• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Илиян Илиев™ - майстор
Малко външна мазилка лично направена от моите ръце. :wink:

На първата снимка е входа на къщата.

На втората е част от овалната тераса над входа. В долния край е поставен ръбохранител, за който вече споменах, че е специално за овални и закръглени изпълнения.

На третата, четвъртата и петата снимка съм снимал мазилката в по-близък план за да се добие представа за правилното разпределение на гранулата постигнато чрез кръгообразни движения на гъбата.

Прикачен файл

maz 035.jpg
maz 035.jpg (80.99 KиБ) Видяна 9752 пъти

Прикачен файл

maz 034.jpg
maz 034.jpg (53.32 KиБ) Видяна 9752 пъти

Прикачен файл

maz 033.jpg
maz 033.jpg (50.85 KиБ) Видяна 9752 пъти

Прикачен файл

maz 032.jpg
maz 032.jpg (32.11 KиБ) Видяна 9752 пъти

Прикачен файл

maz 031.jpg
maz 031.jpg (38.71 KиБ) Видяна 9752 пъти
Deo-x - специалист
=D> =D> =D> идеална е мазилката :cool:
Илиян Илиев™ - майстор
Малко да съживя темата. Освен тези снимки има още двайсетина и после ще пусна няколко по-скорошни макар и с по-лошо качество, защото са правени с телефон.

Няма да обяснявам много-много. Само ще спомена, че на последната снимка се вижда терасата на съседната къща правена по същото време, със същите материали, но от друг майстор.

Прикачен файл

maz 040.jpg
maz 040.jpg (59.82 KиБ) Видяна 9283 пъти

Прикачен файл

maz 039.jpg
maz 039.jpg (55.36 KиБ) Видяна 9283 пъти

Прикачен файл

maz 038.jpg
maz 038.jpg (55.12 KиБ) Видяна 9283 пъти

Прикачен файл

maz 037.jpg
maz 037.jpg (35.29 KиБ) Видяна 9283 пъти

Прикачен файл

maz 036.jpg
maz 036.jpg (43.74 KиБ) Видяна 9283 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Това беше добро.
Deo-x - специалист
На последната снимка улука защо така стърчи на ръба на терасата :? ,при дъжда направо ще намокри и попива мазилката.Неправилно сложено,вдясно е трябвало в края на терасата и оттам да продължава надолу до другия улук,или е така временно :?Относно мазилките има разлика,като оня майстор бая грубичко работи и му трябват още стаж май :-D
Илиян Илиев™ - майстор
Стърчащия улук е на съседната къща и не знам защо така са го оставили, а десния на тази която правехме. Всъщност къщите са на двама братя, но щом тоя със стърчащия улук прави проблем на брат си за скелето представи си какви са им отношенията. :?

На оня майстор не знам колко стаж му трябва, но ако не се научи до няколко години после ще излезе в пенсия. Доколкото разбрах около 40 години се занимава със строителство. :shock:

Интересното беше, че собственика на къщата ни попита за цената на мазилката и му се видя скъпо(ако не се лъжа цената беше към 13 евро на метър за материал и работа). Въпросния майстор е поискал 100 евро надница(60 за него и 40 за сина му, който му е общ работник) и да му докара материал. Накрая като тегли чертата се оказа, че е похарчил 200 евро повече от това което щеше да плати на нас. :lol:
Matchless - специалист
Перфектна работа!Отлично изпълнение, равно,глдако, равномерно и чисто.Взирам се за забележки, но не намерих, кефи много(освен улука, но няма общо с това:) ).На едни им се отдава много повече отколкото на други.Такива като другия майстор дори и да се стараят просто не му се получава.
Илиян Илиев™ - майстор
Въпреки, че в подписа ми пише НАЙ-ДОБРИЯ МАЙСТОР НА ШПАКЛОВКАТА истинската ми сила е в мазането и подготовката. Всъщност е малко на кантар кое точно съм по-добър, защото :

1. При монтаж на ръбохранители съм монтирал не малко над 20 метрови хоризонтални и вертикални ръбове без никакво отклонение. за отклонение имам предвид над 1 мм. (това естествено не го правя всеки път, защото всичко си има цена)

2. Мазал съм не малко стени с квадратура над 100 метра със или без водачи, на които като поставиш 4 метров мастар по хоризонтал, вертикал или диагонал не можеш да вкараш мистрията между мастара и мазилката. (става въпрос не за вароциментов разтвор, а за машинни мазилки на циментова основа, естествено и тук всичко зависи от цената)

3. Правил съм не малко огледални шпакловки, които на пипане са като стъкло, а като застанеш под определен ъгъл се различават ясно дърветата и околните сгради. (нека пак спомена, че и тук главна роля играе цената)

По принцип от както се занимавам с тази работа колегите и работодателите ми ме ценят предимно заради прецизната и бърза груба мазилка, която правя, защото това всъщност е най тежкия процес изискващ физическа сила и издръжливост за достатъчно дълго време за да не повлияе умората на прецизноста(може би тук е момента да спомена, че и при мазане с прецизно поставени водачи 95 процента от колегите ми успяват да изкривят стената).

Истинското изплезване от удивление обаче е след като клиента види и пипне шпакловката и попита дали боята ще хване на тази гладка повърхност.

На снимките се виждат закръглените балкони с монтирани ръбохранители лично от мен. Както вече споменах в предишни постове ръбохранителите са специални за монтаж на кръгли и овални отвори и ръбове.

На една от снимките може да се забележи, че майстора на первазите не си е взел мерките прецизно или се е оклепал при изработката и линията на камъка не съвпада с ръбохранителя. Лично го посъветвах следващия път да си монтира камъка преди мазилката за да може да се оправдае, че мазилката не е прецизна. В този случай просто нямаше извинение.

Прикачен файл

maz 045.jpg
maz 045.jpg (64.71 KиБ) Видяна 8091 пъти

Прикачен файл

maz 044.jpg
maz 044.jpg (36.17 KиБ) Видяна 8091 пъти

Прикачен файл

maz 043.jpg
maz 043.jpg (42.72 KиБ) Видяна 8091 пъти

Прикачен файл

maz 042.jpg
maz 042.jpg (47.41 KиБ) Видяна 8091 пъти

Прикачен файл

maz 041.jpg
maz 041.jpg (39.87 KиБ) Видяна 8091 пъти
Matchless - специалист
Илияне, аз съм те признал много отдавна.Това тук само подкрепя мнението ми.Аз съм правил няколко мазилки и замаски и знам за какво иде реч.Отбягвам такава работа, защото знам колко е трудоемка, а и на мен не ми се отдава много-много.Може би ми трябва практика, но такова качество не съм сигурен, че ще постигна някога.Сега да кажа и моето разбиране за думата майстор- занаятчия-учител усвоил тънкостите на занаята си до ниво да няма какво повече да изучи и умението да прилага перфектно изученото(това е много много накратко).Та от много години насам майстор е всеки който държи нивела на обекта и истинското значение на думата се е размило с времето и сега истински майстори като теб, и pooh, и други думата майстор е слаба.То е по скоро обръщение като "колега" например.Всеки е добър в нещо, но някои са много по добри от други.Всичко го пиша без никаква ирония и сарказъм,съвсем насериозно.Въпреки, че се отклоних от темата, но исках да оточня това за отпреди...Тук във форума не исках да се делим на групи, но който си го може си го може:)Поздравление за професионализма.
Илиян Илиев™ - майстор
Ако не се лъжа хаусдоктора(може и друг потрбител да е, но сега ме мързи да разглеждам мненията) го е казал най-точно в подписа си. За да може човек да бъде добър в това, което прави трябва да обича работата си и да се чувства удовлетворен.

Аз от известно време се занимавам и с други неща освен мазилката и шпакловката. Разликата е огромна. При другите неща се е случвало много често да не чувставам никаква умора, все едно не съм работил. Когато мажа и шпакловам задължително съм като труп вечер и заспивам в 9.30 вечер, а на сутринта нямам сила в пръстите си за да си отворя бутилката с вода(поне в Италия е общоприето мнението, че от цялото строителство най-тежко и най-мръсно е мазането). Въпреки всичко предпочитам да мажа и шпакловам, а не да правя друго.

Просто мазането и шпакловката ми носят удовлетворение.

А относно ученето на тънкостите и изобщо каквото и да е, бъди сигурен, че човек се учи докато е жив. Аз съм сигурен, че има на какво да науча Светльо пича, SHL или който и да било майстор на мазилка и шпакловка, но също така съм сигурен, че и те има на какво да научат мен.(дори наскоро попитах Светльо как разделя различните цветове мазилка, защото аз все още не съм открил или научил задоволителен за мен начин, поне при по-едрозърнестите мазилки)

п.п. Иначе и аз имам кусури в работата си, но както вече споменах всичко си зависи от цената. На тази къща цената беше ниска спрямо качеството, но всичко беше направено с цел доказване(за съжаление напразно). При сивата мазилка на балконите има леки дефекти, но на снимките явно не личат. При снимки от следващи обекти ще се видят дефекти и ще опиша точно какви са причините, защото ги знам и можеха да се избегнат.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Малко мазилка и шпакловка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: