• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Жоро, я вземи размени термоглавите на два радиатора - струва ми се, че нещо е фалшива тази глава. При наличието на програматор трябва да завъртиш потенциометъра на котела на максимум, термостатът си намалява колкото трябва, Ако ти ограничиш температурата на водата (в топло време), той няма как да я вдигне (в студено). Значи - като сложиш котела на макс., тогава наблюдавай терморегулатора дали ограничава температурата или кара на 80°С докато изключи и ще разбереш дали модулира. Кондензен режим е под 55°С - явно ти трябват още радиатори за да го достигнеш и да получиш допълнителни икономии - сега този конденз е нищо, в сравнение с този в кондензен режим. Явно икономиите, които си постигнал са основно от това, че котелът има ниска минимална мощност, което е много важно за тези, които сега им предстои да избират котел за съвременно жилище с малки топлозагуби! Сега котелът ти работи не като кондензен, а както обикновен, конвенционален. Ако сложиш още радиатори той ще постига зададената стайна температура при по-ниска температура на водата. Кондензния котел е най-икономичен при температури на водата 40/30°С, но пък трябва допълн. вложение за радиатори или конвектори.
joropet - напреднал
LazarGanev написа:
Жоро, я вземи размени термоглавите на два радиатора - струва ми се, че нещо е фалшива тази глава. При наличието на програматор трябва да завъртиш потенциометъра на котела на максимум, термостатът си намалява колкото трябва, Ако ти ограничиш температурата на водата (в топло време), той няма как да я вдигне (в студено). Значи - като сложиш котела на макс., тогава наблюдавай терморегулатора дали ограничава температурата или кара на 80°С докато изключи и ще разбереш дали модулира. Кондензен режим е под 55°С - явно ти трябват още радиатори за да го достигнеш и да получиш допълнителни икономии - сега този конденз е нищо, в сравнение с този в кондензен режим. Явно икономиите, които си постигнал са основно от това, че котелът има ниска минимална мощност, което е много важно за тези, които сега им предстои да избират котел за съвременно жилище с малки топлозагуби! Сега котелът ти работи не като кондензен, а както обикновен, конвенционален. Ако сложиш още радиатори той ще постига зададената стайна температура при по-ниска температура на водата. Кондензния котел е най-икономичен при температури на водата 40/30°С, но пък трябва допълн. вложение за радиатори или конвектори.
Ще пробвам да увелича темепратурата и ще следя поведението на котела.

Относно радиаторите, нямам вече място за да ги увеличавам повече :lol:.

Я кажи вярно ли е следното. Котела работи в този кондензен режим, приемаме, че съм добавил нужните глидери, разхода би бил следния: времето х разход при минимална мощност, т.е. 24х0,56 м3=13,44 m3.

Поздрави,
Жоро

UPD Зададох максимална температура и котела загря водата, стигна температурата и изгасна, даже не мина в модулация. Това значи ли, че предположенията ми за това че термостата е on/off са верни?
2v6 - майстор
joropet написа:
Lazare, при зададена температура на програматора 22°С, единия радиатор в хола ми се изключва(термоглавата е на позиция 5)-другия си работи, темепратурата която съм задал на водата е 65°С/ 60°С. Ако под кондензен режим се има предвид конденз от сифона - да, има конденз.

2v6, радиаторите в помещението са с намален дебит, не съм сигурен, но мисля че първия(най-близкия до котела) е намален с 2 оборота, а втория съответно с един. Програматора е седмичен с лого Hermann, т.е. фабричен, ако мога така да го определя.

Поздрави,
Жоро
Намаляването с обороти налучкано ли е?
По-преди бях писал как трябва да се регулират секретните вентили на радиаторите.
Системата трябва първо да се настрои за работа без термостатните глави.
При каква температура на термостатната глава радиатора изключва?
joropet написа:
Зададох максимална температура и котела загря водата, стигна температурата и изгасна, даже не мина в модулация. Това значи ли, че предположенията ми за това че термостата е on/off са верни?
Какво значи загря водата? Стигнал е температура на водата 80 градуса ли? Премина ли тази температура? Как разбра, че не е минал в модулация?

Котела може да работи в модулация със или без термостат или независимо от вида му.
joropet - напреднал
2v6 написа:
joropet написа:
Lazare, при зададена температура на програматора 22°С, единия радиатор в хола ми се изключва(термоглавата е на позиция 5)-другия си работи, темепратурата която съм задал на водата е 65°С/ 60°С. Ако под кондензен режим се има предвид конденз от сифона - да, има конденз.

2v6, радиаторите в помещението са с намален дебит, не съм сигурен, но мисля че първия(най-близкия до котела) е намален с 2 оборота, а втория съответно с един. Програматора е седмичен с лого Hermann, т.е. фабричен, ако мога така да го определя.

Поздрави,
Жоро
Намаляването с обороти налучкано ли е?
По-преди бях писал как трябва да се регулират секретните вентили на радиаторите.
Системата трябва първо да се настрои за работа без термостатните глави.
При каква температура на термостатната глава радиатора изключва?
joropet написа:
Зададох максимална температура и котела загря водата, стигна температурата и изгасна, даже не мина в модулация. Това значи ли, че предположенията ми за това че термостата е on/off са верни?
Какво значи загря водата? Стигнал е температура на водата 80 градуса ли? Премина ли тази температура? Как разбра, че не е минал в модулация?

Котела може да работи в модулация със или без термостат или независимо от вида му.
2v6,

Имаше едно предложение от твоя страна за посещение. Важи ли?Така ще се изчистят всички неясноти, в крайна сметка колкото и да си питам, все някой трябва да пипне и погледне. Кажи на л.с. кога ти е удобно и от къде да те взема. :thumbs:

Поздрави,
Жоро
liusien - специалист
Здравейте, момчета!

Четох, четох, правих "свободни съчинения" в къщи и накрая реших да пиша и тук. Преди време писах и в една друга тема, но тъй като сайта тук е "Направи сам" - реших евентуално с ваша помощ да се направя на "майстор"! :lol:
От три месеца съм активен потребител на газоснабдяване - София. Плащам невероятни сметки за потребена газ и поне от всичко писано до тук разбрах, че за по-голяма икономия имат значение и доста "дребни" детайли. Представете си малка къщичка - 36 кв.м. със сутерен 1.5 метра под нивото на земята плюс кафене залепено за къщата с площ около 40 кв.м. За описаните площи съм плащал три сметки - 730.00лв.; 770.00лв. и последната - 670.00лв. :!: :!: :!: Първите два месеца ползвах газов котел "Мора Топ" - чешки, двуконтурен. Понеже се уплаших от огромните сметки, направих всичко възможно - върнах котела на "Софиягаз" от които го бях закупил и се "обзаведох" с немски котел "De Dietrich" MCR 24/28. Последния го купих с уговорката, че може да му се влияе на мощността и разхода на газ! Да, ама - не... При пускане на котела в действие изрично помолих сервизните техници да го "спънат", но все едно говорих на стената. Казаха ми, че котела е чисто нов и има заводска настройка и не трябва да се пипа. След време отново ги извиках, спорихме един час и те си тръгнаха без да направят нищо! Ако опиша в един пост патилата си - ще се получат поне две страници писмо! Затова - ако някой от вас се поинтересува - веднага сядам да пиша подробности. Завършвам с - ПОМОООООООЩ :!: :!: :!: :?
2v6 - майстор
liusien написа:
Здравейте, момчета!

Четох, четох, правих "свободни съчинения" в къщи и накрая реших да пиша и тук.
...
Направо да беше написал какъв е случая :)
Имаш ли схема на инсталацията?
liusien - специалист
Здрасти, 2v6! :)

За жалост нямам схема на инсталацията. До преди един-два месеца инсталацията беше изпълнена с тръби 20-ки и имаше четири кръга които се захранваха от два колектора - за стоплената и охладена вече вода. Понеже разхода на газ за мен беше невероятен - виках многократно от Софиягаз сервиз специалисти. Те имаха милион претенции - имало много кръгове и съответно много вода се топлело в излишък, трябвало да си закупя програматор, след това се наложи да купя термоглави на радиаторите, трябвало да поставя изолации на тръбите понеже се разсейвала топлина, трябвало да направя максимално кратки пътища от котела до радиаторите и с по-малки тръби - всичко с цел колкото може по-малко вода да се подгрява от котела и съответно - икономия на газ!!! Хубаво, но на практика се получи вместо вежди да си изпиша - очи си извадих! В къщи е студено - около 18-19 градуса - а сметките за газ - огромни!
Значи - къщата и кафето нямат изолация и PVC дограма! Съгласен съм с изискването, че е задължително да ги имам тези "екстри", но това не съм го постигнал поради други причини... Ще опитам да опиша къщата. Има три преходни помещения, като в първото е монтиран котела. На етажа във всяко помещение има по един радиатор. Радиаторите са захранени с тръба 16-ка. От етажа надолу към сутерена се спускат две тръби - 32-ки. От тях се отклоняват тръби - 16-ки които захранват три малки радиатора в три по-малки помещения от тези на етажа. Също се отклоняват две тръби - 20-ки които захранват 5 /пет/ радиатора в кафето. Доколкото си спомням те са по два киловата всеки... Забравих да пиша, че заради ХЕИ има активна вентилация /заради цигарения дим/.
Много ми е разхвърляно обяснението, но се опитвам да предам точно описание на "къщичката" и кафето. Колкото специалисти са идвали у нас - на всички им казвам - не съм съгласен с огромния разход на газ! Тук чета, че пламъка в горивната камера трябва да е син! Обаче при мен е наситено оранжев!!! Също чета, че тръбите 16-ки не могат да осигурят количеството топлина до радиаторите... Питам се - защо ме накараха да преправям инсталацията с такива тръби като знаят, че ефекта ще е близо до нулата???!!! Идва ми да хвана нещо и да смажа и парно, и котел и .................... както и да е. Никога не съм предполагал, че така няма да ми върви! Наред с всички "корекции" в къщи успях да сменя котела с уж по-добър! Смених и разходомера от вън на улицата... На всеки човек му обяснявам следното - добре, нямам изолация и качествена дограма, което означава, че ще е студено, НО защо гори толкова много газ????????? Повярвайте ми - писна ми от това парно на газ! Ако знаех, че ще се хвърля в такива приключения - щях да си остана на парно с въглища, да дишам отровата и да се радвам, че съм изкарал още една зима...

За да намаля разхода на газ - може ли да настоявам да се смени горелката за котел с по-малка мощност? Аз съм ограничил мощността на котела по електронен път от пулта за управление, но искам чисто механично въздействие! Много грубо сравнение - както се пипа карбуратура на кола за да е икономичен разхода й - така и на този газов котел няма начин да не може да му се влияе колко газ да му се подаде!!!
Още нещо да питам - ако подменя тръбите от 16-ки и да сложа примерно 20-ки - дали ще има поне малко ефект откъм затопляне на къщата?
Задавам вече може би тъпи въпроси, но от безсилие в борбата с газта ще се побъркам...

Извинявам се, че може би ви губя времето...
2v6 - майстор
liusien написа:

За жалост нямам схема на инсталацията.
...

До преди един-два месеца инсталацията беше изпълнена с тръби 20-ки и имаше четири кръга които се захранваха от два колектора - за стоплената и охладена вече вода. Понеже разхода на газ за мен беше невероятен - виках многократно от Софиягаз сервиз специалисти. Те имаха милион претенции - имало много кръгове и съответно много вода се топлело в излишък, трябвало да си закупя програматор, след това се наложи да купя термоглави на радиаторите, трябвало да поставя изолации на тръбите понеже се разсейвала топлина, трябвало да направя максимално кратки пътища от котела до радиаторите и с по-малки тръби - всичко с цел колкото може по-малко вода да се подгрява от котела и съответно - икономия на газ!!! Хубаво, но на практика се получи вместо вежди да си изпиша - очи си извадих! В къщи е студено - около 18-19 градуса - а сметките за газ - огромни!
Значи - къщата и кафето нямат изолация и PVC дограма! Съгласен съм с изискването, че е задължително да ги имам тези "екстри", но това не съм го постигнал поради други причини... Ще опитам да опиша къщата. Има три преходни помещения, като в първото е монтиран котела. На етажа във всяко помещение има по един радиатор. Радиаторите са захранени с тръба 16-ка. От етажа надолу към сутерена се спускат две тръби - 32-ки. От тях се отклоняват тръби - 16-ки които захранват три малки радиатора в три по-малки помещения от тези на етажа. Също се отклоняват две тръби - 20-ки които захранват 5 /пет/ радиатора в кафето. Доколкото си спомням те са по два киловата всеки... Забравих да пиша, че заради ХЕИ има активна вентилация /заради цигарения дим/.
Много ми е разхвърляно обяснението, но се опитвам да предам точно описание на "къщичката" и кафето. Колкото специалисти са идвали у нас - на всички им казвам - не съм съгласен с огромния разход на газ! Тук чета, че пламъка в горивната камера трябва да е син! Обаче при мен е наситено оранжев!!! Също чета, че тръбите 16-ки не могат да осигурят количеството топлина до радиаторите... Питам се - защо ме накараха да преправям инсталацията с такива тръби като знаят, че ефекта ще е близо до нулата???!!! Идва ми да хвана нещо и да смажа и парно, и котел и .................... както и да е. Никога не съм предполагал, че така няма да ми върви! Наред с всички "корекции" в къщи успях да сменя котела с уж по-добър! Смених и разходомера от вън на улицата... На всеки човек му обяснявам следното - добре, нямам изолация и качествена дограма, което означава, че ще е студено, НО защо гори толкова много газ????????? Повярвайте ми - писна ми от това парно на газ! Ако знаех, че ще се хвърля в такива приключения - щях да си остана на парно с въглища, да дишам отровата и да се радвам, че съм изкарал още една зима...

За да намаля разхода на газ - може ли да настоявам да се смени горелката за котел с по-малка мощност? Аз съм ограничил мощността на котела по електронен път от пулта за управление, но искам чисто механично въздействие! Много грубо сравнение - както се пипа карбуратура на кола за да е икономичен разхода й - така и на този газов котел няма начин да не може да му се влияе колко газ да му се подаде!!!
Още нещо да питам - ако подменя тръбите от 16-ки и да сложа примерно 20-ки - дали ще има поне малко ефект откъм затопляне на къщата?
Задавам вече може би тъпи въпроси, но от безсилие в борбата с газта ще се побъркам...

Извинявам се, че може би ви губя времето...
Не е чак толкова сложно да направиш една схема - предполагам поне Power Point имаш!
Сметките ти за газ не са високи - просто цената на газта в момента е висока!
Това, че има активна вентилация в кафето означава голям разход на топлина - няма как да е евтино, ако изхвърляш топлината навън!

В какъв режим работи котела - колко градуса на вход и изход?
Там където е студено радиаторите с каква температура са на вход и изход?

Като за начало може да сложиш топлообменник вода-въздух на входа на вентилацията - системата ще работи на по-ниска температура, което ще повиши ефективността на котела. Радиаторите от кафето ги преместваш там където е студено.

Още по-добре е активна рекуперация:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=15

От Софиягаз нямат интерес да имаш ниска консумация :idea:
liusien - специалист
2v6 написа:
.........

Не е чак толкова сложно да направиш една схема - предполагам поне Power Point имаш!
Сметките ти за газ не са високи - просто цената на газта в момента е висока!
Това, че има активна вентилация в кафето означава голям разход на топлина - няма как да е евтино, ако изхвърляш топлината навън!

В какъв режим работи котела - колко градуса на вход и изход?
Там където е студено радиаторите с каква температура са на вход и изход?

Като за начало може да сложиш топлообменник вода-въздух на входа на вентилацията - системата ще работи на по-ниска температура, което ще повиши ефективността на котела. Радиаторите от кафето ги преместваш там където е студено.

Още по-добре е активна рекуперация:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=15

От Софиягаз нямат интерес да имаш ниска консумация :idea:

Сега ще се опитам да направя схема на инсталацията, да проверя температурата на радиаторите... Самия газов котел има опция да показва температурите. Входяща температура на водата - 38 градуса, изходяща - 45 градуса. Правих проба 45 градуса на водата на парното и напълно отворени термоглави / по указание на техниците от ф-ма "Рувекс". След това в кафето блокирах два радиатора на показание 2.5 на термоглавите, а другите - на 3.0 Ефекта е един и същ - няма промяна на консумацията. Това констатирам през 24 часа.
Искам да питам - какво означава израза "активна рекуперация"? Такава опция има заложена в програматора на котела, но тя фабрично не е активна. Мога да я включа, но след като знам какво означава. Колкото до разхода - определено си прав, че Софиягаз нямат сметка да ми помогнат - все пак от тая консумация - не само при мен - им се оформят заплатите!
А какъв е този топлообменник вода - въздух? Нищо не разбирам от климатични инсталации! Забравих да пиша, че в кафето има монтирани две системи за вентилация - едната нагнетява чист въздух / в момента не работи защото беше правена да й се монтира електрически калорифер, но сега с тая цена на тока.../, и втората - активна, която изхвърля мръсния въздух навън. Да не би да имаш пред вид, на мястото на електрическия калорифер в системата вкарваща чист въздух - да се монтира нещо като радиатор, който да се захранва от топлата вода на парното, и от там да се вкарва затоплен въздух в кафето??? :?
2v6 - майстор
liusien написа:
...
Сега ще се опитам да направя схема на инсталацията, да проверя температурата на радиаторите...
Забравих за оранжевия пламък :!: Какъв е комина, колко е дълъг? Има ли опция за задаване дължина на комина в котела?
liusien написа:
...
Самия газов котел има опция да показва температурите. Входяща температура на водата - 38 градуса, изходяща - 45 градуса.
Този режим на котела е добър. Колко време го поддържа с непрекъснато горене на пламъка?
Можеш ли да засечеш колко конденз прави за 10 м3 газ?
liusien написа:
...
Искам да питам - какво означава израза "активна рекуперация"?
Такава опция има заложена в програматора на котела, но тя фабрично не е активна. Мога да я включа, но след като знам какво означава.
Рекуперация означава да използваш топлината, която се изхвърля от вентилацията за загряване на влизащия студен въздух. Това става с топлообменник въздух-въздух. Вместо да излиза 20 градуса - излиза примерно 10 и вместо да влиза 0 - съответно влиза 10 градуса.

Активна рекуперация е с термопомпа, ама това няма нищо общо с газовия котел...
liusien написа:
...
А какъв е този топлообменник вода - въздух? Нищо не разбирам от климатични инсталации! Забравих да пиша, че в кафето има монтирани две системи за вентилация - едната нагнетява чист въздух / в момента не работи защото беше правена да й се монтира електрически калорифер, но сега с тая цена на тока.../, и втората - активна, която изхвърля мръсния въздух навън. Да не би да имаш пред вид, на мястото на електрическия калорифер в системата вкарваща чист въздух - да се монтира нещо като радиатор, който да се захранва от топлата вода на парното, и от там да се вкарва затоплен въздух в кафето??? :?
Точно така - виж какво място има за калорифера (радиаторите също са вид калорифер)! Взимаш подходящ размер радиатор за охлаждане на двигател от някоя автоморга и го свързваш към системата. В случая трябва да се включи вентилатора за нагнетяване на чист въздух :!:

Има и специално за целта:
http://www.tangra.bg/index.php?cmd=show ... anguage=bg
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: