enterprise написа:Според вас на колко години едно дете може да поеме отговорност да се грижи за куче например ? Под грижа разбирам да го извежда на разходка редовно и да го храни, лекари и др. такива остават за родителите.Аз мисля ,че няма определена възраст за която можем да преценим ,че е подходяща.Децата сами ни подсказват.Когато едно дете каже ,че иска някаква животинка най-голямата грешка е да се каже" не,не може" Детето не разбира нашите съображения,каквито и да са те.При отказ детето ще недоумява защо му се отказва след като неговото приятелче има котенце например.Защо то да си няма ...и от цялата тази работа детето трупа негативи.Аз имам две вече големи деца и съм минала през тези им периоди.Когато детето поиска животинка ,това означава разговор .Изяснява му се грижата която трябва да поеме.Ако то продължава да иска тогава просто изпълняваме желанието му...като същевременно не му натякваме" аз казах ли ти ,че няма да се справиш" ...просто му помагаме наистина да осъзнае нещата в процеса на ангажимента който е поело то.И с течение на времето детето само ще осъзнае може или не може....От опита си който имам аз съм стигнала до заключението ,че всяко дете трябва да си има някаква такава грижа,просто е задължително.Това ги обогатява и спомага за положителното им развитие.
В къщи сме имали различни животинки.Сина ми по не ,но дъщеря ми беше направила зоологическа градина по едно време.Папагали,рибки,костенурки,хамстери,морски свинчета,таралежче ни се разхождаше в хола,охлювчета лазеха по стените в коридора,пекинез и като за капак задължителното коте което винаги сме имали:).Тя където намереше някъква живинка и веднага я носеше в къщи.И с един такъв жалостив поглед и гласец ми казваше" мамо,не можех да го оставя навън в това лошо време" например.Как мога да кажа "не,изхвърли го " .Сядах и обяснявах ,че ще може да задържи поредната животинка ако успее да потдържа чистотата в къщи.Когато се говори приятелски с детето повярвайте ,че в един момент то само преценява може или не може .Не трябва да подценяваме децата.
Това е моето мнение от опита който имам

Последна промяна от eva2 на пон мар 02, 2009 12:32 am, променено общо 2 пъти.