• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Няма лошо. Пиши си, щом не ти се чете.
vlad0 - специалист
n_a написа:
Няма лошо. Пиши си, щом не ти се чете.
Нали знаеш - Чукча не читател, чукча писател :-D
Сега по темата - имах само един конкретен въпрос на който никъде не можах да намеря отговор, а именно - на каква площ и дълбочина трябва да бъдат положени тръбите. Информацията в нет-а е доста противоречива по този въпрос така че питах и тук с надеждата че някой има представа от тези неща.
vanko68 - специалист
Площта е 100-120% от отопляемата площ.Дълбочината е такава,че да не е в замръзващия слой,за БГ е около 40-50 см.Тоест над 1 м е достатъчно,с уговорка,че няма да копаеш,садиш дървета или сондираш нещо в площта.Ако можеш да си позволиш да е по-дълбоко е по-добре,надолу е по-топло.Има вече вариант да се полагат тръбите не по хоризонталата,а по вертикала.Така спестяваш използваемо място в двора и по-малко е копането.
vlad0 - специалист
Благодарско Ванко за отговора. Значи както съм го замислил къщето 130-140 кв. едни 170-180 кв. са достатъчни. Парцелчето е 715 кв. така че мисля че тея 180 кв. "загубена" площ не са ми проблем - няма да правя овощна градина.
kuuuuuul - майстор
Според мене щом къщата още не е построена и площа под нея също може да се ползва.
По моя въпрос обаче се поотчаях,немога да измисля място което да изпълнява изискванията на 2V6,от там пък се замислих да ли с-мата въздух-вода е по рентабилна от въздух-въздух.
2v6 - майстор
vlad0 написа:
...
имах само един конкретен въпрос на който никъде не можах да намеря отговор, а именно - на каква площ и дълбочина трябва да бъдат положени тръбите. Информацията в нет-а е доста противоречива по този въпрос така че питах и тук с надеждата че някой има представа от тези неща.
Ако разбираш английски виж този файл:
http://viessmann.hit.bg/ts-heat-pumps.pdf

За температурата на земята на стр.17, фиг.21 :arrow:
Загряването на земята става от Слънцето :!: Там където слънце не грее не може да се изкара топлина, освен ако няма подпочвени води да докарват от някъде другаде :idea:
На стр.18 са дадени мощностите, които може да получиш от квадратен метър:
Суха пясъклива почва - 10-15 W
Влажна пясъклива почва - 15-20 W
Суха глинеста почва - 20-25 W
Влажна глинеста почва - 25-30 W
Земя с подпочвени води - 30-35 W

Примерно от 200 м2 може да изкараш в най-добрия случай 7 kW.
Ако имаш поне 10-на см външна изолация може и да сгрееш къщето...
vlad0 - специалист
Привет колеги :)
Наистина излиза че тая работа със закопаните тръби е по-неефективна, обаче ми изниква един друг въпрос/простете ако ви се стори глупав/. Та ако сравним система вода-вода/сондаж/ и система въздух-вода, ясно е че по ефективен е първия вариант, обаче водата от сондажа нали трябва да се изпомпва и съответно имаме разход на енергия за това изпомпване и на края сметката за ток няма ли да е една и съща :?:
LazarGanev - "Велик майстор"
Всичко е въпрос на сметки - колко вода на час, от каква дълбочина и т.н. Сравнение между двете системи може да има при плюсови температури, ама при мъгла и при минусови температури в много случаи няма какво да се сравнява, защото едната система спира да работи (или намалява отдаваната топлина), точно когато се увеличават нуждите от топлина. :)
vlad0 - специалист
Въпроса ми беше по повод на това че в някоя от темите колега беше написал че тая помпа му гълта 60лв. на месец, което ми се стори доста :?
vanko68 - специалист
Ако отоплява къщенце 400 м2 си е нормална сметка за помпата.
Има друго- и при варианта със земните тръби си има допълнителен разход,за да разходиш агента ( фреон или вода) из няколкостотин метра тръби.Има си т.нар.хидравлични съпротивления,загуби на паскали на лин/м и т.н.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16

Тема "Отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: