• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
velsi - Почетен майстор
Нищо не се стараеш. Просто се забавляваш като се бъзикаш и подиграваш с хората. И най-лошото е, че това наистина ти доставя удоволствие. А не ти прави чест и не ти прилича!
Стефан - майстор
10ка. А аз навсякъде казвам, че си най-добрия модератор. И е така. Посочи ми някой, който не се забавлява вечер след работа. Защо и аз да не мога? И какво ще е това забавление, ако не ти носи удоволствие?
karamundi - специалист
границата е там където ти май не я виждаш виждал ли си коносовидна стомана въобще като обърнеш ножа с острието към тебе и погледнеш сечението какво виждаш :?:
Харалампи - специалист
velsi написа:
Нищо не се стараеш. Просто се забавляваш като се бъзикаш и подиграваш с хората. И най-лошото е, че това наистина ти доставя удоволствие. А не ти прави чест и не ти прилича!

Велси, на това му викам от болната глава на здравата. И аз се забавлявах по едно време, ама вече не ми е забавно. Явно Бате Стефко е с по-здрави нерви от мен.

Карамунди стига с тази конусна ламарина бе човек. Като обърнеш ножа с острието към себе си виждаш клин, не конус. На руски острие е "клин", защо ли?
halidon - напреднал
Харалампи написа:
karamundi написа:
... а по повод скоса први се много лесно на шмиргела просто обръщаш с острието на горе за да го виждаш хващаш центъра ха камаика и движиш и готово ...
Брей, явно съм голям некадърник. Пък то било толкова просто. Само за сведение. Тези големи ножове дето сте ги изровили от нета не могат да се направят с домашен шмиргел. Много му е малък радуиса на камъка. Ще трябва да измислите нещо друго.
Всички показани ножове са авторски изработки за което свалям шапка на майсторите.
Вярно не са ги правили на щмиргел с двигател от пералня,но повечето са оформяни и правени на гринери които могат също да се направят в домашни условия и са закалявани в пещи собствено производство .
Колкото до скоса като знаеш какво искаш и очертаеш линиите на скоса с малко повече внимание ще се получи и от първият път, а не след две години хабене на материал :-D .
Както казва една българска поговорка "Три пъти мери, един пъ режи"
По горе питах дали някой може да помогне с инфо за термодвойка за 1200оС и Pid контролер за да си направя пещ за закаляване на ножове.Ако някой може да помогне предварително благодаря>
Iliev Labs - специалист
halidon написа:

По горе питах дали някой може да помогне с инфо за термодвойка за 1200оС и Pid контролер за да си направя пещ за закаляване на ножове.Ако някой може да помогне предварително благодаря>
Има готови, но не помня цени. Ти пита ли чичо GOOGLE?
Ама друго се чудя за какво ти е да регулираш темперетура? И цветна таблица върши работа. :) Маисторите го правят на око!
Я виж това:
http://www.artmetal.com/project/TOC/pro ... _cast.html

Аз го правих с шамот и пропан-бутанова горелка. Без проблеми топи мед, бронз и сребро.

Този пич го прави от итонг. Може да си го направиш така, че да е удобно за твоите си неща.

Единствения недостатък е, че трябва да се работи на открито. Аз го пробвах първо в добре вентилирано помещение, но пак получавах главобол. (сигурен признак за натравяне)
Takezo Sensey - модератор
Това е на мой познат.Клина е купен готов, медения гард е от риболовна блесна, дръжката е от 3 части от бреза полирана с пчелен восък.

Прикачен файл

844d49f2b380434c315a35351205d842.jpg
844d49f2b380434c315a35351205d842.jpg (18.43 KиБ) Видяна 5562 пъти
karamundi - специалист
ножа е мн. добар а по повод на дамаската стомана ето няколко характерни шарки :wink:

Прикачен файл

z1[1].jpg
z1[1].jpg (71.57 KиБ) Видяна 5689 пъти

Прикачен файл

z2[1].jpg
z2[1].jpg (104.51 KиБ) Видяна 5689 пъти

Прикачен файл

z3[1].jpg
z3[1].jpg (120.55 KиБ) Видяна 5689 пъти

Прикачен файл

b1[1].jpg
b1[1].jpg (107.14 KиБ) Видяна 5689 пъти

Прикачен файл

b2[1].jpg
b2[1].jpg (119.84 KиБ) Видяна 5689 пъти
shotik - майстор
Изображение

Ето ви едно екологично точило за инструменти ,което е по силите да се направи от всеки който има подходящи инструменти,както и да си направи малко раздвижване. :-D :prost: :hurra:
karamundi - специалист
аз имам подобно не много малко на принципа на манивелата с колелце много е малка и става само за обиране на мустака при заточвчне на остието на ръка :wink:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15

Тема "ножове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: