• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pipbel - майстор
Аз съм си го сметнал за мене. :-D

Просто исках ти да го направиш "lege artis" дето се вика и да направя съпоставка със стойностите които съм получил.
mi6oo6 - напреднал
Значи, пожонглирах си с формулата на емоZ за топлинната мощност на топлогенератор и какво се получи...
Тя не зависи от максималната температура, а от температурната разлика. Т.е няма значение дали котела работи на 90 – 60 гр. Или на 70-40 (и в двата случая делта Т = 30 гр.) Тогава, ако приемем, искаме котела да работи на ниска температура, която ограничава делта Т, напр. 60-40 т.е., делта Т = 20гр., тогава количеството топлоносител се увеличава.
До тук добре...и най-важното ясно!
Пример: за мощност 15 кВ., и делта Т 30 гр.,
дебита на топлоносителя е ............................................... 0.11 л/сек = 402 л/час.
За делта Т= 20 гр. Той става ............................................. 0.179 л/сек = 643 л/час.
Въпросът ми към емоZ или който и да е...
Как да разберем дали котел с дадена мощност може да позволи протичането през него на изчисления дебит. Защото, ясно е, че през котел от 15000 Вт не могат да протечат 100 м³/час- примерно...
Благодаря.
Не питай старило, питай учило...
mi6oo6 - напреднал
Да де ама училото неще да отговаря!!!!!!!!!!!!!!
Ами тогава ние с гайдите какво да правим?
LazarGanev - "Велик майстор"
EmoZ влиза по-рядко, затова не отговаря.
mi6oo6, дебита през котела реално е много по-голям от този през помпата и инсталацията, така че не се притеснявай за това. И да ти кажа това дТ=30°С е една химера.
mi6oo6 - напреднал
EmoZ,
Благодаря за това, че си направил труда да ми отговориш. (Ако приемеш, разбира се, да пиша на Ти. Тук болшинството дискусии са така).
Та предстои ни газифициране.
Тръбата вече е на вратата ни.
Твърдят, че за новия отоп. сезон ще сме готови.
Според обявената от ДАЕВР цената трябва да е около 9 ст за кВч. или по точно 745 лв за 1000 Нм3 без ДДС. Това в сравнение с въглища и дърва е малко по скъпо, но като се вземат предвид неудобствата при обслужването на тези горива следва да се предпочете газ...
Жилището е 100 м2 с изолация на стените от 5 см., отопляеми помещения под под и над таван, така че загубите за най-студения месец на надхвърлят 3000 Вт. За монтажа на новата инсталация, обаче сме ограничени от всякакви строителни работи и трябва да целим минимално възможни диаметри на тръбопроводите. Пресметнахме, че за такава консумация на топлина - 3000 Вт - ще са необходими около 140 л/час. при dТ 20 гр Т.е. полагането на тръби с Ф16 няма да е невъзможно. Но ако загубите достигнат теоретичните около 15000 Вт инсталацията или няма да работи или ще шуми като парен локомотив.
Какво е твоето мнение?
Благодаря в аванс...
Il n`est jamais trop tard pour apprendre !
EmoZ - специалист
mi6oo6 написа:
EmoZ,
Благодаря за това, че си направил труда да ми отговориш. (Ако приемеш, разбира се, да пиша на Ти. Тук болшинството дискусии са така).
Та предстои ни газифициране.
Тръбата вече е на вратата ни.
Твърдят, че за новия отоп. сезон ще сме готови.
Според обявената от ДАЕВР цената трябва да е около 9 ст за кВч. или по точно 745 лв за 1000 Нм3 без ДДС. Това в сравнение с въглища и дърва е малко по скъпо, но като се вземат предвид неудобствата при обслужването на тези горива следва да се предпочете газ...
Жилището е 100 м2 с изолация на стените от 5 см., отопляеми помещения под под и над таван, така че загубите за най-студения месец на надхвърлят 3000 Вт. За монтажа на новата инсталация, обаче сме ограничени от всякакви строителни работи и трябва да целим минимално възможни диаметри на тръбопроводите. Пресметнахме, че за такава консумация на топлина - 3000 Вт - ще са необходими около 140 л/час. при dТ 20 гр Т.е. полагането на тръби с Ф16 няма да е невъзможно. Но ако загубите достигнат теоретичните около 15000 Вт инсталацията или няма да работи или ще шуми като парен локомотив.
Какво е твоето мнение?
Благодаря в аванс...
Il n`est jamais trop tard pour apprendre !
Мишо здравей, извинявай, че не съм ти отговорил на предишният въпрос.

Не се притеснявай за скоростите на топлоносителя в тръбите. Не знам каква инсталация смяташ да правиш, ако е попътна ф16 няма да ти стигне определено, но ти най-верятно ще реализираш лъчева схема (или най-много някаква смесена схема на основата на лъчева схема). Така, че притесненията ти са неоправдани. Големите диаметри са само до колектора, който в най-общия случай е непосредствено до котела, от колектора тръгва лъчева разводка към отоплителните тела, като диаметри ф16 са достатъчни, а товарите са малки, колкото е товара на всяко отоплително тяло, не товара на цялата инсталация.

Номиналният отоплителен товар на инсталацията можеш да видиш според това, което е предвидил проектанта, сбора от номиналната топлинна мощност на всички отоплителни тела, предвид характеристиките на отоплителните тела дадени от производителя и температурният режим предвиден от проектанта (тези двете в най-общия случай съвпадат, защото предприемача/строителя винаги избягва да се набутва, ма това е друга бира). Когато правиш избор на топлоизточника (котел, камина или каквото друго препочиташ) е добре да съобразиш номиналният температурен график, на топлоизточника и съобразно него да ревизираш мощността на отоплителните тела (броя на глидерите).

Според номиналната топлинна мощност на инсталацията (респ. номиналният отоплителен товар) ще си подбереш и топлоизточник, котел, какъв котел с каква мощност и какви характеристики, Лазар Ганев може да те посъветва най-добре.

Ами това е, което се сещам на първо време, ако има нещо - питай :).

Успех.
mi6oo6 - напреднал
Малко съм се объркал. Първия път... Отговорил ми е Лазар, а пък аз благодарих на Емо. Моля за извинение. И едновременно с това БЛАГОДАРЯ И НА ДВАМА ВИ.
Не е възможно да реализирам лъчева схема защото строителните работи трябва да се ограничат до минимум.
Попътна схема е възможна, но общата дължина в двете посоки достига около 80 м. От където и тоталните загуби на налягане при максимално натоварване на системата т.е. около 15000 Вт и диаметър Ф16 надхвърлят възможностите на малки и средни циркулационни помпи. (Разполагам със СД на WILO за подбор на помпи и характеристиките им). Доколкото ми позволяват познанията, ако системата се раздели на два клона, тръби от Ф16 или поне Ф 18 ще отговорят на изискванията. От конструктивна гледна точка, проблема е че двете най-ползвани помещения са в най-отдалечения край от мястото където може да се монтира газ-котлето.

Говорите за проектанти и т.н. Това в Благоевград е малко като китайско писмо. :x
:lцl: Майсторо идва и прави, ако уличи си добре, ако не отиваш да търсиш следващия. Ако и той не го оправи, теглиш една... и минаваш на друго отопление.
Виждал съм такива примери...
LazarGanev - "Велик майстор"
Товаф16 е за един радиатор! От котела тръгваш с ф25 и прявиш отклонения към всеки радиатор с ф16 и така до третия радиатор отзад напред. Последните два ги захранваш с ф20, а след предпоследня минаваш на ф16. Колкото и да е груба тази схема е правилна и нямаш нужда от сметки. Действай.
mi6oo6 - напреднал
"Велики майсторе",
Благодаря. Сега е ясно, поне за мен сега, че Ф-то не може да бъде 16 ако схемата е попътна. Предвид, че жилището е напълно изградено и обзаведено ще трябва да се търси решение, което да позволи прилагането на малки Ф-та. Струва ми се, че едно такова решение е разделянето на два или по-вече клона и най-вече два защото три вече създава конструк. проблеми.
Ще се опитам да прикача ACAD ФАЙЛ със схема. Н е съм го правил до сега - прикачването.
mi6oo6 - напреднал
Прилагам схема.
Да ама не...
Ще трябва да се консултирам с някой как да прикачам
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Кое как се смята - посъбра се материал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: