• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
kolaborator - специалист
Здравеѝте, от известно време се чудя какво захранване да направя за моя усилвател,това е тоѝ:http://www.hobbykit.dir.bg/hobbyb/h1561.html

спрял съм се на тази схема,като стоѝностите на елементите са следните:
С1,С2=10 000мФ
С3,С4,С5,С6,С7,С8=100нФ
D1,D2,D3,D4-BYW29-200

Трансформатора е 2 по 21В (неизправено напрежение).

Според вас нужно ли е схемата да бъде изпълнена по този начин за всеки канал поотделно и какви предимства има това?

Прикачен файл

1060d.GIF
1060d.GIF (4.28 KиБ) Видяна 6592 пъти
ELEMENTAL - специалист
Няма нищо лошо в това да използваш общо захранване и за двата канала.Няма да е зле да ги поставиш предпазителите преди греца.С5-С8 може и да не ги слагаш.
kolaborator - специалист
ELEMENTAL написа:
Няма нищо лошо в това да използваш общо захранване и за двата канала.Няма да е зле да ги поставиш предпазителите преди греца.С5-С8 може и да не ги слагаш.

В зависимост от диодите, при отпушване/запушване може да се появяват високочестотни съставки. Затова някои препоръчват поставяне на капацитети паралено на диодите, за да се намалят смущенията!
ELEMENTAL - специалист
За да ги минимизираш съвсем високочестотните съставни не е зле да използваш и по-бавни диоди (BYW-тата са като за импулсно захранване), както и филтър преди трафа.Така съвсем "профи" ще стане усилвателя :wink: .
P.S.Смени R1 и R17 със 0,5W-ви.При високо захр. напрежение им се превишава макс. разсейваната мощност.
kolaborator - специалист
ELEMENTAL написа:
За да ги минимизираш съвсем високочестотните съставни не е зле да използваш и по-бавни диоди (BYW-тата са като за импулсно захранване), както и филтър преди трафа.Така съвсем "профи" ще стане усилвателя :wink: .
P.S.Смени R1 и R17 със 0,5W-ви.При високо захр. напрежение им се превишава макс. разсейваната мощност.

До този момент бях с бавни,но виждам потдържници на бързите специално за аудио-то,та реших и аз да експериментирам да създам мнение,а и трафа има лек бръм коѝто се получава явно от греца(без него си е наред та и от там така ми се струва)!Между другото според Вас тези диоди от каква площ на радиатора се нуждаят?
ELEMENTAL - специалист
10-20кв.см смятам, че ще са достатъчни.Ако няма да го пускаш на пълна мощност у-ля може и без радиатори да ги оставиш диодите.Радиатора на усилвателя трябва да е поне 200-250кв.см
Какъв тип трансформатор използваш?
kolaborator - специалист
ELEMENTAL написа:
10-20кв.см смятам, че ще са достатъчни.Ако няма да го пускаш на пълна мощност у-ля може и без радиатори да ги оставиш диодите.Радиатора на усилвателя трябва да е поне 200-250кв.см
Какъв тип трансформатор използваш?
Ами в какъв смисъл какъв!?! Не е туроидален,от фабричен усилвател е,биполярен мисля че 'Ш'траф им се 'вика'незнам колко вата е но е доста стабилен!Предполагам че на диодите се поставя изолационна подложка,но дистанционни втулки трудно се намират вече...!
ELEMENTAL - специалист
Щом е с Ш-образен магнитопровод е възможно някой ламел да се е поразлепил и да трепти като се натовари трафа.Иначе за изолационни втулки виж в Комет.Не купувай от Пасат, защото вместо втулки за ТО-220 дават такива за ТО-3.
kolaborator - специалист
ELEMENTAL написа:
Щом е с Ш-образен магнитопровод е възможно някой ламел да се е поразлепил и да трепти като се натовари трафа.Иначе за изолационни втулки виж в Комет.Не купувай от Пасат, защото вместо втулки за ТО-220 дават такива за ТО-3.
Няма разлепено а и това е само с греца,а за втулките ........от Русе съм,така че трудно.......! :?
ELEMENTAL - специалист
Няма логика да е от греца (освен, ако не е дефектирал)....И да не намериш изолационни втулки не е проблемно, защото транзисторите не е необходимо да са на един радиатор.
  • 1
  • 2

Тема "Схема на захранване на усилвател." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: