Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stepoff - специалист
Здравейте,предстои ми закупуване на бойлер и събирам мнения и отзиви за марки и параметри.
бойлера трябва да е хоризонтален и да е със серпентина. спрях се на ето този модел:

Прикачен файл

бойлер 1.jpg
бойлер 1.jpg (28.24 KиБ) Видяна 5283 пъти
stepoff - специалист
ето това са му данните:

Технически данни - 80 л М2 3kW 72268XT
Обем [l] 80
Мощност [W] 3000
Напрежение [V] 220-230
Номинално налягане [MPa] 0.6
Време за загряване с електричество от 12° до 65°C [h] 1.68
Дебит вода mix37°C при загряване с електричество до 75°C [l] 195
Диаметър на тръбите (ВиК / топлообменник) 1/2" / 1/2"
Площ на топлообменника [m2] 0.25
Диаметър на топлообменника [mm] 16
Размери на водонагревателя - Диаметър х Височина [mm] 385x1040
Хоризонтален
Размери на опаковката - Ширина х Дължина х Височина [mm] 400x425x1105
Тегло бруто [kg] 27
vesel - специалист
Аз имам същия бойлер от около 6 месеца. Монтирал съм го над окачения таван в банята. Използвам му само подгряването със серпентината, защото имам газов котел. Доволно бързо сгрява. За съжаление не мога да ти отговоря на спорния въпрос дали бързо свършва топлата вода :-D
stepoff - специалист
Бойлера ще е постоянно включен и мисля че вода ще има достатъчно
naskov - майстор
В момента на пазара тези бойлери се продават със серпентина, чийто изводи са отдолу. Това си е сериозен проблем, защото няма как да се обезвъздушава серпентината автоматично. Бойлера работи обикновено няколко дни безпроблемно, но събралия се въздух прави т.н. въздушна тапа и потока през серпентината спира.Налага се обезвъздушаване. Ако не ти се прави това упражнение редовно спасението е отделна помпа за бойлера или 130лв на вятъра. Търси по магазините ако все още има хор. бойлер със серпентина с леви изводи, а не отдолу
stepoff - специалист
на този бойлер от снимката всички изходи са му от ляво. и го има в наличност в един от магазините в които проверявах. Добър избор ли е като цена(270 лв) /качество?
LazarGanev - "Велик майстор"
Кой ще е основният източник на топлина - серпентината или ел.нагревателят? Какъв ще е котелът - на твърдо гориво, газ, термопомпа ...? Принципно 80-литровите бойлери на Елдом са с малка серпентина (както и този - 0.25м²), което влошава комфорта на топла вода, особено ако е по-далече от котела. Ако котелът е газов, този бойлер можеш да го вържвш само като радиатор, без приоритет, което не е най-добрият вариант и става само за през зимата. За термопомпа също трябва голяма серпентина, заради малкото дТ. Препоръката ми е да сложиш по-голям бойлер(120л), ако има място, за да разчиташ на топла вода, иначе често ще включваш ел.нагревателя.
dundurma - специалист
ИЗВИНЯВАЙ,че използвам темата ти,но обяснете на мен лаика :? :? какво значи бойлер със серпентина и каква е разликата с тези без........кои са по-удачни и защо
LazarGanev - "Велик майстор"
dundurma написа:
ИЗВИНЯВАЙ,че използвам темата ти,но обяснете на мен лаика :? :? какво значи бойлер със серпентина и каква е разликата с тези без........кои са по-удачни и защо
Ако си на централно парно и топла вода е много изгодно да прекараш рециркулацията през серпентината на един такъв бойлер и си решаваш проблема генерално :)
Spokoiniq - майстор
@ЛГанев-Температурата на рециркулацията на водата не е достатъчно топла за да свърши работа.Аз обаче съм замислил едно водно подово в коридора да спретна на майка ми през лятото, хем няма да се притеснявам от температурни разширения.

Тема "Бойлер-мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: