От мобилни телефони до цифрови камери
Metalboy - напреднал
бЛАГОДАРЯ! УЧЕБНИК ДА БЯХ ОТВОРИЛ НЯМАШЕ ДА МИ СТАНЕ ТОЛКОВА ЯСНО.
ELEMENTAL - специалист
Какви 24V ви гонят колега kolaborator?Грецове с макс. обратно U=24V няма.Повечето са с пробивно 50V и нагоре.Греца трябва да е за 6А или повече.Кондензатор - 6800 или най-добре 10000uF/25V.Трафа трябва да е за поне 60W за да не се насища при макс. консумация.
kolaborator - специалист
ELEMENTAL написа:
Какви 24V ви гонят колега kolaborator?Грецове с макс. обратно U=24V няма.Повечето са с пробивно 50V и нагоре.Греца трябва да е за 6А или повече.Кондензатор - 6800 или най-добре 10000uF/25V.Трафа трябва да е за поне 60W за да не се насища при макс. консумация.

Първо не съм продавач-консултант нито специалист по елейтроника,затова съм му писал Примерни стоиности с пояснението 'и нагоре',второ кондензатора коѝто съм посочил му върши отлична работа(аз самия съм с такъв не че и този коѝто сте му посочили няма да му свърши,но пък 10000мФ съвсем не е нужно,но това според мен).А човека явно не е наясно така че тези 600Вата едва ли му говорят нещо!по-добре му кажете колко ампера да му е трафа ,та като си търси да знае какво да иска!
ELEMENTAL - специалист
Питащия може и да не прави разлика м/у ват, волт и ампер, но консултантите в магазините за елементи правят тъй, че не виждам какъв е проблема в това да посоча мощността на трафа вместо номиналния ток.
....
При пълна мощност (2х20W) на у-ля консумирания ток ще е около 3-3,5А тъй, че нито 2А траф, нито 4700uF кондензатор биха свършили работа.
P.S. Белите графики са на напрежението на трафа.Жълтите - на напрежението на кондензатора.

Прикачен файл

10000uF.jpg
10000uF и 5А траф
10000uF.jpg (58.34 KиБ) Видяна 2417 пъти

Прикачен файл

4700uF.jpg
4700uF и 2А траф. Както се вижда напрежението пада под минималното.
4700uF.jpg (65.69 KиБ) Видяна 2417 пъти
kolaborator - специалист
ELEMENTAL написа:
Питащия може и да не прави разлика м/у ват, волт и ампер, но консултантите в магазините за елементи правят тъй, че не виждам какъв е проблема в това да посоча мощността на трафа вместо номиналния ток.
....
При пълна мощност (2х20W) на у-ля консумирания ток ще е около 3-3,5А тъй, че нито 2А траф, нито 4700uF кондензатор биха свършили работа.
P.S. Белите графики са на напрежението на трафа.Жълтите - на напрежението на кондензатора.
Така е прав си,както казах просто съм льбител,но момчето все пак има нужда от по достъпна информация!Грешката е МОЯ(и все пак нямам проблеми с кондензатор4700мФ,но въпреки това ще го сменя и аз!Благодаря за информацията! :)
ELEMENTAL - специалист
Виж сега недей да го сменяш щом ти върши работа.Тези стойности дето ги давам са за 40 вата "синусоидална" мощност.Реалната е по-малка, защото формата на сигнала не е идеална синусоида.

Тема "Какво да направя?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: