• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ELEMENTAL - специалист
Схемата, която си постнал е на стабилизатор на напрежение.На теб ти трябва стабилизатор на ток...
Мощни светодиоди с прагово напрежение 36 волта няма.Явно си купил светодиодни модули (няколко LED-а свързани последователно).
Всъщност какъв ти е въпроса?Как да ги захранваш модулите от по-ниско напрежение, или... ?
Petyr - специалист
ELEMENTAL написа:
Схемата, която си постнал е на стабилизатор на напрежение.На теб ти трябва стабилизатор на ток...
Мощни светодиоди с прагово напрежение 36 волта няма.Явно си купил светодиодни модули (няколко LED-а свързани последователно).
Всъщност какъв ти е въпроса?Как да ги захранваш модулите от по-ниско напрежение, или... ?
Три диода са, като на снимката, свързани последователно. След което има една платка, която е затворена в метална кутия по скоро е запоено нещо като капаче но 2 страни липсват и вътре трудно се се вижат елементите, това което виждам е 1милифарад кондензатор две съпротивления по 18 ома свързни последователно (36 ома), един малък кондензатор (жълт пише 104) и една черна плочка 8х10х2 мм с три крачета и нещо като радиатор с дупка в горната част... а в спецификациите на прожектора пише:
Цвят:студено бял
ъгъл на осветеност: 20°
работно непрежение - или ~: 14 до 36V
консумирана мощност Рн= 4 вата
Номинална осветеност: 1500 кандела
мин. живот: повече от 50 000 ч.

Въпроса е, че аз поръчах такива за 12-16 волта. Но не сме се разбрали и са ми пратили тези за 14-36волта - или ~.

Ето линковете:
Това имам: http://maxlight.eu/?%CA%E0%F2%E0%EB%EE% ... 5%ED%E8%E5
А това исках(номер 4): http://maxlight.eu/?%CA%E0%F2%E0%EB%EE% ... E8%E5_12_V

Понеже мога да ги върна и да ми ги сменят, но не ми се занимава с куриери, ми се ще сам да си сменя елементите и търся помощ. До сега съм вързвал само слаби диоди (20 мА) с едно съпротивление. По 3 последователно и след това 140 ома* и си работи както на 14,5 така и на 12 волта, без видима разлика в светлината.
Дали и тук ще стане с такова съпротивление, но по-мощно? Или при по-мощните резистори се търси по-красиво решение, например с ЛЕД драйвер: http://www.ibsg-st-petersburg.com/el_dev/el.htm ?

*Единтнах съпротивлението, 140 ома е, а слегах 2бр по 280, защото нямах 140 и от там се обърках... така трябва да няма над 20мА до 14,8 волта.
Последна промяна от Petyr на пет мар 13, 2009 8:47 am, променено общо 1 път.
ELEMENTAL - специалист
Така наречения драйвер в случая си е най-обикновен стабилизатор на напрежение, като за ограничаване на тока през светодиодите са използвани 18 омовите резистори.
Сещам се за 2 решения:
1) повишаващ преобразувател (мога да ти дам схема)
2) генератор на стабилен ток (токово огледало или най-обикновен резистор)
Ако се спреш на втория вариант ще трябва да отвориш "драйвера" и да ми кажеш какво е означението на интегралния стабилизатор (споменатата от теб "кутийка" с 3 извода).
Petyr - специалист
При 12,5 волта консумираше около 140 мА ток. Не съм мерил на колата как е, в момента алтернатора зарежда на 13,8 но при по-малък акумулатор държи 14,4 волта. А дневните светлини ще ги ползвам предимно при работещ двигател. Щом сегашния стабилизатор на ток според производителя е от 14 до 36 волта, дали няма да работи добре и при 13,8 В? Може би трябва да измеря консумацията и тогава да променям схемата? При изключен двигател дори е по-добре, че ще хаби по-малко акумулатора...

Нa интегралния стабилизатор пише:
LMZ17T
GK1U8 VW
CH710
И отдолу лого на "ST"

Ако все пак и при 13,8 волта не доближава 4 вата, то кое решение е по-добро? На мен това с ограничаване на тока ми звучи по-добре, не за друго, а защото повишаващия преобразовател не знам какво прави. Допустимия ток на светодиодите от този стабилизатор и резисторите ли може да разберем?

Ето схема на сегашната платка. Само резисторите не са ми много ясни, защото са кафяф сив черен сребърен и след това има още една кафява лента която не знам за какво е (мощност?). Т.е. аз гледам маркировката тук: http://www.tpetrov.com/resistor_code.php и последната лента не мога да я въведа. Също и малкия кондензатор с какъв капацитет е. Пише 104.

Прикачен файл

shema.JPG
shema.JPG (8.37 KиБ) Видяна 9842 пъти
2v6 - майстор
Petyr написа:
При 12,5 волта консумираше около 140 мА ток. Не съм мерил на колата как е, в момента алтернатора зарежда на 13,8 но при по-малък акумулатор държи 14,4 волта.
...
Взимаш едно такова http://home.comet.bg/datasheets/Drivers/zxld1360.pdf.

Каква ти е файдата от светодиоди, ако тока отива да грее резистори или други стабилизатори?

Прикачен файл

ZXLD1360.GIF
ZXLD1360.GIF (7.89 KиБ) Видяна 9836 пъти
ELEMENTAL - специалист
Petyr, "драйвера" ти е изпълнен със интегрален стабилизатор на напрежение LM317T.Така свързан, обаче той работи като стабилизатор на ток.Кондензатора с маркировка 104 е 100nF.Двата резистора не са 18 омови, а 1,8 омови (металослойни с толеранс 1%).За тока през светодиодите се получава:
1,25V/3,6R = 0,35A
По правило трябва да има поне 4 волта пад върху инт. стаб. 317 за да може той да функционира нормално.При захранващо напрежение 12V това условие не е изпълнено.
2v6, научи се като даваш схема да даваш такава, която да е изчислена за работа с определения товар :klugscheisser: :wink: .
П.С. Petyr, ако държиш да използваш токоограничаващи резистори трябва да ми кажеш колко е праговото напрежение на светодиодите.

Прикачен файл

driver.jpg
Електролитния кондензатор трябва да е за поне 25V(при захранване 12V) и да има ниско ESR.L1 трябва да е за ток поне 1А и макс. раб. честота 1МHz.Печатните проводници трябва да са възможно най-къси.Запояването на интегралата е проблемно тъй като е в мнооог
driver.jpg (19.98 KиБ) Видяна 9557 пъти

Прикачен файл

step-up converter.jpg
Драйвера на светодиодите (с 317) се свързва към изхода на преобразувателя.Входния кондензатор може да бъде и по-малък.Дросела трябва да е за 1А и честота поне 200kHz.Кондензатора на изхода трябва да е с ниско еквивалентно последователно съпротивление (low
step-up converter.jpg (28.64 KиБ) Видяна 9557 пъти
2v6 - майстор
ELEMENTAL написа:
...
2v6, научи се като даваш схема да даваш такава, която да е изчислена за работа с определения товар :klugscheisser: :wink: .
В линка има формула за резистора:
IOUTnom = 100mV/RS

RS - Nominal average output current (mA)
0.1 - 1000
0.13 - 760
0.15 - 667

Схемата е от документа. Не съм я правил аз.
Според теб товара трябва да е 300 мА. Как го разбра :?:

Дросел такъв знаеш ли откъде да се намери?
Може ли да се ползват успоредно свързани 5 броя такива:
CL22uH CECS дросел 22uH 2.97 ohm 125mA 10%
Petyr - специалист
ELEMENTAL написа:
Petyr, "драйвера" ти е изпълнен със интегрален стабилизатор на напрежение LM317T.Така свързан, обаче той работи като стабилизатор на ток.Кондензатора с маркировка 104 е 100nF.Двата резистора не са 18 омови, а 1,8 омови (металослойни с толеранс 1%).За тока през светодиодите се получава:
1,25V/3,6R = 0,35A
По правило трябва да има поне 4 волта пад върху инт. стаб. 317 за да може той да функционира нормално.При захранващо напрежение 12V това условие не е изпълнено.
П.С. Petyr, ако държиш да използваш токоограничаващи резистори трябва да ми кажеш колко е праговото напрежение на светодиодите.
Благодаря за обяснението и поправките :)
Тока е "малко над 300 мА". Поне така ми писа производителя, може и 350 да е.
Напреженията които меря, на входа е 12,3 волта, на изхода 9,9 (предполагам по 3,3 на светодиод). А консумирания ток е 160 мА. (т.е. предполагам че светят на 50% от максимума си)

Казваш, че трябва да има 4 волта на и.с.317 и 12 волта са недостатачни. 13,5 дали ще стигат (или трябват 9,9+4=13,9)? Може ли да се промени нещо по сегашната схема, за да работи при такова напрежение или трябва нов инт. стаб.

Искам да отбележа, че не се оплаквам от производителя. Макслайт - Горна Оряховица се оказаха много коректни, и ми предлагат дори да ми върнат парите, освен че ми предложиха за тяхна сметка да ми сменят "драйвера".

Между другото обясненията на схемите излизат отрязани, явно има ограничение на броя на символите.

Не държа да ограничавам с резистори. Предпочитам решението с "драйвер" стига да ми е по-силите, а ако не е ще ги пратя до Горна Оряховица за смяна.

Още веднъж благодаря за помощта.

2v6, благодаря за идеята, но тока е голям. Освен да се захранят и двата прожектора паралелно, но не знам какво би се случило, ако кабела на единия се прекъсне... Или може да се сложи 0.3 ома резистор и да има около 330 мА ток?

ПП. Някой може ли да ми обясни, как моята схема работи с променливо напрежение? Понеже имам и диодни лунички от същата фирма, които си имат грец...
ELEMENTAL - специалист
2v6,
съгласно спецификацията на LM317 за тока се получава:
I=Vref/R
Vref=1,2 до 1,3V (в зависимост от температурата и напрежението)
При температура 25'С Vref e около 1,25V.Резисторите в драйвера са два 1,8 омови свързани последователно.Така за тока получаваме:
I=1,25/( 1,8+1,8 )=1,25/3,6=0,347A
Тока през светодиодите при използване на импулсния драйвер е:
I=0,1V/Rs
0,347=0,1/Rs
Rs=0,1/0,347=0,288 ома
Най-близките стойности са 0,27 и 0,33 ома.Избрал съм 0,33 омовия резистор с цел да не се надвишава тока през светодиодите.Иначе за да е тока точно 347mA, могат да се използват 2 резистора 0,33 и 2 ома свързани паралелно.
...
5 дросела 22uH свързани паралелно няма да свършат работа по простата причина, че сумарната им индуктивност ще е само 4,4 uH.
Petyr, за да ти тръгне драйвера при 13-14V, LM317 трябва да се смени със стабилизатор с по-малък пад на напрежение (LDO).Този тип стабилизатори са на цени почти равни на цената на импулсния драйвер.Мен, ако ме питаш по-добре заложи на него (имп. драйвер).
В Комет ги имат всички необходими части.Електролитните кондензатори ги вземи тип ТМ (те са с ниско ESR).За дросела ще пиша по-късно.
P.S.Да, LM317 може да работи и с променливо напрежение, но в този случай светодиодите ще светят по-слабо.
P.S.2.Подходящи дросели:
CL100uH CW8A
CL47uH CW8A - 2бр. свързани последователно
2v6 - майстор
Petyr написа:
...
2v6, благодаря за идеята, но тока е голям. Освен да се захранят и двата прожектора паралелно, но не знам какво би се случило, ако кабела на единия се прекъсне... Или може да се сложи 0.3 ома резистор и да има около 330 мА ток?
...
Връзваш двата прожектора последователно и ги захранваш от един драйвер - така е най-ефективно на консумация на ток, а и на елементи.

Какво значи да прекъсне кабел? На фаровете кабелите прекъсват ли? Там тока на всеки е около 5000 мА - общо 10000 :!: При светодиодите общо ще е 300-350, консумация под 1000 мА.
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: