• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 50
Ел. инструментите. Консумативи.
V1978 - специалист
Днес си купих М850Е. Има си плавен старт, въпреки че на кутията не е означено. Сега имам следното въпросче: Регулаторът на оборотите има положения A,B,C,D,E,F и G, като плавният старт работи само до положение F. В положение G, което съответства на максималните обороти на машинката, плавният старт се изключва. Малко е странно - точно на максималните обороти няма плавен старт. От друга страна, в книжката не пише нищо по този въпрос /всъщност изобщо не пише че има плавен старт за този модел/, но пише следното нещо: "Не се препоръчва продължителна работа при понижени обороти". Ясно е, че най-често се работи на с максималните обороти, но ми се иска да си ползвам плавния старт. Не мога да преценя дали има разлика в оборотите в положения F и G. Дали максималните 10000 оборота са само на положение G, или на F и G съответно със и без плавен старт :?
velsi - Почетен майстор
При положение G регулатора се шунтира и двигателя е свързан директно. Така е при всички машини на Спарки с този вид регулатор.
V1978 - специалист
А на положение F оборотите максимални ли са /10000/, или са по-ниски, т.е съгласно инструкциите безопасна ли е продължителна работа на положение F ?
velsi - Почетен майстор
По-ниски са. Не знам дали е безопасна, но нищо не ти пречи да тръгваш на тази скорост заради плавния старт и после да минаваш на G. Не знам защо толкова държиш на този плавен старт. От години работя с малък ъглошлайф Елтос, 850 вата и си го пускам спокойно с една ръка. Просто е въпрос на навик.
V1978 - специалист
Абе, и аз не знам защо толкова държа :lol: ... Мерси за отговорите
Милен - майстор
А каква е вероятноста точно този електронен регулатор на оборотите да е китайски и след време да се прояви някой китайски синдром :?
Работил съм с голям ф230 флекс с такъв плавен старт, ами направо си е изнервящо чакането на набере пълните си обороти и това е мнението на всички колеги които го ползваха. На флекса първо му замина точно регулирането после и целия :-D е не беше Спарки по скоро едно червено популярно менте :lol:
Spokoiniq - майстор
V1978 написа:
Абе, и аз не знам защо толкова държа :lol: ... Мерси за отговорите
Държиш, щото ако си го хванал с една ръка и с другата крепиш нещо друго и те "ритне" от един път могат да станат големи сакатлъци.Затова си взех освен малкото спарки, което упорито се опитвам да "убия" с диамантина и един зелен бош, мазно тръгва, никакви вибрации, чувствително по-тих, но той е за чиста и "ювелирна" работа.
V1978 - специалист
Работил съм с голям ф230 флекс с такъв плавен старт, ами направо си е изнервящо чакането на набере пълните си обороти и това е мнението на всички колеги които го ползваха.
Кое му е толкова изнервящо? Аз също имам голям ъглошлайф, набира пълните си обороти за 2-3 секунди, не мисля че някой бърза чак толкова много. Определено съм на мнение, че "плавният старт" е много полезна екстра. А малката машинка "набира" още-по бързо. И все пак се чудя защо М850Е няма плавен старт на максималните обороти - точно там, където е най-полезен :?

P.S. Доста се отклонихме от първоначалната тема, дано модераторите не се карат :) :) :) .
Милен - майстор
Да ти кажа че по спомени на това менте за което говоря плавния старт беше доста над 2-3секунди, по- скоро около десетина може и повече. Десет секунди го чакаш да набере обороти като хеликоптер :lol: на никой не му беше приятно да го чака и всички го тормозеха жестоко с едничката надежда да изгори по бързо и да се отърват от него. Живя три месеца :lol:

Предполагам плавния старт го няма на максималните обороти за да може да си работи на макс ако се скапе електрониката.
gogolisec - напреднал
V1978 написа:
... И все пак се чудя защо М850Е няма плавен старт на максималните обороти - точно там, където е най-полезен :?

P.S. Доста се отклонихме от първоначалната тема, дано модераторите не се карат :) :) :) .
Мисля, че е крайно време да се намеся и аз по въпроса, като предварително се извинявам, за това, че не съм влизъл отдавна тук и да видя за какво си хортувате.
Значи ето означенията на машините като букви и какво означават:
"М" - ъглошлайф
"В" - плавно потегляне
"А" - възможност за монтаж на най-големия диаметър диск за дадената машина (голям предпазител)
"Е" - електронно регулиране на оборотите
"СЕ" - електронно регулиране и поддържане на зададените обороти
"СЕ+" - горното, плюс електроника за предпазване от самостоятелно включване (и аз не знам какво означава)
Цифровото означение е аналогично на мощността на машината във ватове
Всички електроники са китайски (в нашите машини) - въпрос на късмет е дали ще попаднете на сполучлива електроника!
Тези, които са със плавен пуск, без константна е-ка, след повреда могат да се ползват като обикновени, като се изключи блока. Но тези със "СЕ" не могат да тръгнат, без да се смени блока с електроника, тъй като имат шайба на ротора, която следи оборотите и предава на електрониката информация.
Та, ако не ви е толкова необходимо, гледайте да има само "Е" в обозначението = най-малко ядове при употреба! :wink:
В действителност малките машини "не ритат" чак толкова като големите и според мен не е толкова необходимо да имат плавен пуск.
Моята лична у дома е М601 и толкова = 10 год вярна служба. Е сега вече ги няма, но ако трябва да си вземам нова, то тя ще бъде М750.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 50

Тема "Инструментите на Sparky - Ловеч" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: