• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
... с разрешително за ремонт.
Вижте, за да ползвате вратичките в закона, трябва да го познавате.
panalov - специалист
"Законът е врата в полето ,само баламите минават през нея
pipbel - майстор
E те за това сме на такова дередже....щото всеки заобикаля вратата у полето.
Всъщност със самосъзнание не става (особено при нашата народопсихология), така че пак държавата е виновна - че не ни наказва както трябва.
EmoZ - специалист
Стефан написа:
EmoZ написа:
п.п. Пиша ти това, защото на тъста ми таз работа му струваше 10000$, за да оттедгли милият съсед жалбата.
Дано не предизвиквам дявола да ми се случват такива злобни съседи. Затова гледам да поддържам добри отношения с всички. Просто нямам какво да деля с тях. Всеки си гледа живота.

А не знам как ще реагират, ако по някакъв начин съм им направил мръсотия? Сигурно ще търсят начин да си го върнат. Хора всякакви, и всеки се пише на ангел. :lol: Помисли какви ги е вършил тъста ти в миналото, за да има такива неприятности. Дано не съм прав, и наистина да е добър човек. :?
'Ми не си прав, къщата беше току-що купена, просто съседа се оказа некакъв престъпник с животинско име, пилето, маймуната или както там се казваше.
Matchless - специалист
pipbel
И ти си прав...Ама аз каквито вратички съм видял първо от политиците ни ги видях :lol:
unclebim - специалист
Това е законът, а кой как ще го тълкува ...

Закон за устройството на територията

Чл. 151. (1) (Изм., ДВ, бр. 65 от 2003 г.; предишен текст на чл. 151, бр. 61 от 2007 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
1. външно и вътрешно боядисване на сгради и постройки;
2. подменяне на покривни материали;
3. вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях;
4. текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации;
5. текущ ремонт на елементите на техническата инфраструктура по чл. 64, ал. 1, с който не се променят трасето и техническите характеристики;
6. текущ ремонт на пътища, с който не се променя конструкцията на пътното платно;
7. паметници, надгробни плочи и кръстове с височина до 3 м;
8. (доп., ДВ, бр. 65 от 2004 г.; отм., бр. 61 от 2007 г.).
(2) (Нова, ДВ, бр. 61 от 2007 г.) В обекти - паметници на културата, дейностите по ал. 1 се извършват след съгласуване с Националния институт за паметниците на културата при условията и по реда на чл. 125, ал. 5.
failure - специалист
Отиваш в общината и подаваш молба за наложителен ремонт на покрива, като зимаш задължително входящ номер. От "доброжелатели" съседи никой не е застрахован за съжеление и при евентуална жалба, всичко се замразява. Имай в предвид, че цялото начинание трябва много добре да бъде обмислено като действие и време - тука е мястото на изпълнителите и яснотата какво и как ще се прави. Най-критично е времето за което си без покрив, гледай да бъде възможно най-кратко.
Помисли и за вариянти без да променяш типа покрив.
Последна промяна от failure на вт мар 10, 2009 5:09 pm, променено общо 1 път.
Domashen_maistor - специалист
Законът също така казва:
Чл. 137. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) В зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация строежите се категоризират, както следва:
.......
5. пета категория:
а) жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вилни сгради, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ до 1000 кв. м или с капацитет до 100 места за посетители;
б) производствени сгради с капацитет до 50 работни места и съоръженията към тях;
в) строежи от допълващото застрояване, извън тези по шеста категория;
г) реконструкции, преустройства, основни ремонти и смяна предназначението на строежите от тази категория;

Демек ремонт на покрива, който засяга покривната конструкция си е строеж и то пета категория. В чл.151 ал.2 от ЗУТ се засягат керемиди, мушама, най-много до дъсчена обшивка.
Разбира се в България, законът се тълкува, не се прилага. Затова въпроса е как местните общинари го тълкуват.
unclebim - специалист
Domashen_maistor написа:
Законът също така казва:
Чл. 137. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) В зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация строежите се категоризират, както следва:
.......
5. пета категория:
а) жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вилни сгради, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ до 1000 кв. м или с капацитет до 100 места за посетители;
б) производствени сгради с капацитет до 50 работни места и съоръженията към тях;
в) строежи от допълващото застрояване, извън тези по шеста категория;
г) реконструкции, преустройства, основни ремонти и смяна предназначението на строежите от тази категория;

Демек ремонт на покрива, който засяга покривната конструкция си е строеж и то пета категория. В чл.151 ал.2 от ЗУТ се засягат керемиди, мушама, най-много до дъсчена обшивка.
Разбира се в България, законът се тълкува, не се прилага. Затова въпроса е как местните общинари го тълкуват.
Съгласен съм, и аз така смятам. Колкото за "молбата за наложителен ремонт на покрива", не знам за такава процедура. Може би ще ти е полезен този пътеводител, издаден от Столична община: http://www.sofia-agk.com/esoft/files/kniga_o3.pdf
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси за преустройство на покрив..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: