По хитро ше стане ако се направи с термопомпа от топлината на двигатела или ауспуха и ще харчи по малко ток а и може да се ползва като охладител през лятото 
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Osiris
- специалист
44 мнения в "Отоплител за автомобил"
Osiris
- специалист
Не е въпроса да си сложиш ламя под седалката а да е нещо ефективно и ефтино термопомпата използва температурните разлики до колкото знам даже някъв американец бил направил най ефективната такава с фреон и с нея работи огромен генератор
кой зае може някой ден и по икономични автомобили да има 
Стефан
- майстор
Доколкото знам, на автомобилите, които не са на въздушно охлаждане на двигателя, парното работи на следния принцип: Охлаждащата течност/антифриз/ от първия кръг циркулира през радиатора на парното. Вентилатор обдухва този радиатор, отделя се температура, която се нагнетява в купето. И тъй като от стартирането на двигателя, до загряването му на работна температура/в зависимост от външната температура/ се изисква време, се налага малко да мръзнем. Целта е как да се направи така, че почти веднага да сме на топло
Аз подхвърлям следната идея: От тънка алуминиева ламарина да се оформи кожух около изпускателните тръби, непосредствено до двигатела. Да се оформи еластичен въздухопровод с вграден в него вентилатор от този кожух до купето. И тъй като след стартиране на двигатела изгорелите газове са с висока температура, те веднага загряват изпускателните тръби. По-нататък е ясно.
Аз подхвърлям следната идея: От тънка алуминиева ламарина да се оформи кожух около изпускателните тръби, непосредствено до двигатела. Да се оформи еластичен въздухопровод с вграден в него вентилатор от този кожух до купето. И тъй като след стартиране на двигатела изгорелите газове са с висока температура, те веднага загряват изпускателните тръби. По-нататък е ясно.
velsi
- Почетен майстор
Идеята е много добра. Харесва ми! Дали обаче ще е ефективна?
А какво ще стане, ако например се навие тънка медна тръба около въпросните колектори и се направи на практика отделен кръг с много малко количество течност. Малка електрическа помпа върти антифриза и затопля купето. Как ви се струва? По-сложно става от това, което предлага Стефан, но имам известни съмнения в ефективността на неговата схема, свързани най-вече със загуби на и без това малкото топлина в началния момент.
hygro
- майстор
Стефан написа:От тънка алуминиева ламарина да се оформи кожух около изпускателните тръби, непосредствено до двигатела.Подобно е отоплението на Трабанта. Проблемът за по-мощна кола е, че изпускателния колектор е с около 170oC в задръстванията и до към 700-900oC при пълна мощност. Предполагам, че за коли различни от Трабант, това е доста пожароопасно решение.
Стефан
- майстор
hygro написа: Подобно е отоплението на Трабанта. Проблемът за по-мощна кола е, че изпускателния колектор е с около 170oC в задръстванията и до към 700-900oC при пълна мощност. Предполагам, че за коли различни от Трабант, това е доста пожароопасно решение.От написаното е вярно само това за Трабанта, според мен. Само не са ми ясни написаните температури!!
Според мен температурата на изпускателния колектор е значително по-ниска.
Предлагам, ако някой има уред, и му се експериментира, да премери температурата на колектора при загрят двигател.
Тема "Отоплител за автомобил" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература