• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Мечтата на всяка домакиня
Здравейте,
не намерих отговор на въпроса, който ме интересува, та:
Имам газов (пропан-бутан) котлон за вграждане, а бутилката искам да я искарам на 2-3 метра от котлона в килер на балкона. За целта ме посъветваха да пусна една медна тръба в стената , а двата края към бутилката и котлона да надена гумения маркуч със скоби.
Въпросът е достатъчно ли ще е надяването на маркуча върху тръбата или трябва да се правят някакви удебеления на краищата , тръбата от мека или твърда мед трябва да е. Нужно ли ще е да се прави допълнителна термоизолация на килера за през зимата с цел незамръзване на газта?

Благодаря ви предварително!
panalov - специалист
Колкото повече снаждания толкова повече възможности за течове.Най добре си купи маркуч който е точно за тази цел ,като преди това зазидаш гофре в стената и после вкарваш маркуча в гофрето.
За да изолираш бутилката намери подходящ кашон ,от вътре слагаш топлоизолация и туряш бутилката .
Кашона може да го замениш с дървен сандък или др. нещо подходящо
panalov написа:
Колкото повече снаждания толкова повече възможности за течове.Най добре си купи маркуч който е точно за тази цел ,като преди това зазидаш гофре в стената и после вкарваш маркуча в гофрето.
За да изолираш бутилката намери подходящ кашон ,от вътре слагаш топлоизолация и туряш бутилката .
Кашона може да го замениш с дървен сандък или др. нещо подходящо
Тоест идеята ти е да сменям маркуча на няколко години, като го изтеглям през гофрираната тръба ?
panalov - специалист
Ако се наложи ,да
8180 - майстор
И аз съм за маркуча - някакъв дебелостенен с армировка е при мен. 7-8 год. засега няма проблем.
Изолацията (пък и килера) ми се струва излишна, ако този килер НЕ Е до вътрешна стена. Изолацията забавя загубата на топлина, ако я има. В бутилката няма такава, евентуално може да дойде отвътре през стената.
Мисля, че няма опасност от замръзване - най-много да не успееш да източиш докрай. Колите ги караме и през зимата, нали.
Виж сянка за през лятото е добре да има. Може и един отвор ниско долу за сигурност (при авария - теч).
Iliev Labs - специалист
:) Слагай маркуча в гофре и си ОК.
На маркуча (специализирания за тази цел), трябва до има маркировка до кога е годен. Има едни италиански, сини, те са по тънки. Българският, който купувах скоро е черен и доста по-дебел. Нормално е да се сменят през 5 години. Не са скъпи.
При ниски темперетури (под 0), газта практически не се изпарява, и няма да работи печката. При колите си работи, защото е течна до " изпарителя" и там се подгрява. И топлоизолация няма да ти помогне, защото при изпарението си в бутилката, газта поглъща топлина. Лятото е достатъчно да не е на пряка слънчева светлина. Зимата.., зависи колко ти е топъл килера. На мен ми се наложи тази зима да вкарам бутилката вътре. И те съветвам, да не спестяваш пари от редуцир вентила. Новите български са около 16 лева и са добри. Тези дето ти продават маркуча, имат и скоби на винт. Не забравяй да провериш връзките със сапунена вода.
Това е.
Не съм специалист, тия наща ти ги казвам от опит.
Niky77 - специалист
8180 написа:
Колите ги караме и през зимата, нали.
Караме ги, ама на загрял антифриз!!!
Emerald - модератор
Абе докога ще си игрете на руска рулетка със собствения живот и този на съседите с тези газови бутилки- потенциални бомби в къщите?

Всяка една газова инсталация в дома се прави от лицензирани специалисти. Ако няма такива, не се прави.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Emerald написа:
Абе докога ще си игрете на руска рулетка със собствения живот и този на съседите с тези газови бутилки- потенциални бомби в къщите?

Всяка една газова инсталация в дома се прави от лицензирани специалисти. Ако няма такива, не се прави.
Избрала си нищо да не разбираш и да те е страх?
Iliev Labs - специалист
:lol:
Аз пък си ги права сам.
И не съм специалист, но то пък просто кат фасул!
:finga:
И още по-сташни неща си права сам!
Мога да ти разкажа, как се прелива кислород от една бутилка в друга!
И с пропан става! От автомобилна в битова и обратно!
Даже бутилките си ги пълна на бензиностанцията! :lol:
Най-важно е да наплюнчиш хубаво връзките, да видиш дали пуска!
:lol: :lol: :lol:
Лицензирани специалисти???
Ти поне един познаваш ли?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "въпрос за газов котлон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: