• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
wiwawi - напреднал
:shock: Ти направо ме изуми повече от изчерпателен едно голямо благодаря.И нека всички да са като теб.надявам се и на някой като мен след това да му помогнат.Хайде стига толкова да отивам да се захващам за работа когато стане всичко ще споделя :wink:

а да щях да забравя сондажа ми е 30м. на ф160 и има 18м. воден стълб.
romanpm - майстор
Има електронни ниворегулатори които са на принципа на контакт с водната повърхност , на фирма Интиел - Поморие , напълно безопасни и надеждни , защото е малък диаметъра на сондажа за тия обемистите , той трябва да се завърти над водата или да висне като няма :)
bambam2k - специалист
wiwawi

и аз съм като твоя случай 24 м дълбок сондаж с 12м воден стълб

ти направили вече системата с помпата?
българската помпа ли ще ползваш
=====

не разбрах защо е подобре помпата с долно засмукване
можеби за полесно монтиране на филтрите

тия елпумпс и райдер са с горно засмукване

==========
за тесния сондаж не разбрах работат на електроните нивомери

на електронен принцип усещат кагато няма вода с нанкъкв сензор може би
който ще трябва да ползвам шом поплавък няма да се събер в отвора на сондата
djinko - напреднал
не разбрах защо е подобре помпата с долно засмукване
можеби за полесно монтиране на филтрите

Горно , долно засмукване... всичко е въпрос на лична преценка и решение, трябва да съобразиш в твоя случай кое е най удачно.С такъв голям воден стълб мисля, че няма никакъв проблем да е с горно засмукване .
bambam2k - специалист
1. с колко метра кабел фабрично е помпата на троянска звезда?

2. този белия кабел ти ли си го слагал?
В часта за "ел". разбрах, че кабела е добре да е от черния по дебелия мисля че беше нещо влагоустойчив
и се чудя що фабрично е с такъв?

3. Въженцето с което си я закачил, каква дебелина е?

4. Хлаката за закачане фабрична ли е или твоя разработка?

Чудя се за къде ще е вържа тая помпа ако е с горно засмукване?
Има няква част от резба мислех там да стегна нещо с гайки.
От кво е таз резба да ли ще издържи цялата пълна система помпа кабели, маркучи?

5. нещо по специално за маркуча освен 3/4 цола има ли?

Някъде бях, че е правлино е вързването да е за въжето,
маркуча за въжето, кабела за въжето и .т.н а не всичко заедно както е при теб.
bonjyr89 - специалист
Здравейте колеги!
Много съжалявам,че се включвам толкова късно защото може би обясненията и поясненията които ще дам въз основа на собственият ми горчив опит щяха да помогнат на много от вас да не правят някои основни грешки и да си харчат парите на вятъра.
Ето го и моят случай:Както съм писал и в някой други постове имаме немалка ферма в с.Тръстеник обл.Русе,водопроводната система която ни снабдяваше с вода беше обща за целият стопански двор (орташка работа) та се наложи да се отделим.За целта изкопахме кладенец с дълбочина 34м. (5м.воден стълб) и диаметър ф800мм. Трябва да подчертая,че в нашият случай става дума за сериозна консумация на вода (5-7куб.м/24ч.) освен това трябваше да се монтира и хидрофорен съд който да гарантира постоянно налягане от 2-2.5атм. Знаейки от обща култура,че всеки 0.1 атм. е приблизително 1м. воден стълб простата сметка показва,че ни трябва помпа с минимум 50м. напор,която да работи безотказно и надеждно.Та така в началото след изкопаването на кладенеца купих помпа Ручеек 1 от пазара,тя е вибрационна и много надеждна,но аз я купих с цел да ми изчисти кладенеца от всички мизерии.Тази помпа работи денонощно 4 седмици аз си мислех че ще изгори и умишленно я оставих да видя колко ще искара,ако искайте ми вярвайте тази помпа още работи не се предаде друг е въпроса че намали напора,така,че я ПРЕПОРЪЧВАМ за всички които ще я използват за хоби нужди.После дойде ред на истинската помпа за малко да направя грешка да си взема италианска помпа за 350лв уж хубава от Практикер/Бриколаж/Метро... но говорих със вносителят им и той ми каза че това което го пише на табелките почти отговаряло на истината.След това един профисионалист ме посъветва да си взема помпа Грундфос или още по-добре немска Wilo.Проверих помпите Wilo и още в момента когато човека ми отвори каталог с пълна техническа документация от 1300страници разбрах,че нещата са истински.В крайна сметка си взех потопяема помпа Wilo TWI-5 55м. напор 4000л./ч. при напор 20м. цената и беше 650лв. два пъти по-голяма от тази на италианската.Монтирах я както и съответно поплавък и пресостат както и автоматичен прекъсвач,помпата си има вградена термозащита както и биметален ключ в таблото,системата работи денонощно от септември месец без нито един отказ.Пробвах опитно дали германеца е написал истината на табелката дали ще вдигне 55м. оказа се,че не само ги вдигна а достигна цели 67м. (отчетох ги по манометъра на хидрофора).Тук е мястото да допълня,че колегата във съседната до мен ферма също изкопа кладенец но сложи италианска (скъпа) помпа Marina със по-голям напор от моята като той няма хидрофорен съд а преодолява само 33м. дълбочина на кладенеца,на втория месец дебита на помпата рязко падна и сега за един час едва наточва 600л.
Ще се опитам да кача снимки на кладенеца и шахтата за питейна вода и недовършената все още противопожарна защита,както и на хидрофора. Моят съвет е ако ще използвате помпите за хоби нужди си вземете Ручеек или Вида (тази която колегата djinko е снимал е точно копие на Ручеек) а ако ще ползвате помпата често за по-сериозно водоснабдяване Wilo или Grundfos

Прикачен файл

DSCI1290.JPG
Общ изглед на кладенеца и шахтата.
DSCI1290.JPG (42.67 KиБ) Видяна 13607 пъти

Прикачен файл

DSCI1304.JPG
шахтата (мокра е защото правихме реконструкции и цял ден валеше дъжд)
DSCI1304.JPG (82.12 KиБ) Видяна 13607 пъти

Прикачен файл

DSCI1284.JPG
Манометъра който е до 16атм. и в момента показва 3 и част от хидрофорният съд(1000л.)
DSCI1284.JPG (35.94 KиБ) Видяна 13607 пъти

Прикачен файл

DSCI1318.JPG
DSCI1318.JPG (76.95 KиБ) Видяна 13607 пъти
bonjyr89 - специалист
Предварително се извинявам за това,че ще наруша правилата на форума като постна втори пореден отговор но считам,че това което ще кажа е много важно и трябва да му се обърне внимание!

Към колегата djinko:
1.Така както си начертал схемата за помпата и поплавъка е допусната огромна грешка ПОПЛАВЪКА ИМА ОБЩ КОНТАКТ,НОРМАЛНО ОТВОРЕН И НОРМАЛНО ЗАТВОРЕН НЯМА НУЛА!!!!!!!!! ако свържеш нормално отворения контакт към нула при евентуално падане на нивото на водата този контакт ще бъде затворен ще се подаде фаза и ще дадеш на късо инсталацията!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2.Точно такъв поплавък сложих и аз отначало ако не се лъжа май е на Speroni или нещо такова с S беше,след 1 месец изгоря и не се включи помпата повече като го отворих се оказа че е разхерметизиран,помислих,че е дефектен нещо купих си същия изкара 1 месец и той само дето застана на включено положение на помпата и е останала на сухо и е зключила термозащитата ( за тези които ще ми кажат,че това е от мощноста на помпата допълвам че поплавъка управлява контактор).Сега си купих поплавък Grundfos и проблема е решен вече четвърти месец няма проблем но разликата в цената е голяма.Този който е на снимката на който пише че е италиански а съшност е китайски е 25лв. а на Grundfos е 100лв друг е въпроса че и на външен вид нямат нищо общо.

Прикачен файл

untitled_151.jpg
untitled_151.jpg (13.35 KиБ) Видяна 13627 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
bonjyr89, а защо подаваш нула на поплавъка можеш ли да кажеш?
bonjyr89 - специалист
Аз не подавам НУЛА точно такава забележка направих и аз това е схемата начертана от djinko а аз просто я прекопирах за да обърна внимание на грешката :)
bambam2k - специалист
ами и аз се реших и вече купих помпа
избора е
http://www.elpumps.hu/eng/termekek2.php ... well-vp300

беше на пормоция от 109 на 84 лв от метро

на фона на китайския райдър за 60 лв
и китайския GARDENIA ANTANA LPB60 за 80лв
бълграската на трояска звезда за 135-150 лв
тая требва да е среден клас в качеството според цената си
дано унгарците са се справи ли добре

3/4 цола с горно засмукване режима и е 45 мин работи / 15 почива
има си два отвора за захващане.

сега следва
1. само вулканизиараща се изолация и удължаване на кабела
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 0%E1%E5%EB

2. маркуч 3/4 цола 25м
3. въже 8 мм дали се равнява на 500 нютона както е по спецификация
4. да разуча електроните ниво мери на помориската фирма - начин на работа и цена
5. макара за всичко това за спускане и видгне по лесно

явно помпата в моя случайе най малката инвестиция :)
моиже би първо трбва да видя как работи ел .нивомер и след това да видя какъв кабел ще е наи удачен с колко жила вътре

Малко въпросчета имам обаче:
1. Като пише че максимума на потапяне е 5м как се процедира
пускаш на 4 м като свърши водата и отсане на сухо
потапям още 1 м и т.н. докато стигне дъното?
2.Помпа да работи на дъното ползвали се, някъде четох че ги ползват да си чистят кладенците хората пък тук гледам яки филтри в употреба за безотказна работа,та малко се обърках
3. аз какви филтри да направя ако се налага като е с горно засмукване и малко кабели и въжета ще ми пречат?
Последна промяна от bambam2k на ср мар 25, 2009 11:25 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13

Тема "Моля помогнете -водна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: