• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivo-hd - специалист
2v6 написа:
Кранове между изхода на камината и топлия щранг ще ти създават само неприятности.
Какви точно неприятности?
Ако са забравени затворени и каминта се угаси сама :-D :-D тва неприятност ли е?
2v6 - майстор
ivo-hd написа:
2v6 написа:
Кранове между изхода на камината и топлия щранг ще ти създават само неприятности.
Какви точно неприятности?
Предполагам, че си взел някакви кранове от по 10-на лева. Всеки допълнителен кран означава поне още едно резбово съединение за уплътнение, което при температурни разлики от близо 100 градуса може само да стискаш палци да не се скапе :idea:
Самите кранове също имат семеринг на врътката - мислиш ли, че имаш късмет да е качествен?
ivo-hd написа:
Ако са забравени затворени и каминта се угаси сама :-D :-D тва неприятност ли е?
Зависи, пожари се гасят и чрез взривяване :idea:

При температура някъде над 800 градуса вода няма :!: Парата се разгражда на два газа - водород и кислород. Когато температурата спадне двата газа взаимодействат изключително бързо, съпроводено с отделяне на голямо количество топлина и ударна вълна - взрив :idea:

Как ще гарантираш, че това няма да се случи :?:
ivo-hd написа:
2v6 "20 квт 16+4" исках да кажа че общата мощност на камината е 20 квт, 16 квт е мощността на водната риза, 4 квт камината излъчва през стъклото и повърхността на горивната камера...обикновенно така го пишат производителите
Не можах да видя на сайта на Дявач описание на тази камина. Имаш ли някакво?
Bobivan - специалист
Много шум за нищо...Връзваш тая джаджавка в банята,към бойлера със серпентина и като стигне 95 градуса отваря и излива топлата вода от бойлера...
ivo-hd - специалист
Качвам снимка от котелното. Пише кое какво е, в котелното имам 2 крана от камината, ако по някаква причина са забравени затворени, този в хола който пали камината не го вижда!!! тръбата от предпазния клапан за налягането отива в канала, а от предпазния термо-клапан съм заврял тръбата в огъня - да го угаси, ако камината вдигне 95 градуса, ПРОСТО Е! Не говорете глупости че ако сипете чаша вода върху 3 горящи цепеници щяло да стане взрив че ще падна от смях. :lol: :lol: :-D :-D

Прикачен файл

DSC_1648.jpg
DSC_1648.jpg (123.74 KиБ) Видяна 4284 пъти
2v6 - майстор
ivo-hd написа:
Качвам снимка от котелното. Пише кое какво е, в котелното имам 2 крана от камината, ако по някаква причина са забравени затворени, този в хола който пали камината не го вижда!!! тръбата от предпазния клапан за налягането отива в канала, а от предпазния термо-клапан съм заврял тръбата в огъня - да го угаси, ако камината вдигне 95 градуса, ПРОСТО Е! Не говорете глупости че ако сипете чаша вода върху 3 горящи цепеници щяло да стане взрив че ще падна от смях. :lol: :lol: :-D :-D
Три току що запалени цепеници няма да направят 800 градуса, така че не става въпрос за този случай :!:

Би ли показал, как чаша вода в разгоряното огнище ще намали температурата на водната риза :?: Много ми е интересно :!:

За изпълнението на инсталацията бая пари са хвърлени, крановете са добри. Обаче като видя стоманен поцинкован фитинг завит на меден или ППР направо ми се къса сърцето :cry:

И защо помпата е вързана в общия кръг? Газовия котел няма ли си помпа?
ivo-hd - специалист
Газовия котел още си няма газ, ще му мислиме за втора помпа, когато вържат газта. Трябва да се тества дали ще работи добре с една, ако е ОК, втора няма да слагаме.
LazarGanev - "Велик майстор"
ivo-hd, газовият котел си има помпа, а две ще му дойдат множко :) ! Евалла за инсталацията, утепа ме с тези колектори - не бях виждал такива! Не ми харесва крана преди разширителния съд :?
bad to the bone - специалист
Кранове могат да се слагат преди разширителният съд но се слагат секретни за да не може всеки да ги върти.Ако виждам добре по притеснителен е крана на предпазният клапан,не само че е излишен но и недопустим.И един въпрос,няма ли изискване поне 60см от котлето тръбите да са метални.
LazarGanev - "Велик майстор"
bad to the bone написа:
И един въпрос,няма ли изискване поне 60см от котлето тръбите да са метални.
Няма такова изискване, особено за газовия котел, на който изходящата температура е ограничена на 80°С, а пък и няма никакво излъчване.
ivo-hd - специалист
:wink: Монтажа ми го направи един приятел, който работи в топлофикация, ще му предам отзивите за инсталацията.
Както виждате в момента - серпентината на бойлера не е включена, когато монтирам диференциален термостат ще включа и нея.
Абе, със закопчалки или без, кранчетата си ги има и могат да бъдат завъртяни и оставени в затворено положение.
В една добра инсталация, освен всичко друго, ако се измисли и достатъчно оптимизилан начин за гасенето на огъня (който причинява всъщност проблемите) ще е върха.
За да не влизаме в спорове - съгласявам се, че така както съм го направил освен да изгаси огъня може и доста време да излива вода и пара в огнището (замислям се, но си трябва и тестване)... каква джаджа да вържа към тръбата която ми е в огнището за да дозирам колко да впръскам от прегрятата вода (сега е като отвори термо-клапана и тече вода докато затвори), а останалото да си отиде в канала? някаква дюза може би? ... отворен съм за съвети, и предложения.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "ЗАЩИТА ОТ ВЗРИВ НА КАМИНИ С ВОДНА РИЗА." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: