• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivo-hd - специалист
2v6 написа:
Преди 15-на години в стоманолеярна загинаха 10 човека.
Знаеш ли каква беше причината за нещастието?
Това е като ефекта от това вода да подадне в нагорещено олио в тиган, знам за него, 2V6 - ЗАПОЧВАМ ДА СЕ ЗАМИСЛЯМ... :? хммм при мен няма разтопен метал ... добре де, ами пожарникарите? обикновенно гасят с вода пожари по къщите - тепературите стигат над 1000 градуса..., по леярните с прах, леките горива с пяна :idea: (не бих охладил олио в тиган ако съм го забравил на котлона, но бих го изсипал в кофа с вода без притеснение)
ivo-hd - специалист
Темата ми е доста интересна, ако някой има мнение по въпроса - нека да казва. Лично аз не смятам, че може да причиня взрив, от това че сипвам вода върху горящи дървета (имах инструкция при нужда да гася камината с пясък, а не с вода, за да не спукам камерата - е, на мой риск не спазвам препоръката)- Теоретично би могло да пострада самата камера, но за да стане това би трябвало да я загрея "на сухо" и да почна да изливам вода върху нея предполагам ще изпопука заварките или нещо такова ... в случая говоря за това че водата във ризата, а съответно и ризата са с температура от 95 градуса. т. е. няма дори опастност от спукване - на практика това е следното - вземете 100 грама вода отворете камината и я лиснете върху огъня, :-D ако на някой смята че това е опасно за камината или ще се взриви да не го прави, аз си тествах даже и японското стъкло - при надумкана камина лискам вода върху него - нищо му няма :-D
Последна промяна от ivo-hd на съб мар 07, 2009 11:30 am, променено общо 1 път.
Transporterr - специалист
чувал съм че за такива пожари които развиват високи температури се използва пяна или специален прах тъй като от високата т. водата се разгражда и засилава горенето ,не само че не го гаси...
иначе гасене на камини не е желателно да става с вода,защото от рязката промяна може да се спукат я чугунените плочи, я керамиката .в случй че има такива.в инструкциите по принцип го пише и е желателно да се четат!!
Когато някой си купува някакво изделие в някаква степен гласува доверие на фирмата или марката ,като негласно приема условията при които е проектирано за използване.
Когато обаче преди да си направил нещо демонстрираш монгознайство и самочуствие че едвали не си по голям специалист от тези от които си купуваш въпросното нещо е безмислено да ревеш.Тогава минаваш в графата DIY- направи си сам ,нали така :cool: и сам си носиш белята...
ivo-hd - специалист
Явно ще трябва да направя филмче и да го постна - не ви се вярва но работи и то перфектно - в момента на отваряне клапана пропуска мин количества вода - плюнки, ако човек не го прави умишлено да ръчка дърва в огъня това е достатъчно за да спре прегряването... при така подсигурена камина вече мога дори да си наслагам термо глави по радиаторите и да не се притеснявам че в определен момент съм сложил повечко дърва - сещате ли се...

Вече направих облицовката и :cry: спрях игрите, искаше ми се да поекспериментирам с някаква дюзичка която да впръсква по качествено водата - нещо като тези за пожарна защита по таваните, проблема е дали няма да прегаря или да се запушва - по скоро първото...
ivo-hd - специалист
satansho написа:
Когато обаче преди да си направил нещо демонстрираш монгознайство и самочуствие че едвали не си по голям специалист от тези от които си купуваш въпросното нещо е безмислено да ревеш.Тогава минаваш в графата DIY- направи си сам ,нали така :cool: и сам си носиш белята...
Извинявам се, не демонстрирам многознайство. Споделям неща които могат да бъдат полезни и за вас...пък и за да пиша тук, явно и аз не съм съвсем сигурен че решението ми е най-доброто (де да имаше и още някой подобно нещо в къщи за да сподели...) - с удоволствие бих приел съвет. ОК, satansho - кажи ти как го правиш. Темата е обезопасяване на камините.

Ако трябва да започна разказа си отначало - действително и представа си нямах от топло-инсталации камини и др. Т.Е. бях от хората които им се иска нещо, но не знаят какво точно искат. Нормално е - не е добре ако всички сме специалисти по всичко! И като нормален човек се обърнах към специалист, като намерението ми беше да му платя а той да свърши работата. Понякога там е проблема - че и специалистите и не специалистите изглеждат като всички нас - Вероятността да си платиш и да не ти свършат качествено работа е напълно възможна. Сега е момента да кажа че съм много доволен от техника който ми сглоби цялата инсталация, приятели сме и още сме си такива. В процеса на експлоатация започнах да усещам някои неудобства, които не биха се появили ако бяха предвидени още от начало - за това говоря. За да се предвидят трябва практика, ОПИТ - мислене и теория - аз нямах нито едно от тях и го подкарах в последствие на принципа опит-грешка, слава богу смятам че си реших поблема

Да се върна на първия ми пост - защо някой от форума не каза - "ДА, аз мога да изпълня система отговаряща на изискванията" ами ми наскачаха с ...оди се пери... прай си го сам... и т.н.? Направил съм го, РАБОТИ, а странното е че даже и като споделям опита си - пак ви дразни.

Все пак ако някой се интересува от системката ми - отворен съм за дискусия и да споделя опита си, даже и някое тестче може да извъртим - може и на лични.
Последна промяна от ivo-hd на съб мар 07, 2009 4:11 pm, променено общо 1 път.
както казах с водни ризи не се занимавам :)
и да,започни отначало ако искаш в разказвателна форма или с пожелателна ,но не с характер на панацея (как да изберем кой да ни прави нещо си )
:roll:
за жалост това си е вярно твърде е вероятно да попаднеш на специалист ,който в последствие да се окаже че го превъзххождаш по умения или знания..
Последна промяна от Transporterr на съб мар 07, 2009 12:42 pm, променено общо 1 път.
ivo-hd - специалист
satansho написа:
чувал съм че за такива пожари които развиват високи температури се използва пяна или специален прах тъй като от високата т. водата се разгражда и засилава горенето ,не само че не го гаси...
иначе гасене на камини не е желателно да става с вода,защото от рязката промяна може да се спукат я чугунените плочи, я керамиката
Няма рязка промяна - и водата в ризата и самата риза и изтичащата вода са с ЕДНАКВА температура, само на скарата под огнището не зная каква е температурата - някой знае ли колко е? Ако тя се пукне не е страшно - лесно се подменя - срещу 10-20 лв. бе и спукана ще си върши работа, освен ако не се огъне на геврек (виждах в нета камини със сух топлообменник с вентилатор, монтиран вместо долна скара за да използват топлината от огнището, дори когато камината вече не гори а има жарава - доста хитро нали?, водна серпентина не е добре - завира)
За да направим високотемпературен пожар в камината, мисля, трябва да и сложиме автоматична пълначка за дърва, не мислиш ли? Става въпрос за две три цепеници, които понякога могат да направят беля, но ако получат в точно определен момент 100-ина грама топла вода, успокояват горенето.

Добре де, да го дам примера така: махаме горивната камера (която е с температура 95 градуса) остава огнището - всеки е ходил на пикник. На тръгване с какво си гасите огъня - викате пожарна със спец. оборудване, с прахов пожарогасител, с пяна или с ... ВОДА?
Последна промяна от ivo-hd на съб мар 07, 2009 2:52 pm, променено общо 1 път.
ivo-hd написа:
Добре де, да го дам примера така: махаме горивната камера (която е с температура 95 градуса) остава огнището - всеки е ходил на пикник. На тръгване с какво си гасите огъня - викате пожарна със спец. оборудване, с прахов пожарогасител, с пяна или с ... ВОДА?
заравяме го с пръст :) защото водата е кът
Antonii - майстор
Личното ми мнение е че тази идея е много добра.
Може би някои от хората тук ще я използват на и практика(аз едва ли тъй като системите които правя са предвидени против прегряване над 95градуса) :)
Само бих ти препоръчал да взимаш водата от студената нитка.
Това е защотото ако в даден момент водата ти стигне 100градуса при излизане от предпазния клапан тя ще е в парна форма и просто ще си хвръкне в комина като дори ще разпали огъня още по-силно(този ефект се използва при парните машини).
Това че разликата между температурите на вътрешната и външната повърхност на водната риза ще е около 40-60градуса не е страшно. Това не е закалена стомана за да се спука.
ivo-hd - специалист
Антонии, прав си - възможно е да се случи и при мен. Термоклапана е монтиран на топлата вода - най отгоре но съм заврял осезателя му вътре във водната риза - за да съм сигурен че ще отвори преди водата да кипне ... незнам ... все пак има и клапан за налягане ...
Абсолютно си прав - при мен клапана е горе, а там може вместо топла вода да има пара и да няма вода точно когато ни потрябва.
Ама пък ако монтираме термоклапана на студената нитка - вместо да изпуснем най-топлата вода, ще източим от студената ... т.е. този горния си е ОК

...избистря ми се още по-добър вариант - горе 1 термо клапан - както е по учебник, но 2 термоклапан на студената нитка с тръбичка за гасене. Е това като цяло ще оскъпи системата с около 200 лв. (ако сами си монтирате клапана ще е и по-евтино) но я прави перфектна !!!
Наличието на клапан на студената вода не обезсмисля ли монтажа на клапана - отгоре на топлата вода - май може да мине и само с един клапан? (размишлявам писмено)
Тони, как обезопасявате вашите системи - сподели или дай линк към някоя схемичка?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "ЗАЩИТА ОТ ВЗРИВ НА КАМИНИ С ВОДНА РИЗА." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: