• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vanko68 - специалист
Само да вметна,че цените на пасивните рекуператори не са толкова високи.Даден е пример с Тошиба,има си хас да не е висока цената..За 1200 м3/ч цената е около 350-400 лв.По добре е да се сложи рекуператор и само да се дозагрява от 10 до 20°,вместо само да загрява от 0 до 20.
ror - специалист
liusien с 45*С на водата нема как да се сгрееш, ако ще и гъза у тавана да си удариш, дигни на 55 и или си земи вентилаторни конвектори
liusien - специалист
Здравейте, момчета!
Нямах възможност тия дни да пиша и сега сядам за кратко. 2v6, коминчето е фабрично, купих го заедно с котела. На външния му край има пластмасов декоративен накрайник и мисля, че не може да се удължава / а може и да се бъркам, не знам/. Хванал съм го в стената с пяна и няма мърдане сега. Колкото до конденза - не съм мерил колко е. Прави ми впечатление, че конденз изтича и от коминчето навън! Комина е хоризонтален - така пише в книжката с изисквания. Може утре-други ден да си поиграя и да пренасоча конденза в някакъв съд, но не съм наясно колко трябва да е в нормално състояние. Дали конденза ще се събере да речем в бутилка от два литра или ще ми е нужен по-голям съд? Честно казано мен ме притеснява оранжевия пламък!!! Чудя се какво трябва да намаля - притока на газ или на въздуха? :? И другото което ми е любопитно - ако успея да направя пламъка да е син във всички режими - малка, средна и максимална мощност - по-бързо ли ще загрява водата котела??? Не е нормално това положение с наситен оранжев цвят да е пламъка... Мисля си, че щом пламъка е оранжев, а не е син - значи температурата му не е като тази на синия пламък - в смисъл по-ниска е! И ако правилно разсъждавам, поради тази причина котела гори повече газ, нали?
Между другото - идеята за топлообменника страшно ми допадна, а приятели около мен веднага ми обещаха да потърсят нещо подходящо - радиатор от кола... Ще изчакам малко да се стопли времето за да не спирам парното в кафето като е студено - няма да е приятно на клиентите, аз пък от притеснение и бързане да не "оплескам" работата... :idea:
LazarGanev - "Велик майстор"
Не става въпрос за удължаване на комина, да укажеш на котела колко му е дълъг... комина, за да си регулира оборотите на вентилатора. Всъщност аз не съм сигурен на този котел какво се предприема в такъв случай - дали му се слага бленда или се задава дължината и той сам си променя оборотите. Доколкото знам котелът ти не е кондензен, нали? И пак не разбрах как работи - изключва ли често или гори постоянно?
liusien - специалист
LazarGanev написа:
Не става въпрос за удължаване на комина, да укажеш на котела колко му е дълъг... комина, за да си регулира оборотите на вентилатора. Всъщност аз не съм сигурен на този котел какво се предприема в такъв случай - дали му се слага бленда или се задава дължината и той сам си променя оборотите. Доколкото знам котелът ти не е кондензен, нали? И пак не разбрах как работи - изключва ли често или гори постоянно?
Здрасти, Лазаре!
Четох много пъти двете книжки които бяха в комплекта на котела, но никъде не ми направи впечатление как да "кажа" на котела колко е дълъг комина. Котела ми е "De Dietrich 24/28 MI" - кондензен. В сервизната книжка пише, че минималните обороти на вентилатор за мощността са 1400! Пише също - не променяй! Аз на два - три пъти хващам този вентилатор, че работи с около 1240 - 1260 оборота... Котела работи непрекъснато защото има разлика във входяща и изходяща температура на водата за радиаторите между 7 и 9 градуса... Той ще изключи когато се изравнят температурите, така разбрах.

ПП - Имах колега от старата ми работа и той преди около три - четири години ми каза, че имал огромни сметки за газ. Повикал техници от Софиягаз и единия от тях се сетил и му сложил някъде на тръбопровода за газ бленда! Това го споделих с техниците които идваха в къщи, но те не искаха да чуят за този вариант - това което съм им казвал били пълни глупости!... :?:
Уф, да бе, вярно че беше кондензен и с променливи обороти на вентилатора! Забравих, защото отдавна беше когато четох за твоя случай. Значи бленда се слага не на газа,а на комина, когато вентилатора е с постоянни обороти - по този начин се регулира съпротивлението при къс комин. Обаче трябва по някакъв начин да се направи пламъка син, тоест да гори бедна горивна смес, а не богата, както сега. И този комин кой го монтира така неправилно - Софиягаз ли? При кондензен котел наклона трябва да е навътре, към котела, който си има кондензоуловител, заустен в канализацията! На ден се отделят няколко литра конденз - къде отива - върху прането на комшийката отдолу ли? Ще се опитам да проуча как се регулира качеството на пламъка при този модел. Колко ще се отрази на сметките е отделен въпрос, защото може би губиш доста топлина при вентилацията и там е по-голямата "дупка"
liusien - специалист
В интерес на истината бях разбрал, че бленда е сложена на газта, но съгласен съм да не съм го разбрал, съжалявам. В главата ми се върти само думата "бленда"... Както и да е - не съм специалист и се доверявам на знаещи и разбиращи. А комина... Аз си го монтирах! Помагаше ми приятел който е фирма подизпълнител на ф-ма "Рувекс" от където купих котела. В книжката на котела пише, че комина трябва да е хоризонтален и така съм го укрепил към стената - с помощта на пяна. Живея в еднофамилна къщичка и нямам съседки на които да им капе конденз от комина. Ако трябва да има лек наклон комина - кажете ми и ще го повдигна. Съгласен съм да послушам съвет от човек който е наясно, а книжката... май остава в добрите пожелания. Конденза който се оттича от котела съм го отвел с вертикална PVC тръба и в долния си край през стената влиза в банята. Лазаре, пишеш, че вентилацията на кафето е "голямата" ми дупка. Инсталацията на парното като си я преправях - сложих два спирателни крана за парното към кафето. В неделя е почивен ден и спирам отоплението за там. Направило ми е впечатление, че когато отоплението на кафенето е изключено, разликата в консумацията е около 6-7 кубика газ по-малко! Просто котела разходва газта, а ефект - почти никакъв. На денонощие при работещо кафене, много рядко разхода пада под 19 куб.м. газ! Не знам - инсталацията вътре у дома съм я направил изцяло с тръби 16-ки! Зимата техниците от Софиягаз ми казаха, че трябва минимални количества вода да се подгряват за икономия на енергия... Преди имаше четири кръга излизащи от колекторите на котела за твърдо гориво, а след преработката - от газовия котел къщичката я захранвам с тръби 16-ки по една линия на етажа и друга в сутерена.
Вече не знам какво да правя! Да подменя тръбите 16-ки с 20-ки? Тези които ги махнах от старата система не съм ги изхвърлил още... Сега едно съм решил на сигурно да правя - да монтирам топлообменник на системата вкарваща чист въздух от вън!
liusien написа:
В неделя е почивен ден и спирам отоплението за там. Направило ми е впечатление, че когато отоплението на кафенето е изключено, разликата в консумацията е около 6-7 кубика газ по-малко! Просто котела разходва газта, а ефект - почти никакъв. На денонощие при работещо кафене, много рядко разхода пада под 19 куб.м. газ! Не знам - инсталацията вътре у дома съм я направил изцяло с тръби 16-ки!
Така, така, така! Минаваме към конкретика. Ще се изяснят нещата, но и аз ще те помоля за една скица на помещенията и инсталацията. Колко и какви са радиаторите и как вървят линиите. Тези 16-ки всеки радиатор поотделно ли захранват - доколкото разбирам - не. Май старата инсталация е била по-добра. Коминът е неправилно монтиран, но не те упреквам, по-скоро се дивя на Рувекс, че са ти продали котела, без да се заинтересуват за монтажа, ама това е друга тема. Дай да чепкаме проблема сега - дай информацията за инсталацията си.
2v6 - майстор
liusien написа:
...
2v6, коминчето е фабрично, купих го заедно с котела. На външния му край има пластмасов декоративен накрайник и мисля, че не може да се удължава / а може и да се бъркам, не знам/. Хванал съм го в стената с пяна и няма мърдане сега. Колкото до конденза - не съм мерил колко е. Прави ми впечатление, че конденз изтича и от коминчето навън! Комина е хоризонтален - така пише в книжката с изисквания. Може утре-други ден да си поиграя и да пренасоча конденза в някакъв съд, но не съм наясно колко трябва да е в нормално състояние. Дали конденза ще се събере да речем в бутилка от два литра или ще ми е нужен по-голям съд?
За 10 м3 газ моята самоделна кондензна система препълва кофа 10 литра. Количеството на конденза по принцип показва колко енергия от парата в димните газове е отишла в отоплителната инсталация.
liusien написа:
...
Честно казано мен ме притеснява оранжевия пламък!!! Чудя се какво трябва да намаля - притока на газ или на въздуха? :? И другото което ми е любопитно - ако успея да направя пламъка да е син във всички режими - малка, средна и максимална мощност - по-бързо ли ще загрява водата котела??? Не е нормално това положение с наситен оранжев цвят да е пламъка... Мисля си, че щом пламъка е оранжев, а не е син - значи температурата му не е като тази на синия пламък - в смисъл по-ниска е! И ако правилно разсъждавам, поради тази причина котела гори повече газ, нали?
Точно така - оранжевия пламък е с по-ниска температура и това може да води до непълно изгаряне на газта. Това със сигурност е от недостиг на въздух. Без да се притесняваш, че ще оплескаш нещо пробвай следните неща:
1. Махаш пластмасовия накрайник и удължаваш вътрешната тръба (например с цилиндър от кутия бира). Това ще помогне да влиза само чист въздух към котела.
2. Трябва да се провери и херметичността на вътрешната тръба на комина - ако някъде се е разместила и възможно да засмуква от димните газове. Когато махнеш пластмасовия накрайник пробвай дали мърда навън и я намести максимално навътре.
2v6 - майстор
liusien написа:
В интерес на истината бях разбрал, че бленда е сложена на газта, но съгласен съм да не съм го разбрал, съжалявам. В главата ми се върти само думата "бленда"... Както и да е - не съм специалист и се доверявам на знаещи и разбиращи. А комина... Аз си го монтирах! Помагаше ми приятел който е фирма подизпълнител на ф-ма "Рувекс" от където купих котела. В книжката на котела пише, че комина трябва да е хоризонтален и така съм го укрепил към стената - с помощта на пяна. Живея в еднофамилна къщичка и нямам съседки на които да им капе конденз от комина. Ако трябва да има лек наклон комина - кажете ми и ще го повдигна. Съгласен съм да послушам съвет от човек който е наясно, а книжката... май остава в добрите пожелания. Конденза който се оттича от котела съм го отвел с вертикална PVC тръба и в долния си край през стената влиза в банята. Лазаре, пишеш, че вентилацията на кафето е "голямата" ми дупка. Инсталацията на парното като си я преправях - сложих два спирателни крана за парното към кафето. В неделя е почивен ден и спирам отоплението за там. Направило ми е впечатление, че когато отоплението на кафенето е изключено, разликата в консумацията е около 6-7 кубика газ по-малко! Просто котела разходва газта, а ефект - почти никакъв. На денонощие при работещо кафене, много рядко разхода пада под 19 куб.м. газ! Не знам - инсталацията вътре у дома съм я направил изцяло с тръби 16-ки! Зимата техниците от Софиягаз ми казаха, че трябва минимални количества вода да се подгряват за икономия на енергия... Преди имаше четири кръга излизащи от колекторите на котела за твърдо гориво, а след преработката - от газовия котел къщичката я захранвам с тръби 16-ки по една линия на етажа и друга в сутерена.
Вече не знам какво да правя! Да подменя тръбите 16-ки с 20-ки? Тези които ги махнах от старата система не съм ги изхвърлил още... Сега едно съм решил на сигурно да правя - да монтирам топлообменник на системата вкарваща чист въздух от вън!
Тъй като пак питаш за тръбите - с 20-ки е по-добре от 16-ки.

За лошото горене има и друга голяма вероятност - от таблото да ти подават високо налягане. Котлите заводски са настроени за налягане на газта 22 mBar. От Софиягаз пускат 25-30, което е извън границите за нормална работа на повечето котли, особено на тези с регулиране оборотите на вентилатора. Това означава подаване на голямо количество газ, който не може да изгори поради недостиг на въздух.
Какво е налягането на газа на вход на котела?
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: