• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
тръбите са обикновенни 16-ки с ал.вл. как да определя дебита?А по въпроса с подовото какво ще кажеш? :partyman:
2v6 - майстор
kuuuuuul написа:
тръбите са обикновенни 16-ки с ал.вл. как да определя дебита?А по въпроса с подовото какво ще кажеш? :partyman:
По въпроса дали съм пробвал само термопомпата да загрява само подовото ли? Не съм.
При мен подовото е пак 3 кръга с ф16 - 80, 60 и 20 метра. Хич не е добре :cry: , не направих това което пишеше в дебелата книга... Моето външно тяло се води 20000 BTU и при температури над 0 дава повече топлина, отколкото системата може да отдаде при температура на водата 40 градуса. Сега я преработвам с цел повишаване на дебита.

При теб ще е малко по-добре, ако серпентините ти са с приблизително еднаква дължина. Дебита обаче ще е малък! Проблема е от фитингите на тръбата ф16 - много са тесни!

За добра работа може да вържеш чилър най-много 12-ка. Ако искаш по-мощен е добре да е с честотен инвертор.
kuuuuuul - майстор
А какво пише в дебелата книга?Видях едно NEO 12-ка обикновен за 350лв, дали ще е подходящ и какъв топлообменник ще ми трябва.Разликата в кръговете не е повече от 10м,а имам и регулатори на дебита с които го изравнявам,ако това имаш в предвид.
Помпата за подовото още не е сложена,за сега го пробвам само с основната

Прикачен файл

MLNA0011.JPG
MLNA0011.JPG (35.67 KиБ) Видяна 10391 пъти
2v6 - майстор
kuuuuuul написа:
А какво пише в дебелата книга?Видях едно NEO 12-ка обикновен за 350лв, дали ще е подходящ и какъв топлообменник ще ми трябва.Разликата в кръговете не е повече от 10м,а имам и регулатори на дебита с които го изравнявам,ако това имаш в предвид.
Помпата за подовото още не е сложена,за сега го пробвам само с основната
Пишеше тръба ППР ф21 със стена 2 мм. Това означава светъл отвор 284 mm2. Фитинга на тръба ф16 с алуминиева вложка е около 50 мм2 :idea:

NEO-то ще стане. Утре ще ти сметна един топлообменник.

Щом имаш врътки с дебитомери е добре. По тях горе-долу може да се разбере общия дебит. При такава малка разлика в дължината на кръговете мисля, че няма да е необходимо допълнително изравняване с врътките.

Без помпа за подовото как мислиш да го пробваш?
kuuuuuul - майстор
За пробата няма проблем само не мога да пускам много консуматори едновременно,подовото,бойлер и радиатор се въртят без проблем,но помпата си е задължителна. :partyman:
2v6 - майстор
kuuuuuul написа:
За пробата няма проблем само не мога да пускам много консуматори едновременно,подовото,бойлер и радиатор се въртят без проблем,но помпата си е задължителна. :partyman:
До каква температура си пускал на трипътния вентил?
Това устройва ли те?

Прикачен файл

BPHE_WP3-20.GIF
Проектиране топлообмен кондензация фреон R407c-вода
BPHE_WP3-20.GIF (13.79 KиБ) Видяна 10111 пъти
kuuuuuul - майстор
Доколкото разбирам 3.7кв мощност аз мисля че ще ми трябват 5-6кв,а и 10гр загуби май.Мерил ли си при тебе какви са загубите?Радиаторите каква температура достигат?
2v6 - майстор
kuuuuuul написа:
Доколкото разбирам 3.7кв мощност аз мисля че ще ми трябват 5-6кв,а и 10гр загуби май.Мерил ли си при тебе какви са загубите?Радиаторите каква температура достигат?
3.75 мощността на някакъв климатик NEO, 12-ka. Този дето си го харесал каква мощност е?

При мен загубите са около 5 кв при външна температура -10 градуса.
Радиаторите стигаха над 50 градуса на вход.
kuuuuuul - майстор
Напълно си прав,на климатика толкова му е мощноста ,но дали ще е достатъчна за подовото и бойлера/150л/.NEO-то беше в промоция ама свърши промоцията.Трипътния вентил се регулира като максимума е 60гр. и затваря. Каква беше температурата в стаите при -10гр.?
2v6 - майстор
kuuuuuul написа:
Напълно си прав,на климатика толкова му е мощноста ,но дали ще е достатъчна за подовото и бойлера/150л/.NEO-то беше в промоция ама свърши промоцията.Трипътния вентил се регулира като максимума е 60гр. и затваря. Каква беше температурата в стаите при -10гр.?
Нали говорихме само за подовото? Определено няма да стига за цялото отопление.

Поддържал съм 22 градуса 24/7.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16

Тема "Отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: