• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ibogdanov - специалист
Здравейте,
имам една чуденка... смених цялата инсталация на къщата ми с трипроводна с надеждата да съм в крак с времето и сега съм пред дилемата каква ДТЗ за бодна...
по каталогана шнайдер излизат два вида - едната е ID а другата DPN.
Чуденката ми идва от факта, че при мен има бойлер, дросели на лунички... луминисцентни лампи и обикновени уреди.
Ако изпълня схемата с двете ДТЗ ще ми се "напукат петите" :-D .
идеята ми е да сложа по "интелигентната защита" както за контактите така и за бойлера и камината, но не знам дали и до колко е удачен вариянт.
Предварително се извинявам за лайшкото обяснение, но ел. инсталациите не с ами силната час .
lyki - специалист
Едно е да искаш,друго да можеш и тн....
Ако искаш да си в крак с времето ,ше сложиш на всеки токов кръг зада е сигурно. Всички други постановки водят до определени компромиси които са обратно пропорционални на сигурноста.
Милен - майстор
А като сменяше кабели наред как ти са петите :lol:

Сложи една ID за всичко в банята (преди отделни пердпазители на съответните консуматори) и още една за останалата част от къщата. Ако кухнята ти е много електрифицирана :wink: може и на нея една обща. Най много три ID -та.

Най сигурно и без дискотечни ефекти е варианта на lyki. Ако пък много ти са "напукани петите" има и китайски лекарства на половин цена например Chint.
plamen6100 - специалист
DPN Vigi или Declic Vigi e автоматичен прекъсвач с втрадена дефектнотокова защита/ДТЗ/, осигуряващ защита на единичен консуматор - най-често баня. ID e обикновенна ДТЗ след която обаче се слага предпазител - не повече от 3 кръка контакти с общо предназначение за да нямаш проблеми после
ibogdanov - специалист
:-D еййй весело стана !!!
те имено от цената на кабела направо ми се изринаха петите !!!!
ама предишните собственици като са строили са сътворили грандиозни дивотии с инсталацията.
баси кабелите, баси цените!!!! . добре че зетя удари едно рамо, та малко по поносимо дойде. поне копането на новите канали и полагането ми излезе едно яко почерпване :) иначе.. на точка ... но вие си знаете :wink:
чесно казано варианта на lyki ми е най на душата.
сега гледам на елмарк дтз' тата..
имам един силов кръг за кухнята, два за контактите на първия етаж и един силов за бойлера и камината. осветлението е на три кръга ( два 1 етаж и един втори). Контатките на втория са отделен кръг.
Като гледам за цената на елементите на мерлен жерен, за тези пари ще взема дтз'та за всеки кръг на елмарк и ще ми остане за разни екстри .. пък ако българските са много бъгави ще го мисля после
ето на това съм се спрял -
http://www.elmarkgroup.eu/bg/Products/A ... _JVL5.html
надявам се да са качествени и да не ми сработват когато им кефне
plamen6100 - специалист
Акo още го правиш за себе си - не слагай ELMARK, от опит ти казвам и всеки себеуважаващ се "токаджия" ще ти каже същото /боклуци, но ти си решаваш все пак/
stefan_gb - специалист
Колеги масово хората неразбират какъв е принципа на работа на дефектнотоковата , и колко е нужна за да е усигори тяхната защита в домовете им а като чуят и цената на DPN n Vigi се стряскат :? . Мисля че трябва да се направи отделна тема и да се обясни за тази цена какво получават а не да копуват Елмарк или Чинт и тем подобни ......
maestroone - напреднал
И аз се чудя какво да правя. В момента правя ремонт. Смених всички кабели с трижилни. Забих заземителен кол, както е редно. При мен се получават - 4 кръга по 25А, един 16А и един 10А. 25-амперовият дефектно-токов предпазител на мерлин жерен струва 47лв., а 63-амперовият струва 97лв. Дали да взема един 63-амперов с дефектно-токова защита и другите 4х25+16+10А да са без такава защита ? Другият вариант е 63А без дефектно-токова и другите 4х25+16+10А с дефектно-токова защита. Как да постъпя ?
Милен - майстор
На Елмарк не им знам качеството, но съм чувал само лоши отзиви, май са китайски, минали официално през щатите и уж правени в Добрич. Разгледай Chint също китайски общо взето са добри, цената им е половината от тази на българския шнайдер.

Аз не бих си сложил комбинирана ДТЗ+АП. Защото ресурса на АП по стандарт е три сработвания при късо съединение с максималния изключвателен ток, после производителя не гарантира работоспособноста му. И к'во правим при три пъти изключване от късо на тази комбинация ДТЗ+АП, ами сменя се щото вече не върши работа, :evil:

По добре отделна ДТЗ от типа на ID (имат такива всички производители) и след нея един или повече АП. Големите токове на късо съединение се изключват от АП и при повреда се сменая само то за 5,6 лв. А ДТЗ си остава да си отчита само утечките.
plamen6100 - специалист
Има мн. писано по това "maestroone", но не ти се препоръчва да слагаш една обща ДТЗ 93А - представи си ако имаш някаква утечка или проблем в някой от кръговете, няма да имаш ток никаде и така до отстраняване на аварията :) а и дори и да сложиш тя ще изключва - сумарния ток на утечка от 6-те ти кръга ще е над 30мА
http://www.schneiderelectric.bg/bgnew/m ... x.php?id=7 - има интересни неща тук
  • 1
  • 2

Тема "чуденка олоко една ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: