• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
kuuuuuul - майстор
Възможно ли е доработката на обикновен UPS така че да става за помпа,ако има някакви схеми ? :?
branko - помощник
Какво означава правоъгълна синусоида?. С осцилоскоп ли я регистрира?
И каква е целта ти?
DStefanov - специалист
Няма такова понятие като "правоъгална синусоида"!!! Има правоъгълен сигнал, импулс и т.н, който вероятно искаш да направиш синусоидален със същите параметри. UPSса прави това! Защо не ползваш за помпа именно УПС? Там формата на изходния сигнал се доближава доста до синусоидалната.
hygro - майстор
DStefanov написа:
UPSса прави това! Защо не ползваш за помпа именно УПС? Там формата на изходния сигнал се доближава доста до синусоидалната.
Явно човекът полза UPS от времето, когато преобразуването се управляваше само по максимално напрежение. Затова му е "правоъгълна синусоидата" :)

А може и още по-стар да е - с желязо на 50Hz...
kuuuuuul - майстор
Извинявам се за неточните наименования не съм специалист,става въпрос UPS за компютър да стане за помпа за парно,той и сега работи но помпата бучи и ми казаха че не било полезно за нея. : :cry:
hygro - майстор
kuuuuuul написа:
става въпрос UPS за компютър да стане за помпа за парно,той и сега работи но помпата бучи и ми казаха че не било полезно за нея. : :cry:
Правилно са ти казали - в този режим двигателят се претоварва и прегрява.

Преобразувателите на по-евтините UPS-и генерират напрежение с правоъгълна форма. Преработването им не е сложно, но изисква специални познания и опит със силова електроника, евентуално и знания да си програмираш микроконтролер, който би спестил доста неща...

По-добре купи UPS със синусоидално изходно напрежение - маса време ще загубиш, ако искаш да се научиш, как да го преправиш сам. Друг е въпроса, ако помпата е повод електрониката да ти стане новото хоби :)
kuuuuuul - майстор
Човек се учи докато е жив,а и удоволствието да направиш нещо сам и то да работи е незаменимо,така че ако може помагайте пък и да не стане все нещо ще науча :prost:
bobykafe - специалист
Можеш да пробваш с поставянето на филтри- правоъгълния сигнал е просто 50 херца синусоида и множество хармоници... Пробвай да поставиш дросел или бобина последователно и кондензатор паралелно.
kuuuuuul - майстор
Благодаря за съвета,но ако е възможно малко по точно за елементите,че като отида в магазина да ги копувам ще ме питат,а ако има и схемичка много ще ми помогне. :?
  • 1
  • 2

Тема "Как да преобразувам правоъгълна.синус. в правилна синусуида" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: