• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
velsi - Почетен майстор
Напълно ми е ясно, че по дебела изолация е по-добре от по-тънка. И на мене ми се иска да направя по-дебела изолация, но я кажи къде е тази цена 80 лв на кубик?? Единствената за сега най-ниска цена в склад за строителни материали, която съм успял да намеря е 4,80 лв./кв. м. за 5 см стиропор и 3,84 лв. /кв. м. за 4 см.
Osiris - специалист
jordanvass написа:
Добре де, Osiris, защо смяташ, че климатикът изсушава повече въздуха от радиатора на камината ти? И в двата случая отоплителното тяло е алуминиев радиатор, загрят до 45-50 градуса. Това дали вътре тече вода или циркулира някакъв фреон няма никакво значение. Би ли обяснил по-подробно защо климатикът за разлика от алуминиевия ти радиатор изсушава въздуха и къде успява да скрие кондензиралата вода. Защото аз не съм видял от моя климатик да излиза навън от стаята нито капчица. Трябва да е все някъде тая вода скрита, щом вече не е във въздуха. И как топлината ти е друга дори и в помещенията, в които не е камината? Нещо не ми е ясно. Би ли обяснил?
Като не ти е ясно обяснявам ако климатика ти е само с вътрешно тяло нямаш проблеми но и обикновените климатици и инверторния който съм виждал имат изходна тръба за конденза и го изкарват извън помещението докъто при мен ако има влага тя не кондензира никъде
освен това за предимствата на камината с водна риза си е лично мое мнение така ми е добре и отоплението ми излиза по ефтино видях по горе че някой е писал че цените на екобрикетите са 250-300 лева за тон така е но тва са по скъпите аз купувам на свищов те са на цена 145 лева с ДДС за тон в завода а тук една фима ги доставя на 172 лева с ДДС за тон и мисля че площите които отоплявам с парно ако сложа климатици ще ми изядат джоба!!! :wink:
jordanvass - майстор
Така, така. Явно си го гледал от далеко климатика. :D
Сега сериозно:
През зимата вътрешното тяло на климатика е загрято до 50 градуса. Още малко и ще кондензира влагата по него...:wink:
През лятото вътрешното тяло е студено и тогава кондензира влагата по него, а водата излиза по маркуча навън.
Аз лично не съм видял зимно време от маркуча, който излиза от вътрешното тяло, да изтича дори капка вода. Имам 3 климатика в къщи, това ми е вече пета зима с тях - вода тече само по Петровден, когато работят на охлаждане. Тогава наистина много вода от въздуха в стаята кондензира и излиза навън. Обаче през зимата не е така. Това, което виждаш навън през зимата да тече, не е от вътрешното, а от външното тяло. Тъй, че няма логика да ти се изсушава въздуха вътре. Или поне не повече от твоите радиатори.
velsi - Почетен майстор
Йордан написа:
Аустротерм
Хубаво заводче. И хубав сайт си има. И продукцията очевидно е добра, но май ще си я продават на австрийците... Внимателно разгледах цените и установих следното. Плоскост от стиропор 4 см дебелина (на него знам цената и мога да сравнявам), обемна плътност 10 кг/м3 (най-ефтиния вариант) цена 86 лв/м3 (без ДДС!) излиза, предполагам франко склада на завода точно 4,13 лв с ДДС. Същата плоскост (1 м2) в Централна България в най-нормален склад се продава за 3,84 лв/м2 също с ДДС. Може разликата да идва от разлика в обемната плътност, но аз със сигурност няма да хукна до София и да си купя нещо, което ми излиза по-скъпо. Виж, ако има и други заводи и други цени....
Йордан
На мен ми доставиха кубика за 80лв. крайна цена.Трябваха ми 100кв. и за тях платих 800лв. ,а дали е с ДДС или без ми е все тази , в карайна сметка толкова пари ми излязоха от джоба.За тази цена ползвах материал с обемно тегло 15-18кг., единствения проблем бе че чаках няколко дена за да ми изпълнят поръчката за дебелина 10см. , тъй като от 6см. на горе било само по заявка на клиент.Даже ме питаха с какви размери искам да ми е листа 50/100 или 50/200.Аз ползвах 50/100 тъй като с този размер се работи и лепи по лесно.Хубаво е да се ползва ЕPS с обемно тегло 25кг., а напоследък чета че и минералната вата се доближава като цена до EPS-a което я прави дори по удачен материал за изолация.
Йордан
Osiris,
Дай кординати и телефони на тази фирма която даставя екобрикети за 172лв. за тон, ако обаче става дума за гр.София?
Тези брикети от какъв вид дървесина са, как са пакетирани и в какви разфасовки, за колко време изгарят при ефективно горене?
Osiris - специалист
Йордан написа:
Osiris,
Дай кординати и телефони на тази фирма която даставя екобрикети за 172лв. за тон, ако обаче става дума за гр.София?
Тези брикети от какъв вид дървесина са, как са пакетирани и в какви разфасовки, за колко време изгарят при ефективно горене?

Става дума точно за София 91828 офис / 0888621179 / 9433882 факс
търсиш Цветан Христов доставката е безплатна за целия град ако не са променили нещо питай и за цените все пак тези са ми от началото на отоплителния сезон иначе брикетите са на палета по 800 кг но не знам от какъв материал точно са тези от свищов със сигурност са от дъб или бук понеже има цех за паркет там пък и миришеха на дъб а от мизия са едни светлосиви и е трудно да се каже от какво точно са а за време не съм засичал но свищовските не горят бързо и правят жар докъто другите са почти като обикновено дърво но пък са по ефтини :wink:
emil_v r - майстор
vlado0549 написа:
Носенето на дърва не го считам за хамалогия а за фитнес :wink:
А удоволствието да си протегна и стопля краката пред камината(ходя бос и по къс ръкав)не мога да го заменя с нищо.Друга е топлината!Може да е на психическа основа но така го възприемам.Дори мисля че ни е заложено генетично.Все пак прадедите ни са се навъртали около огъня,а не край климатика или радиатора.
Владо, да се изложа и аз . Знаеш че топлината е широк спектър от електромагнитно излъчване и дължината на вълната определа неината проникваща способност. камината излъчва мощно в наи-ниската част на спектъра и пронизва с лекота тъканите ти и нагрява и от вътре костите и ставите. Така наречените инфрач. нагревки. Климатика ползва високочест. част на спектъра и посредник въздух ,като ползва мн. по малко енергия , и те нагрява принципно различно, :D включ. и дихателната с-ма отвътре и то с малко сух въздух. Камината черпи 20 м/3 въздух, изхвърля го в комина . През прозорците и фугите влиза външен влажен и с норм. кислород въздух,които дишаш. Още мн. има по темата ,обаче граматически правилното писане ,братко направо ме убива !! Иначе ,щях да се изкажа точно с две изречения! Чао.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: