Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zheleff - специалист
А каква трябва да е мощността на нагревателя за да поддържа около 60' при положение, че котела е 35 кW. А и ако може да препоръчате някаква марка ще съм много доволен.
Благодраско.
naskov - майстор
zheleff написа:
А каква трябва да е мощността на нагревателя за да поддържа около 60' при положение, че котела е 35 кW. А и ако може да препоръчате някаква марка ще съм много доволен.
Благодраско.
Най-малко 15кВт
zheleff - специалист
До къщата ми стигат два кабела /рекордоман/ от ел. стълб. Това означава ли, че не мога да имам трифазен ток и за този нагревател необходим ли е трифазен? И какво означава най-малко 15кВ? Ако е 10кВ не бих ли могал да развия 60' и ако е 15 кВ ел. инсталацията няма ли да сдаде багажа? От електромера /как го мразя само/ до ел таблото ми е прокаран 3х10 СВТ кабел.
Доста въпроси, но ми се виждат твърде важни техните отговори.
Още веднъж благодаря на всички.
vanko68 - специалист
1-инсталацията ти е монофазна
2-нямаш трифазен ток
3-15 Квт няма как да се захрани с монофазно 220 В захранване-означава около 70 А ток
4-градусите не са всичко,трябва и дебит.Аз 60° мога и с 1 Квт да направя,но с много малък дебит,и за един радиатор няма да стигне.
5-10 Квт на 220 В монофазно с кабели 10 мм2 си е голям риск.А като добавиш и останалите битови консуматори у вас и става=Мисията невъзможна
6-най-важното-няма как при котел 35 Квт да искаш да върши същата работа с нагревател 10 Квт.И 1/3 няма как да стане.
Има вариант да добавиш в паралел термопомпа въздух-вода ( или вода -вода,ако си в къща с кладенец или сондаж).Така ще имаш резервен котел и разхода на ток е около 3 пъти по-малък от топлинния ефект.Тоест ще получиш 15 Квт с 5 Квт разход на ел.мера.Е,цената не е като на нагревателя все пак.
zheleff - специалист
Виждам това
Huhavela написа:
Стандартни, мисля че бяха 1,6 ; 3,2 ; 4,8 киловата ако не се лъжа.
и това
Huhavela написа:
Точно тези ги има.Използуват се за котли на ток производство на Екотермал.
п.п.Котлите са на "Екотермал".
тогава как тези котли изобщо ги ползват, след като най-мощния нагревател е едва 4.8кВ, а според вас на мен ми е необходим нагревател 15кВ? Нещо не разбирам.
LazarGanev - "Велик майстор"
И какво не разбираш? Монофазен котел на ток няма как да замести 35кВт котел като твоя, че и да поддържа 60°С, отоплявайки цялата къща! С 4 квадрата кабел, каквато ти е инсталацията в най-добрия случай, не можеш да захраниш повече от 5-6кВт нагревател, което е достатъчно за 2-3 до 4 стаи (с компромиси), а останалите трябва да ги изключиш от системата. За да не си играеш постояно да включваш и изключваш радиатори и да монтираш нагреватели, не е ли по-добре да сложиш по един маслен радиатор в някои от стаите? В такъв случай ел.натоварването ще е по-добре разпределено по инсталацията.
Huhavela - специалист
Максималната мощност не можеш да я постигнеш с нагревател от 4,8 KW.А и нали го искаш като резервен вариант.И с тази ел. инсталация не можеш да захраниш 15KW.
2v6 - майстор
zheleff написа:
...
а според вас на мен ми е необходим нагревател 15кВ? Нещо не разбирам.
Радиаторите какви са ти?
Защо не им сложиш по един нагревател?
zheleff - специалист
Гледам отговорите ви и ... абе не ми харесват. Не че не сте прави, ама май моята работа няма да стане /за котела де/. Е тогава нова посока. А ако е само за поддържане на температурата. Примерно 3-4 часа. Докато се върна от работа. Та схемата паля, бягам, дървата/кюмюрец изгарят, ела поддържа и всички сме доволни. А? Така колко мощен нагревател ще върши работа?
LazarGanev - "Велик майстор"
Кое не разбра?

Тема "Преустройство на котел твърдо гориво към електричество ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: