Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tops250 - напреднал
здравеите.предстои ми строеж на къща на два етажа по100кв.имам одобрен проект но плана на основите ми е малко объркващ,уж са ивични основи но имам някакви отстъпи които налагат копаене на цял трап което ще ми ускъпи направата на основите.предвидени са тритухлени шайби под които има стъпки на два отстъпа. конструктора ми не го познавам и не мога даустановя връзка с него та мисълта ми е мога ли да пренебрегна тези отстъпи и да копая само темели и трябва ли някаква армировка.дайте ми просто някаква идея
tokuro40 - специалист
не трябва да се пренебрегва това което е посочил конструктора да се направи, пък и тези стъпки се правят за да поемат тежеста на цялата ивица. а армировката е задължителна, но който ще прави основите трябва да разбира от чертежи за да каже каква точно армировкатрябва
panalov - специалист
Ако постнеш снимки на план Основи ще получиш повече и компетентни мнения.
Ще се добие по-ясна представа.
evdoki - специалист
и аз правих ивични фундаменти за основата. спазих си плана. действително къщата в момента е стабилна. поради финансовата неизгода направих основата на къщата на цяло мазе, а не на половинка, точно защото изкопите са почти на едно и също ниво и цената ти е почти една и съща. ивичните фундаменти са едно от най-важните неща- върху тях лежи цялата къща. имам снимки на моите, ако те интересува ще ги публикувам.
tops250 - напреднал
по късно ще кача основите а към evdoki може ли да качиш снимки на твоите основи
Domashen_maistor - специалист
tops250 написа:
предвидени са тритухлени шайби под които има стъпки на два отстъпа.
Тухлена шайба нема. Всички носещи елементи се правят от бетон + армировка. Където е предвиден бетон трябва да имаш и арматура. Снимай в jpg и ги постни. Мисля, че мога да съм ти от полза.
panalov - специалист
Domashen_maistor
Тухлена шайба нема[/quote

Такива дебели тухлени стени играят роля на противоземетръсни шайби. Те са устойчиви, ако не са изрязвани отвори в тях и не е нарушавана целостта им. Естествено при силно земетресение от 9-та степен, те ще получат повреди
myhouse - напреднал
Предполагам, че говориш за така наречените "пети". Мога само да ти кажа, че трябва да спазиш ТОЧНО проекта. По никакъв начин не трябва да го променяш, защото е сметнат от конструктора, точно в този му вид. Всяка самоволна промяна в него, води до промени в стабилноста.... :idea:

Domashen_maistor, и аз не съм чул за тухлени шайби. Предполагам, че контруктора е дал две много близки колони, които вмесно да излее като шайба, е запълнил с тухли... Нито е правилно, нито е сигурно, но... най добре е да се види на проекта... :?

panalov, в миналото така е било. :)

П.П. Всъщност , ако постойката е едноетажна, може и да има тухлена шайба... май....
evdoki - специалист
да, сега си спомням че също и пети се казват. наистина е важно точното и правилно изпълнение. няма да ти казвам колко кубика бетон погълнаха. доколкото съм запознат някога земетръсните шайби са се изпълнявали от плътни тухли единички и конструктура ми предложи това изпълнение. но след елементарна сметка от наша страна се оказа колкото и странно да е, че цената е почти двойна с единичките в сравнение с бетонната шайба /бетон+ арматура/. земтръснити шайби се проектират да понася къщата както вертикално така хоризонтално земетресение. ето снимки ако мога с нещо друго да помогна на драго сърце. след като направихме фундамента, положих дренажа. не го пропускай като елемент от строежа ужасно важен е. в нашия район имаше наводнения в годините на стоежа нито един път нямахме вода в къщата. естествено не е само дренажа а и изолацията и все пак дренажа е много важен.

Прикачен файл

fundament osnovi2.JPG
fundament osnovi2.JPG (71.67 KиБ) Видяна 10633 пъти

Прикачен файл

fundament asnovi.JPG
fundament asnovi.JPG (37.52 KиБ) Видяна 10633 пъти

Прикачен файл

fundament osnovi3.JPG
fundament osnovi3.JPG (64.02 KиБ) Видяна 10633 пъти

Прикачен файл

fumdament osnovi4.JPG
fumdament osnovi4.JPG (78.07 KиБ) Видяна 10633 пъти

Прикачен файл

fundament osnovi5.JPG
fundament osnovi5.JPG (77.43 KиБ) Видяна 10633 пъти
evdoki - специалист
съжалявам за спама, но съм пропуснал снимката с готовия фундамент.

Прикачен файл

gotov fundament.JPG
gotov fundament.JPG (65.03 KиБ) Видяна 10626 пъти

Тема "ивични основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: