Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте,
имам един такъв въпрос. Искам да подвържа много ценна за мен книга. Състои се от 40 листа гланцирана твърда хартия, формат А4 и твърда корица. Не знам обаче, как да залепя страниците странично и после към корицата. Нито знам какво лепило да използвам.
Ако някой може да ми помогне с информация или съвет, моля Ви - помагайте.

П.П.: пропуснах да кажа, че варианта със спирала или пластмасов гребен не ми върши работа. Така бих развалила очарованието на идеята.
Благодаря Ви предварително!
:)
hygro - майстор
Ако никога не си се занимавала с книговезане и книгата наистина е ценна, по-добре я дай на книговезец. В печатниците страничното слепване се извършва след фрезоване на книжното тяло с книговезко термолепило. Корицата се притиска непосредствено след това и се задържа до изстиване на лепилото и накрая книгата се обрязва.

По-стари книги използват други лепила - там само спец може да помогне...

При стари книги има трикове за заздравяване, например нарязване на лепилния ръб на книжното тяло с ножовка и армиране с конец. Като се ремонтира книгата, добре е да се подвърже с твърда корица.
не е стара книга.
Сама съм разпечатвала страниците и съм си правила кориците.
Ценна е като изделие за мен, не като стойност.
Благодаря ти за отговора.
В интерес на истината в печатниците не им се занимава с единични бройки. още по-малко ако не са печатани при тях.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
В гугъл има всичко по темата.
sspoko - специалист
Погледни тук http://www.diybookbinding.com/do-it-you ... k-binding/ а колкото до лепилото аз съм си правил и с с-200.
Благодаря Ви, че се отзовахте :)
Пробвах с кубче малки листчета и С 200, става, не че не става, но не ми изглеждаше много здраво. А и хартията ,която трябва да лепя е по-тежка, гланцова и по-жилава. Пробвах и с едно моментно лепило - "Цианоакрилат" - по принцип се използва за лепене на пластмаси, но резултата беше много добър. Лепи доста по-бързо, и може би защото попива малко навътре в хартията изглежда по здраво. Попиването в хартията прави петънца, но като стегнах листчетата със стяги вероятно по някакъв начин ограничих проникването на лепилото навътре по листите, така че май няма да си личи.
sspoko - специалист
Зада заздравиш слоя е добре ако към лепилото на гърба сложиш и тюл или някакъв друг плат но това е подходящо при подвързване с твърди корици.
Ами това лепило не прави "слой".... ох, не знам как да кажа, каквото искам да кажа :? .... когато пробвах с С 200 то действително прави тъничък слой, усеща се като прокараш пръст по ръбчето. Лепилото което мислех да използвам попива в хартията, то е с консистенция на вода. Искаш да кажеш към плътно залепените странични ръбчета на хартията да добавя още лепило и да залепя някаква лента плат ли?
Така изглежда по- практично, а и кориците ми са твърди. Използвах за тях 2мм. мукава, облякла съм я с фолио, като оставих необлечена само вътрешната част в средата- там където ще прикрепя книжното тяло. Мислех да пробвам да го залепя с лепилце и с горещ силикон, но още не съм пробвала и не знам дали ще се получи. Това лепило ми се струва...... хм...... "твърдо'... май ми трябва нещо по-гъвкаво, все пак ще се отваря тази книга
Надявам се да го докарам с импровизации, но приемам всякакви идеи и съвети.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ако имаш достъп поне до една книга с твърди корици, просто я разгледай хууубаво. Ако имаш късмет, ще можеш да разгледаш някоя скъпа, добре подвързана (стара) книга.
Като видиш какво е направено, помисли защо е направено и накрая помисли кои материали отговарят на нуждите.

Тема "Книги - подвързване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: