• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
Имам кладенец с неограничено количество вода ,но все още не мога да се реша поради това, че трябва да сменя всички радиатори с конвектори ,а цената им не е за пренебрегване.Също така трябва да осигуря място за термопомпата и за буферния съд ,като засега не искам да махна котела на твърда гориво ,а да го запазя като резерв. Че знае ли се ,тази година газ няма ,нищо чудно догодина ток да няма.
2v6 - майстор
fbr написа:
Имам кладенец с неограничено количество вода ,но все още не мога да се реша поради това, че трябва да сменя всички радиатори с конвектори ,а цената им не е за пренебрегване.Също така трябва да осигуря място за термопомпата и за буферния съд ,като засега не искам да махна котела на твърда гориво ,а да го запазя като резерв. Че знае ли се ,тази година газ няма ,нищо чудно догодина ток да няма.
Може и нищо да не сменяш. Ако вземеш по-слаба термопомпа ще работи без проблем със съществуващите радиатори. Буферен съд не е задължителен.

Котела може да си остане и да се ползва на по-студено време.
fbr - майстор
Не ми е ясно ,каква е връзката между по-слаба термопомпа и съществуващите радиатори.В смисъл че ще могат да разсеят топлината от термопомпата ли да го разбирам.Но на мен целта ми беше да ги ползвам за отопление и охлаждане едновременно.
2v6 - майстор
fbr написа:
Не ми е ясно ,каква е връзката между по-слаба термопомпа и съществуващите радиатори.В смисъл че ще могат да разсеят топлината от термопомпата ли да го разбирам.Но на мен целта ми беше да ги ползвам за отопление и охлаждане едновременно.
Радиаторите могат да работят и с термопомпа. Термопомпата е ефективна до температура на водата 50-60 градуса. За да работи нормално съществуващата отоплителна система само с добавянето на термопомпа трябва просто да се сметне мощността за по-ниската температура. Може да се приеме 2 пъти по-ниска мощност.
Например ако радиаторите са изчислени за външна температура -20 градуса, вътрешна 20, то с термопомпата без проблем ще поддържат 20 градуса при външни температури малко под нулата.

За охлаждането вече си трябват конвектори.
sian - специалист
---Здравейте,2v6 казваш че при -10 е замръзнал,как управляваш работата на външното тяло,с каква автоматика?Чувал съм че когато се обледи ,компресора реверсира и размразява леда.Този процес от къде получава команда и подлежи ли на регулиране?
2v6 - майстор
sian написа:
---Здравейте,2v6 казваш че при -10 е замръзнал,как управляваш работата на външното тяло,с каква автоматика?Чувал съм че когато се обледи ,компресора реверсира и размразява леда.Този процес от къде получава команда и подлежи ли на регулиране?
Не, не съм казал че е замръзнал :idea: Събра се много лед под външното тяло - трябва дренажните тръби да се размразяват допълнително с нагревателен кабел.
Компресора, вентилатора, помпата и четирипътния вентил се управляват от контролер с датчици за температура.
Външното тяло започва да се обледява още при +5 градуса, ако въздуха е много влажен.
sian - специалист
---Здравей 2v6 ,имам молба би ли споделил какъв разход на ел.енергия има системата ти,ако си направил засичане на ел. мера
---Защо се интересувам -в момента съм с котел на твърдо гориво,дали ще е рентабилно да поставям т.помпа въздух-вода.
kuuuuuul - майстор
Здравейте,тази система май ще се окаже най-ефикасна,дали няма да е по добре само на подовото защото то не иска висока температура.2V6 пробвал ли си само на него,и как да си изчисля каква мощност ще ми трябва за 130м/куб. три кръга общо 210м тръба.Първоначалното затопляне мисля да е с котлето защото там е много зор и след това оставям на климатика да поддържа. :partyman:
2v6 - майстор
sian написа:
---Здравей 2v6 ,имам молба би ли споделил какъв разход на ел.енергия има системата ти,ако си направил засичане на ел. мера
---Защо се интересувам -в момента съм с котел на твърдо гориво,дали ще е рентабилно да поставям т.помпа въздух-вода.
Ноември месец 100 лв само за отоплението. На газ е около 200 лв.
На твърдо гориво е по-евтино, но само ако смяташ горивото без зареждане, чистене, дослагване...
2v6 - майстор
kuuuuuul написа:
Здравейте,тази система май ще се окаже най-ефикасна,дали няма да е по добре само на подовото защото то не иска висока температура.2V6 пробвал ли си само на него,и как да си изчисля каква мощност ще ми трябва за 130м/куб. три кръга общо 210м тръба.Първоначалното затопляне мисля да е с котлето защото там е много зор и след това оставям на климатика да поддържа. :partyman:
От какви тръби е подовото? Какъв е сумарния дебит през тръбите?
Делиш дебита (л/мин) на 3 и ще получиш топлинната мощност (кВ) за ефективна работа на термопомпата.
За да работи добре при -10 градуса избираш компресор около 2 пъти по-малък от изчислената вече топлинна мощност.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: