Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Едно помещение с монтирани:
а) ЛЛ- луминисцентно тяло ( 2 х 36 W + 2 дросела + 2 стартера )
б) ЕСЛ - енергоспестяваща лампа 11W
в) ключ
ЛЛ и ЕСЛ са включени паралелно във веригата и се управляват от ключа.
Всичко работи нормално.Палиш,гасиш.О.К. Дотук добре

Решавам и монтирам инфрачервен "PIR ключ" (купен от Бриколаж за 19лв.) за да мога като влизам в помещението автоматично да се включват ЛЛ и ЕСЛ и след зададен от PIR-a период от време (вграден таймер), ако няма движение да се изключи.

Проблемът: След като монтирах PIR-a и се движа в помещението ЛЛ и ЕСЛ се палят, щом регистрират движение, но не гаснат автоматично след като изтече зададеното време (задал съм 4 мин. чрез таймера). Махам "пурите" на ЛЛ и всичко работи както трябва само с ЕСЛ.Слагам обратно пак "пурите" и PIR-а след като се задейства и запали ЛТ и ЕСЛ пак не гасне след 4 мин.
Какъв е проблемът когато консуматор е индуктивен товар (ЛЛ) ?
Малко помощ.
velsi - Почетен майстор
Това нещо май е с реле и не би трябвало да има значение вида на товара. Ползвам от много години такова подобно за датчик за локална алармена система на магазин. И аз инах известен проблем с настройката. Истината е, че това време от 4 мин започва да тече само ако НЯМА никакво движение. Дори и да е започнало да тече, мръднеш ли започва отначало. Пробвай и кажи дали съм бил прав. Мисля, че това с гасненето без пурите е било просто съвпадение.
velsi,
това за движението е ясно. Не се движа в помещението.
от 2 дни си играя с този проблем, а съм монтирал 5-6 такива PIR-a, които работят ОК, но управляват или няколко обикновени жични лампи 40-100W, или няколко енергоспестяващи, или комбинация от двете.
Проблем имам само с управление на ЛЛ. Ще трябва да заменя дросела и стартера с баласт и вероятно няма да имам проблем, но се чудех какъв е всъщност проблема.
В друг форум изказаха мнение, че вероятно дросела набива боклуци през захранването, а инъче при регистриране на движение се пали ЛЛ, но не иска да загасне след зададените 4 мин, а гасне след мноого по-дълго време 55-60 мин. Пробвах и с реле=същия резултат=щом във веригата има ЛЛ.
Palawnik - специалист
Интересен казус :?
Споделям мнението на Velsi, че ако е реле няма значение какъв е товара.
Защо не пробваш с много намалено време примерно 20s.
Само подхвърлям идея : да не би излъчването на ЛЛ да шашка по някакъв начин датчика за движение, но пък и енергоспестяващите лампи също са ЛЛ!!!
Смених PIR-a с нов , а старият управлява верига само с ЕСЛ на друго место и сега всичко е на шест.
hermit - специалист
Въпреки, че проблемът е решен взимам думата, тъй като щастливата развръзка при слагането на нов датчик може и да е била чист късмет.

Та споделената по-горе хипотеза, че луминесцентната лампа може да шашка датчика е напълно правдоподобна.
Доколото помня, въпросните датчици реагираха на движещ се източник на инфрачервено излъчване или може би, дори по-общо казано, на промени на пространственото разпределение на инфрачервеното излъване във времето. В луминесцентното осветително тяло състоянието на газа и светлинният поток на лампите (вероятно съдържащ и инфрачервени компоненти) се изменят 50 пъти в секунда. При това, след като осветителното тяло е с две тръби, вероятно е по схема, в която се прави допълнително дефазиране на тока в едната лампа с цел намаляване на ефекта на пулсиране на общия светлинен поток. Тогава направлението към максимума на евентуалното инфрачервено излъчване ще се измества последователно ту към едната, ту към другата лампа. Следователно, по отношение на датчика, осветителното тяло ще действа като имитатор на движещ се насам-натам инфрачервен източник.
Впрочем, подобни ефекти съм имал с един датчик за движение, само че работещ на радиолокационен принцип. При работещо луминесценто осветление, регистрираше несъществуващо движение.
Що се отнася до енергоспестяващата крушка, тръбата й се захранва от високочестотен ток и ако изобщо има някакви пулсации на лъчението й, те са прекалено бързи. Освен това го няма и ефектът, специфичен за осветителното тяло с две тръби.
ivoru - специалист
луминисцентното е с 50 херца, а енергоспестяващата е с 100 килохерца. явно пир-а се шашка.

Тема "Проблем = PIR ключ и луминисцентна лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: