• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Ми то много добре ,значи минаваме на клим. 24-ка 5-6кв за него какъв топлообменник ще трябва?При мене котлето ако е на 60гр. чугунените радиатори нищо не топлят,на 70-80 вече е по друго.Отивам да пусна едно тото защото май само то може да реши проблема с отоплението най лесно и бързо :-D
vanko68 - специалист
За чугунените радиатори какъвто и топлообменник да сложиш,повече от 50-55 гр не можеш да направиш с термопомпата,понеже фреона не можеш го загря повече.Или трябва да дозагряваш с елкотле или газово,или да ги смениш с конвектори.За подовото ако е само,ще стигне.
Топлообменник за 24ката, ако само ще се топлиш: К 050-20С.А ако и ще се охлаждаш-по-големия К 050-24С.
kuuuuuul - майстор
Е значи нещата се поизясниха клим.24 и топлооб.К 050-20С,сега да видиме къде ще е най доре да се сложи топлообменника.Другуя проблем е че 24-та е доста по скъпа. :prost:
2v6 - майстор
kuuuuuul написа:
Е значи нещата се поизясниха клим.24 и топлооб.К 050-20С,сега да видиме къде ще е най доре да се сложи топлообменника.Другуя проблем е че 24-та е доста по скъпа. :prost:
Какво мислиш да захраниш с топлата вода от K050-20C?
kuuuuuul - майстор
Максимума който бих захранил са 3-те подови,бойлер 150л,лира в банята и един радиатор като всяко едно може да бъде изключено.Задължително е подовото. :?
vanko68 - специалист
,сега да видиме къде ще е най доре да се сложи топлообменника.

Как къде,на мястото на вътр.тяло.Как ще се управлява цялата система е по-важно.
kuuuuuul - майстор
Какво значи на мястото на вътрешното тяло?Управлението,вярно трябва да се мисли.На мене ми се иска да е до колекторите,ама как да прекарам тръбите до там. :?
vanko68 - специалист
Означава двете медни тръби,които отиват към вътр.тяло,да ги вкараш с подходяща редукция и резба във отворите за фреон на пластинчатия топлообменник.Добре е да осигуриш движението на водата да е в противоток на фреона.
Не разбрах за управлението -какви тръби трябва да прекараш до колекторите?
kuuuuuul - майстор
Лошо съм формулирал въпроса,става въпрос за тръбите от външното тяло до топлообменника и къде да е неговото място,за противотока е добра идея.Преходите са ясни ще търся някой да ги направи.
filmatoplo - майстор
Пуснете една снимка на замисъла или драснете схема .
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16

Тема "Отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: