitled copy.jpg
Untitled copy.jpg (102.09 KиБ) Видяна 4410 пъти
8180 - майстор
Според мен, в посочената картинка ефектът от фолиото ще е нищожен.
Вероятно е по-далавера тръбите да са по-високо, а фолиото да отразява за да се топлят и отдолу. Някакви полукръгли вдлъбвани във ватата, а тръбите във фокуса, още по-добре...
gorgidanchev - специалист
Според мен фолито помага но не светлоотразяващия ефект.При панелите милиметър привличане е далаверка.Аз така мисля :?
svetliopi44 - Чирак...
Аз пък си мисля дали не трябва да е с светло поглъщаща структура...
да не е равно отзад ..малко или много пак излъчва ...а ако е нещо на вдлъбнати триъгълници отзад няма ли да е по-добре ... :? и да отразяват ще е към тръбите но не и на вън...
myhouse - напреднал
Всъщност сте прави. С такава вата е по-добре тръбите да са отгоре, а не във ватата.... А ето я и нея:

Изображение

Предполагам, че ще има някакъв ефект върху загряването... :?
Iliev Labs - специалист
fbr написа:
Още по евтино излиза, като се вгради панелен радиатор ,боядисан в черно, затворен в сдвоен прозорец ,като едното стъкло се замени с някаква друга плоскост.Надхвърли очакванията ми многократно.
:) Федералния агент хубаво ти го каза, ама ти си си навил на пръста, да слагаш вата. Поне сложи един лист асфалтова хартия над фолиото.
Хубаво искаш да отразяваш, но ефекта е само ако успееш да фокусираш върху тръбите. Иначе ще води до загуби.

Аз пък се чудя за това фолио, което се лепи по стъклата на колите. Дали няма да излезе някое СЕЛЕКТИВНО покритие?
gorgidanchev - специалист
Турските панели са направени с такова фолио и вата.Но отпред има ламарина. :idea:
2v6 - майстор
naskov написа:
Американците са го измислили отдавна. Има такива инсталации и България. Виж http://www.powermat.com/ps/index.html
Точно за тези ленти се сетих - имаше ги на едно Стройко преди 5-6 години, но май вече не се предлагат в България.
Тогава лента широка 33см, 2 метра дълга беше около 100 лв - излизаше по-скъпо от меден абсорбер :shock:
2v6 - майстор
myhouse написа:
2v6, всъщност нищо по-различно от това което обсъждате в темата, не искам да правя. Просто замяна на тръбите, от метални на пластмасови... Ето нещо примерно:

Относно УВ лъчите, не бях помислил, но може да нанеса някакво покритие, което пак да е черно... И мисля, че ще издържат на повече от 30 градуса, но преди да съм проверил... :? Като се позатопли, ще направя една проверка...
Дай първо да уточним за какви тръби питаш - материал, фитинги, цена...
myhouse написа:
...
Също така ми е интересно, дали ще има разликата в температурите при еднометрова и двуметрова височина на панела, измерена в горния край на тръбата...
Температурата зависи от:
1. Температурата на влизащата отдолу вода.
2. Силата на слънцето.
3. Скоростта на циркулация.

Колкото е по-голяма температурата горе, толкова са по-големи топлинните загуби :!:
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 22

Тема "Въпрос за слънчев колектор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: